В Україні на боці окупантів воює найманець приватної військової компанії «Вагнер» Олексій Богданов родом із Донецька. За даними українських спецслужб, він брав участь у війні в Сирії, а також очолював загін із представників криміналітету, які ґвалтували, катували та вбивали мешканців Донецька.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

Згідно з отриманим журналістами списком, 47-річний Олексій Богданов із позивним «Сєня» був стрільцем підрозділу «Карпати» у складі ПВК «Вагнер». Детальніше про цей підрозділ, а також про його участь у бойових діях в Сирії, розповідала міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

Кілька років тому про діяльність Олексія Богданова навіть публічно заявляли у Службі безпеки України. Спецпризначенці встановили, що «Сєню» разом з кількома іншими найманцями ПВК «Вагнер» у 2016 році переправляли на війну в Сирію російським військовим кораблем.

За даними української спецслужби, Богданов у 2014 році створив загін із представників криміналітету, які ґвалтували, катували та вбивали мешканців Донецька.

Також «Сєня» фігурує на відео від 2014 року, на якому проросійські бойовики знущаються над українськими військовополоненими. «Я щитаю, что именно бог нас сюда послал, дабы успокоить этих животных. Чтобы они прекратили уничтожать наших матерей, отцов, детей», — говорить він на відео про українських військових.

У соцмережах Богданов не приховує своєї участі у загарбницькій війні Росії проти України. Зокрема, цьогоріч він викладав фото зі зруйнованого Маріуполя, а також на фоні музею в окупованій Волновасі на Донеччині. Раніше ж «Сєня» хизувався нагородою від ватажка «ДНР» Дениса Пушиліна.

Зауважимо, що «Слідство.Інфо» отримало і проаналізувало списки бойовиків приватної військової компанії. Серед них журналісти встановили кількох вихідців з Донецької та Луганської областей, які не лише воювали у Сирії, але й нині вторглися на боці російських військ в Україну. Судячи з їхніх соцмереж, вони й досі можуть воювати проти України.

Детальніше про це читайте у розслідуванні «Прийшли, щоб вбивати своїх: українці, які воюють у складі ПВК «Вагнер».