Батьки загиблих у таборі «Вікторія» дітей уже два роки добиваються, щоб їх визнали потерпілими в так званих економічних провадженнях, які стосуються розкрадання та розтрати грошей на будівництві дерев’яних корпусів табору.

Як повідомила Слідству.Інфо адвокатка родин загиблих дітей Оксана Муравська, поліція ігнорує їхні звернення:

«Вони не пов’язують вкрадені гроші та смерті дітей. І роблять це навмисно задля того, щоб винні уникнули відповідальності», — сказала вона.

Від часу трагедії в одеському дитячому таборі «Вікторія» минуло рівно два роки. Але й по сьогодні в цій справі немає жодного реального вироку. Поліція розбила розслідування на низку кримінальних проваджень, серед яких окремо виділила провадження щодо розкрадання коштів. Батьків визнали потерпілими тільки в тих провадженнях, які стосуються безпосередньо порушень правил пожежної безпеки. А в частині щодо розкрадання під час будівництва дерев’яних будинків, які звели на території табору у 2016-2017 роках із серйозними порушеннями, батьки потерпілими не є.

«Проблема цієї справи в тому, що її роздробили на шматочки. І немає цілісної картинки», — каже Муравська.

Одразу після пожежі відповідальною оголосили виховательку, яка формально відповідала за пожежну безпеку в таборі. Невдовзі після трагедії вона отримала умовний термін. До сьогодні це єдиний вирок суду у цій справі.

Слідство оголосило підозру також двом співробітникам ДСНС, директору табору й заступниці міського голови Одеси. Жоден з них не отримав вирок. Нині в СІЗО перебуває лише колишній директор «Вікторії». Остаточного рішення суду щодо нього також немає.

Пожежа в таборі «Вікторія» сталася в ніч проти 16-го вересня 2017-го року. На території дитячого закладу зайнявся новозбудований дерев’яний будинок, в якому спали діти. Три дівчинки — Соня Мазур, Настя Кулініч і Сніжана Арпентій — загинули.

Слідство.Інфо майже рік проводило власне розслідування трагічних подій у таборі й у 2018-му опублікувало свій матеріал. Журналісти дійшли висновку, що список винуватців повинен бути ширшим, ніж представили офіційні органи. Дітям могло завадити врятуватися те, що будинки всупереч закону звели двоповерховими. А перекриття не заповнили матеріалами, які, за проєктом, там мали бути. У будинках утворилися шахти, по яких миттєво поширювався вогонь.

Детальніше про результати журналістського розслідування — в документальному фільмі «Вікторія.Трагедія пустоти».

Батько загиблої дівчинки Олексій Мазур через суд добився незалежної експертизи, оскільки державна не дала відповідей на жодне поставлене питання. Результати незалежної експертизи оприлюднили пів року тому, й вони підтвердили висновки журналістського розслідування. Фахівці виявили незаповнені пустоти в перекриттях стін і стелі, а самі перекриття були зроблені з сильно горючих матеріалів. Експерти також встановили причину займання будинку — це кип’ятильник, який знайшли на місці кімнати педагога.

Утім, як повідомив нам Олексій Мазур, по сьогодні, висновки незалежної експертизи офіційне слідство не взяло до уваги. Після її оприлюднення не з’явилося жодної нової підозри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Пожежа у «Вікторії»: незалежні експерти встановили причину загоряння та знайшли грубі будівельні порушення