За пів року війни громадські активісти з «Антикорупційного штабу» та журналісти-розслідувачі зі «Слідства.Інфо» зібрали у онлайн-реєстрі «Російські воєнні злочинці» 148 631 профіль військових РФ. До профілів військових додана інформація про конкретні злочини, які могли вчиняти окупанти — ці дані підкріплені посиланнями на журналістські розслідування та офіційні підозри правоохоронців.

Про це йшлося під час прес-конференції «Реєстр російських воєнних злочинців: як документувати злочини війни» в Українському кризовому медіа-центрі.

«Наше завдання — щоб кожен російський злочинець, який віддавав наказ, вбивав українських громадян або руйнував нашу інфраструктуру, був покараний. Ми зібрали найповнішу базу профайлів майже 150 тисяч. Це найбільша база, з усіх подібних сервісів в Україні», — заявив голова правління «Антикорупційного штабу»Сергій Миткалик.

Онлайн-реєстр складається зі списків, оприлюднених Центром оборонних стратегій та Головним управлінням розвідки, бази даних «Ищи своих», соцмереж та розслідувань журналістів. 

«Ми, як журналісти-розслідувачі, взяли за основний напрямок роботи довести, хто з російських військових що конкретно робив і у якому конкретно населеному пункті. Ми розуміємо, що іноді це виглядає, як вичерпати ложкою океан, але це наша робота шукати і доводити участь кожного. Журналісти «Слідства. Інфо» у своїх матеріалах вже довели участь у війні близько 200 військових РФ»,  розповіла керівниця агенції журналістських розслідувань «Слідство. Інфо» Анна Бабінець.

Мета проєкту — допомогти зібрати докази злочинів конкретних осіб під час воєнних дій для подальшого використання в українських та міжнародних судах. 

«Коли у квітні Генпрокуратура оголосила перші 10 підозр російським військовим, 7 із цих росіян були ідентифіковані нашими журналістами», — додала Бабінець. 

Керівник департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан зазначив, що кількість відкритих проваджень по воєнних злочинах не співмірна із кількістю прокурорів, яким доведеться вести ці розслідування. 

«Прокуратура дає інформацію, що вони вже зафіксували 25 тис. воєнних злочинів. На ту кількість прокурорів, яка зараз є, а це близько 10 тис. по всій Україні, це досить великий показник. При тому, що є ще і загальна злочинність. Я маю надію, що ми зможемо об’єднати зусилля журналістів, документаторів, громадських організацій та прокуратури для того, щоб наші дані слугували доказовою базою», — сказав він. 

Під час заходу також було презентоване коротке відео з поясненням можливостей онлайн-реєстру та способів його використання.

Учасники заходу заявили про готовність співпрацювати з державними органами та слідством зокрема для того, аби кожен злочин військових РФ був доведений і покараний. 

Реєстр воєнних злочинців — це спільний проєкт «Антикорупційного штабу» та «Слідства.Інфо». Він реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) — провідна антикорупційна програма в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.