Шевченківський районний суд Києва повністю виправдав суддю Майдану Віктора Кицюка, якого обвинувачували у тому, що в 2014 році він позбавляв учасників протестів під Межигір’ям водійських прав за фальсифікованими рапортами працівників Державтоінспекції (ДАІ).

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із Facebook-сторінки Романа Маселка, який є адвокатом одного з потерпілих у цій справі.

Зі слів адвоката, суддя Лідія Щебуняєва, яка розглядала цю справу, повністю виправдала Кицюка.

«Вона не знайшла складу злочину в засудженні невинного — на підставі рапорта, в якому немає жодного підпису, при відсутності жодного доказу вини й доказах невинуватості водія», — написав Маселко.

Також, зі слів Маселка, прокурор на засідання навіть не прийшов.

За що судили Кицюка?

Як повідомляв проєкт Watchers Media, суддю Печерського райсуду Києва Віктора Кицюка обвинувачували в тому, що 2014 року він виніс два рішення, якими позбавив водійських прав двох учасників автопробігу до резиденції колишнього президента-втікача Віктора Януковича в Межигір’ї.

Тодішні працівники ДАІ склали рапорти на цих протестувальників, зазначивши, що вони, рухаючись у колоні «Автомайдану», нібито не зупинилися за вказівкою інспекторів.

Із посиланням на слідство медійний проєкт зауважує, що у справах Майдану складання таких рапортів проводилося централізовано, за вказівкою. А інформацію про автівки «Автомайдану» брали нібито з оперативних даних силовиків, які на той момент спостерігали за акціями протесту вже кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про суддю, який виправдав полтавську бізнесменку в смертельній ДТП

Також, за даними медіа, один із водіїв — Михайло Черкасенко — в суді про позбавлення прав у 2014 році говорив Кицюку, що в той час, коли на нього склали рапорт, був удома. Це начебто також підтвердили свідки. Втім, як зауважує медіа, суддя Кицюк відкинув ці свідчення й на пів року позбавив Черкасенка водійських прав. Єдиною підставою для такого рішення, за даними прокуратури, був непідписаний рапорт інспектора ДАІ, у якому не зазначалося, хто керував автомобілем.

Як зауважує Watchers Media, згодом апеляційний суд визнав рішення Кицюка щодо Черкасенка незаконним. Така ж ситуація, за даними медіа, була й з іншим потерпілим — Богданом Котиком.

Як рухалася справа Кицюка в суді

За даними Watchers Media, справа Віктора Кицюка слухається в суді з 2016 року. Раніше засідання призначалися з інтервалом у 1–2 місяці. Утім, як зауважує проєкт Prosud, в останні місяці розгляд справи значно пришвидшився.  Так, як зауважує медіа, лише за один місяць відбулося 8 засідань із інтервалом у 1-5 дні.

Це начебто пов’язано з тим, що 12 грудня вступає в силу рішення Коснитуційного Суду (КС) про те, що стаття, за якою судять Кицюка (винесення суддею завідомо неправосудного вироку) є неконституційною.

На думку адвоката Романа Маселка, у будь-якому випадку справу щодо Кицюка мали б закрити через рішення КС. Втім, як вважає Маселко, Віктору Кицюку було вигідно отримати вирок саме до 12 грудня, адже так він нібито отримує можливість на компенсацію та роботу суддею.

Також під час судових засідань Маселко заявляв про те, що суд не допитав ключових свідків у справі. Зокрема, працівника ДАІ, який склав рапорт на учасника автопробігу.

Що відомо про суддю Кицюка?

Віктор Кицюк працював суддею Печерського райсуду Києва з 2012 року. За даними Prosud, його повноваження закінчилися ще у 2014, а 2017-го його остаточно мали звільнити. Втім, формально він досі є суддею Печерського суду і йому нараховується зарплата. Хоча повноваження судді, як зауважує прєкт, Кицюк втратив, оскільки термін призначення його на посаду сплив.

Головне фото — cripo.com.ua