«Замінувати міст», «обстріляти сусіднє село», «вести докучливий вогонь». Це — список справ російських військових на день, знайдений у залишеному окупантами селі Поліське із зони відчуження на Київщині.

Журналісти «Слідства.Інфо»дослідили цей список і переконалися, що більшість цих злочинів були втілені в життя. Крім того, журналісти підтвердили причетність до цих злочинів військових 38-ї бригади з далекого сходу Росії, а також ідентифікували кількох із них.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» — «Вбивці із зони відчуження».

До журналістів «Слідства.Інфо» потрапив написаний від руки список окупантів 38-ї окремої мотострілецької бригади із села Єкатеринославка Амурської області Росії. Усі вони входять до підрозділу зв’язку. Журналістам вдалося ідентифікувати щонайменше п’ятьох осіб із цього списку. Це, зокрема, 33-річний капітан Сєргєй Бєрєзуцкій, 35-річний старший прапорщик Владімір Сонін, 42-річний прапорщик Алєксандр Нєбураковскій, 45-річний сержант Євгєній Грогулєнко та 28-річний сержант Кіріл Канаєв.

Цей список був знайдений у Поліському,  відселеному селищі на півночі Київщини, розташованому у Чорнобильскій зоні відчуження.

Крім цього списку у Поліському також знайшли перелік завдань окупантів на день, а саме на 23 березня. Це приблизно за тиждень до звільнення Київщини. Серед завдань у цьому списку було, зокрема, замінувати міст і селище Поліське, обстрілювати сусіднє селище Народичі на Житомирщині, а також обстрілювати Збройні сили України.

Про часті обстріли Народицької громади, до якої входить низка сіл, «Слідству.Інфо» розповів начальник Народицької селищної військової адміністрації Олег Ярмолюк.

«Були обстріли, і мінометні, були обстріли і градами, були обстріли і з гелікоптерів, які на нашій території досить таки ефективно працювали до певного періоду часу, поки не підійшли певні сили, які могли їм завдати ударів», зазначив журналістам Ярмолюк.

Також він розповів, що в сусідньому до Народичів селі Селець у результаті обстрілів у другій половині березня загинула одна людина, а інша померла у лікарні. А 23 березня, коли окупанти, згідно із знайденим списком, ставили собі завдання обстріляти Народичі, снаряди прилетіли у село Залісся Народицької громади. Утім, того дня ніхто не загинув.