Один з двох росіян, яких українські правоохоронці вважають винними у підриві Північнокримського каналу та поверненні водопостачання з Херсонщини до Криму, родом з Луганщини.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо».

Командувач 11-ї окремої гвардійської інженерної бригади Південного військового округу РФ полковник Дмітрій Марков був одним з тих окупантів, які організували операцію з підриву кількох дамб на Північнокримському каналі у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Результатом цього підриву стало повернення постачання прісної води до Криму, яке було припинено українською стороною у 2014-му році після окупації росіянами півострова.

Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», Дмітрій Марков — уродженець села Сорокине (колишній Краснодон) Луганської області. Закінчив  фортифікаційний факультет Вищого училища інженерних військ імені Жданова у Калінінграді. Воював в Інгушетії, Абхазії та Чечні. Мав «відрядження» у Сирію, де брав участь у штурмі підземних споруд та комунікацій, а також встановлював «мінні поля». 

24 лютого бригадою Маркова, як зазначають російські ЗМІ, «було підірвано та зруйновано заварені та заблоковані шлюзи гідровузла, що забезпечило потік води Північнокримським каналом». «Фактично кримчани зобов’язані Маркову поверненням вод Дніпра на півострів», — додають пропагандисти. 

Наразі в інтернеті з’являються однотипні дописи про те, що попри обіцянку Володимира Путіна у березні цього року нагородити Маркова «Орденом мужності» за захоплення Північнокримського каналу та подачу води у Крим, російський окупант нагороду так і не побачив. Пропагандистські медіа пишуть, що «майже шість місяців безперервних боїв закінчилися для Маркова тим, що з ним зараз не продовжують контракт та намагаються звільнити у запас». 

Нагадаємо, днями СБУ повідомила про оголошення підозр двом військовослужбовцям РФ, які віддали наказ підірвати Північнокримський канал у лютому 2022 року — Дмітрію Маркову та Міхаїлу Яснікову. Обвинувальний акт спрямували до Жовтневого райсуду міста Кривий Ріг.

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру