Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» сьогодні, 24 червня презентує проєкт «Золото церкви», у якому розкаже про статки вищого духовенства трьох найвпливовіших в Україні церков: Православної церкви України, Російської православної церкви в Україні та Української греко-католицької церкви.

Онлайн-презентація відбудеться о 15 годині.

Чому втілено цей проєкт? Попри декларування аполітичності, чимало представників духовенства тісно співпрацюють із політиками й балотуються у місцеві ради, а іноді навіть співпрацюють з окупаційною владою Криму та на Донбасі.

«Ми помітили цікаву тенденцію: що “ближче” священик до політики й політиків, тим більше в нього майна. Зрештою, декларований аскетизм і скромність служителів Бога перетворюються на елітні автопарки, величезні маєтки, будинки на території парку національного значення чи “святі” парковки біля храму», — каже одна з ініціаторок проєкту, журналістка «Слідства.Інфо» Євгенія Моторевська.

Церква в Україні має чимало преференцій від держави — зокрема, звільнення від частини податків або ж отримання пільг. При цьому, використання цих преференцій держава не завжди контролює. До всього, за даними соцопитувань, церкві українці довіряють більше, ніж, приміром, медіа чи президенту. Відтак, наші журналісти дослідили понад 200 представників вищого духовенства трьох українських церков, щоб перевірити, наскільки їхній спосіб життя відповідає тому, що декларує і чому вчить церква.

«Дослідження статків церковного керівництва — це лише перший етап. Згодом ми доповнимо базу даних “Золото церкви” інформацією про бізнес, яким володіють представники вищого духовенства українських церков. А також опублікуємо низку розслідувань щодо зловживань окремих представників церков, пов`язаних із землею та державною власністю», — розповідає інший учасник проєкту, журналіст «Слідства.Інфо» Дмитро Реплянчук.

На презентації проєкту будуть директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, нардеп від «Слуги народу» та заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики у Верховній Раді Микита Потураєв, священник Православної церкви України отець Георгій (Коваленко) та співавторка проєкту Євгенія Моторевська. Модеруватиме подію журналіст Роман Вінтонів («Телебачення Торонто»).

Нагадаємо, «Слідство.Інфо» вже розповідало про статки церковників. Зокрема, на минулому тижні було опублікувано рейтинг найдорожчих автівок у священників Російської православної церкви в Україні. Також ми виявили цілий автопарк із автомобілей Mercedes та інших позашляховиків у родини настоятеля Свято-Іллінського храму РПЦвУ Віталія Косовського.