Суд ухвалив взяти під варту ще одну людину з групи осіб, яку поліція називає причетною до вбивства Аміни Окуєвої і замаху на життя Адама Осмаєва. Ідеться про Андрія Кравченка, одного з семи фігурантів так званої “групи кілерів”, про яку говорив очільник поліції Київщини. Зокрема, він стверджував, що ці люди підозрюються ще в низці інших гучних злочинів. 

Про це “Слідство.Інфо” дізналося на засіданні Святошинського райсуду столиці 16 січня, де обирався запобіжний захід. 

Андрія Кравченка, як ми уже повідомляли, затримали напередодні. Утім, йому оголосили підозру не в убивстві Окуєвої, а в іншому кримінальному провадженні — за вбивство чоловіка в 2014 році. Водночас захисниця чоловіка Ірина Бігунець повідомила в залі суду, що провадження шестирічної давнини об’єднали зі  справою Окуєвої.

Прокурорка в процесі Юлія Дядюк цю заяву заперечила. Однак, у коментарі “Слідству.Інфо” вона не стала ані підтверджувати, ані спростовувати інформації щодо того, чи пов’язані між собою затримання у справі Окуєвої і в давній історії про вбивство. Щоправда, як дізналося “Слідство.Інфо” від Дядюк, в усіх розслідуваннях працює одна група прокурорів. 

Це вже щонайменше третій злочин, який правоохоронці інкримінують Кравченкові. Восени цього року чоловікові та ще шістьом людям оголосили підозри в убивстві директора Caparol і начальника відділу реклами київського метрополітену.

Щодо вбивства 2014 року сторона обинувачення стверджує, що на місці злочину поліція виявила ДНК підозрюваного Кравченка. Захист Кравченка представив суду свідків, які заявили, що в день вбивства він перебував за межами Києва. За їхніми словами, чоловік був на Чернігівщині, де доглядав за хворою родичкою. Однак суд повністю задовольнив клопотання прокуратури і відправив підозрюваного за ґрати на два місяці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивці полковника СБУ, 14 росіян і підривники Одеси та Харкова: Кого Україна віддала на обмін

Андрій Кравченко та його адвокатеса Ірина Бігунець під час обрання запобіжного заходу у Святошинському суді Києва/ФОТО Слідство.Інфо

Зазначимо, що Андрій Кравченко є одним із семи підозрюваних у провадженнях щодо вбивств директора компанії Caparol Павла Зможного, яке сталося в 2016 році, а також — начальника відділу реклами київського метрополітену Павла Миленького.

Кілька днів тому суд обрав запобіжний захід іншому фігуранту цих розслідувань — Ігорю Редькіну. Його взяли під варту за підозрою у вбивстві Аміни Окуєвої і замаху на життя її чоловіка.  

Як повідомили правоохоронці, його ДНК нібито знайшли на автоматі, який зловмисники покинули неподалік місця злочину. 

Про затримання у справі Окуєвої, нагадаємо, стало відомо ще 12 січня. Про це особисто сповістив на своїй сторінці у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Тоді очільник МВС заявив, що “Нацполіція затримала групу кілерів, обґрунтовано підозрюваних у низці вбивств”. У тому числі — в убивстві Аміни. Пізніше начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов уточнив, що, окрім справи Окуєвої, група осіб підозрюється також, зокрема, у вбивстві директора Caparol і начальника відділу реклами київського метрополітену.

Утім, зауважимо, що станом на 15 січня у справі про вбивство Окуєвої була затримана лише одна людину — Ігоря Редькіна. Інші фігуранти з “групи кілерів” іще щонайменше три дні після офіційної заяви Авакова перебували на волі. Адже за підозрою в двох інших провадженнях їм обрали запобіжний захід, який не передбачає тримання під вартою. 15 січня, як ми вже писали, “Слідству.Інфо” стало відомо про затримання другого чоловіка Андрія Кравченка. Інформації щодо інших п’ятьох людей наразі немає.

Зазначимо, що незадовго до затримання нашій редакції вдалося поспілкуватися із Андрієм Кравченком. У коментарі “Слідству.Інфо” він заявив, що приятелює із Редькіним та іншими підозрюваними особами. Чоловік сказав, що не вірить у причетність Редькіна до злочину проти Окуєвої. Кравченко також заявив, що не має стосунку до інкримінованих йому вбивств і стверджує, що не знав нікого із загиблих, у тому числі —  й Аміну Окуєву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція затримала ще одну людину з групи осіб, яких називають причетними до вбивства Окуєвої

Нагадаємо, що військову лікарку і учасницю бойових дій на Донбасі Аміну Окуєву вбили у жовтні 2017-го року. Її розстріляли в машині, у якій вона їхала разом зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим. Останній теж воював на сході України в складі наших військ. Під час нападу на їхнє авто він отримав поранення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Неподалік місця скоєння злочину правоохоронці знайшли автомат, з якого стріляли в подружжя. На цьому автоматі, як стверджує слідство, й виявили ДНК затриманого Редькіна. Зазначимо, що одразу після вбивства поліція заявляла, що на зброї немає жодної ДНК. Утім, нещодавно цю заяву Нацполіція заперечила, пояснивши попередню заяву необхідністю нерозкриття таємниці досудового слідства.

Як відомо, це був не єдиний замах на подружжя. На Окуєву і Осмаєва нападали й раніше того ж року. Згодом слідство оголосило підозру в цьому злочині громадянину Російської Федерації Олександру Дакару (Крінарі). За версією правоохоронців, іноземець напав на подружжя в центрі Києва. Дакар нібито поцілив зі зброї в Осмаєва. У відповідь на це Окуєва зробила кілька пострілів у нападника. Нещодавно обвинуваченого у замаху відправили на Донбас під час новорічного обміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Поліція замовчує експертизу у справі Шеремета — злочин могла здійснити одна жінка, а не дві