Неонацист, вихідець з історичної Фінляндії та учасник ножових боїв — журналісти дослідили секретний список російських військових з елітної Таманської дивізії, які приїхали під Ізюм на Харківщині, щоб померти за Путіна.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

Документ із грифом «секретно» журналісти виявили в покинутому штабі росіян в Ізюмі — як тільки місто звільнили від окупантів. Нагадаємо, що близько пів року Ізюм був окупований, а місяць тому Збройні сили України звільнили його.

Документ, який журналісти знайшли в Ізюмі

Судячи із секретного списку, вбиті росіяни служили у першому мотострілецькому полку (військова частина №31135 — Ред.) елітної Таманської дивізії. Цей полк дислокується в селищі Калінінець за кількадесят кілометрів від Москви.

Під час дослідження секретного списку журналісти звернули увагу, що військові Таманської дивізії загинули понад місяць тому у результаті обстрілів Збройними силами України. Як ідеться у документі, українські військові завдали удар у відповідь. Тобто, росіяни першими почали обстрілювати українські позиції, а ЗСУ відповіли.

Місцем загибелі окупантів у документі вказано населений пункт Кам’янка. Очевидно, що йдеться про однойменне село на південь від Ізюму, яке майже повністю зруйноване після російської окупації.

Селище Кам’янка, в якому загинули бійці Таманської дивізії із секретного списку

Перший зі знищених росіян під Ізюмом, якого вдалося встановити, — 37-річний єфрейтор Сєрґєй Тіхонов — навідник мінометної батареї. Повідомляючи про загибель окупанта, російські ЗМІ заявили, що він «пал смертью храбрых». Й отримав посмертно орден мужності нібито за захист мирних мешканців на Донбасі. Правда незрозуміло, чому він тоді опинився на Харківщині.

Журналісти знайшли сторінку Тіхонова у соцмережах. Виявляється, новоспечений російський герой за життя мав чимало неординарних поглядів, серед яких неонацизм. У своїх соцмережах Тіхонов часто публікував фото з фашистською свастикою, а також не соромився використовувати на численних світлинах нацистське вітання.

Крім того, журналісти у соцмережах Тіхонова помітили фото, на якому він одягнений у футболку із символікою російського неонацизму — свастикою, відомою як «коловрат». Примітно, що чимало дописів окупанта були присвячені критиці Путіна та його соратників. Також заслуговує на увагу допис Тіхонова, де Путін зображений в образі Гітлера.

Ще один вбитий під Ізюмом окупант — 33-річний рядовий Міхаїл Ґаттунен. Він обіймав посаду водія мінометної батареї. Незвичне прізвище окупанта наштовхує на думку, що воно не російського походження. І дійсно, судячи з публічних джерел, це прізвище має фінське коріння.

Крім того, як свідчать численні некрологи, Ґаттунен родом із російської Республіки Карелія, що межує з Фінляндією й історично пов’язана з цією європейською державою. У соцмережах журналісти натрапили на дописи знайомої окупанта, яка щиро не розуміє, як так він загинув під час вторгнення в іншу державу.

Також за допомогою секретного списку журналістам вдалося встановити 38-річного єфрейтора Євґєнія Русінова, який загинув під Ізюмом. Він обіймав посаду радіотелефоніста мінометної батареї в окупаційному війську. Після смерті Русінова в соцмережах опублікували його фото, ймовірно, зроблене на території військової частини Таманської дивізії в селищі Калінінець під Москвою.

Причиною загибелі окупанта у некрологах називають вигадану боротьбу з фашизмом у Харківській області. Журналісти натрапили на фото загиблого окупанта, яке свідчить, що він відвідував клуб ножового бою.

Зауважимо, що Таманська дивізія за задумом Кремля мала би стримувати НАТО від потенційного нападу. Проте, схоже, що в останні роки в нічому серйознішому, крім парадів на «Красній площі», вона участі не брала.

Як наслідок, на початку повномасштабного вторгнення елітні таманські мотострільці зазнали значних втрат на Харківщині і Сумщині. Загинув навіть їхній командир — підполковник Дєніс Мєжуєв. В мережі можна знайти декілька відео з полоненими згаданого мотострілецького полку, записаних у перший місяць російського вторгнення.