Голова Воловецького районного суду Оксана Софілканич хоче стати суддею апеляційної інстанції. Саме ця суддя дала умовний термін ґвалтівникам, які знущались з 14-річної дівчинки у селі на Закарпатті. Також суддя виправдала голову одного з ОТГ на Закарпатті, якого обвинувачували у хабарництві. За версією слідства, чиновник просив «відкати» у підприємства за те, що він не заважає бізнесу перемогти у державній закупівлі.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України опублікувала список охочих працювати в апеляційному суді. Серед них є голова Воловецького районного суду Оксана Софілканич.

Голова Воловецького районного суду Оксана Софілканич (в центрі)

Ця суддя відома тим, що розглядала справу про зґвалтування у селі  Верхні Ворота, що на Закарпатті. Там у 2021 році один 14-річний та двоє 15-річних хлопців зґвалтували 14-річну дівчину у  підвалі. Усе це підлітки знімали на відео, а потім завантажили в інтернет і показали однокласникам у школі.

Портал судової влади повідомляє, що це кримінальне провадження надійшло на розгляд до суду з кваліфікацією за статтею 152 КК України (зґвалтування), але прокурори не змогли довести, що підлітки скоїли цей злочин, тому обласна прокуратура змінила обвинувачення на частину 3 статті 153 КК України (сексуальне насильство). Надалі це вплинуло на вирок суду. 

16 березня 2023 року Софілканич оголосила вирок підліткам. У ньому суддя призначала покарання обвинуваченим у вигляді 5 років позбавлення волі, але одночасно з цим Софілканич звільнила їх від покарання, надавши 2 роки іспитового терміну. Також обвинувачених зобов’язали виплатити 60 тисяч гривень потерпілій за моральну шкоду, хоча захист дівчини просив 450 тисяч гривень

Апеляційний суд знайшов процедурні порушення під час розгляду цієї справи та винесення вироку, зокрема, Софілканич не повинна була змінювати кваліфікацію обвинувачення підліткам та під час допитів не врахувала емоційний стан потерпілої дівчини. Через ці порушення Закарпатський апеляційний суд скасував вирок Софілканич. Справу слухають знову вже у новому складі суду.  

Також у 2020 році СБУ затримала на хабарі голову однієї з об’єднаних територіальних громад Закарпатської області — члена партії  «Слуга Народу» Михайла Попелича. Він, за інформацією СБУ, отримав 80 тисяч гривень «відкату» у переможця тендеру на ремонт місцевих доріг за те, щоб не заважати  отримати цей підряд.

Софілканич виправдала Попелича, бо прокурори не довели винуватість політика. Також суддя зобов’язала повернути 60 тисяч гривень ймовірного хабаря власнику. 

Вища кваліфікаційна комісія має розглянути ці дві історії до вирішення, чи Софілканич достатньо доброчесна й навчена, щоб стати суддею апеляційного суду. Також Софілканич є у списку суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання. Якщо суддя не пройде його, то її можуть звільнити.

Читайте також: Сотні тисяч гривень замість звільнення: сумнівна суддя пішла у відставку й уникла кваліфікаційного оцінювання