Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила, що судді Білозерського районного суду Херсонської області Анні Білій-Кисельовій не місце в суді. Ця суддя двічі відвідувала Крим після окупації та, за інформацією Громадської ради доброчесності, має російський ідентифікаційний номер. ВККС проситиме звільнити Анну Білу-Кисельову.

17 січня суддя Білозерського районного суду Херсонської області Анна Біла-Кисельова проходила співбесіду з Вищою кваліфікаційною суддів (ВККС). На цій співбесіді члени ВККС запитують  про минуле судді, їх рішення та будь-які інші речі, які можуть свідчити про недоброчесність.

Cуддя Білозерського районного суду Херсонської області Анна Біла-Кисельова / фото zib.com.ua

Одне із запитань до Анни Білої-Кисельовох було про її дві поїзди до окупованого Криму. Суддя відвідувала вже на той час тимчасово окупований півострів у вересні 2016 року. Як пояснила суддя, у неї тоді померла мати і її похоронили без відома Білої-Кисельової родичі. Тому вона поїхала в Крим, щоб знайти могилу матері. 

Також у ВККС була інформація, що суддя зверталась до російських судів у Криму. Цю інформацію Анна Біла-Кисельова заперечила. 

Другий раз в окупованому Криму суддя була в 2021-му. Анна Біла-Кисельова пояснила, що отримала у спадщину частину будинку в Ялті й сусіди їй повідомили, що дім захопили невідомі люди. Тому вона поїхала туди на один день, щоб дізнатися про своє майно.

Громадська рада доброчесності, яка теж брала участь у співбесіді, знайшла інформацію, що суддя має російський податковий номер. Анна Біла-Кисельова каже, що вперше почула про це від членів комісії.

Варто зазначити, що суддя працювала та жила у селищі міського типу Білозерка, що на Херсонщині. Це селище було окуповане росіянами до листопада 2022 року. Суддя провела весь час в окупації й далі живе у Білозерівці. Анна Біла-Кисельова не виїхала, бо не мала можливості це зробити.

Після співбесіди ВККС одноголосно вирішила, що судді Анні Білій-Кисельовій не місце в суді та проситиме Вищу раду правосуддя звільнити її.

Читайте також: Син судді Аблова здався поліції — його заарештували за підозрою у вбивстві кухонним ножем