Міжнародна організація “Репортери без кордонів” стурбована невідповідністю у доказах, оприлюднених українською владою щодо розслідування вбивства Павла Шеремета.

Про це йдеться у заяві організації, опублікованій на її сайті 10 січня.

У заяві, зокрема, перелічені невідповідності у даних та фактах, виявлені українськими журналістами після оприлюднення офіційним слідством імен підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета.

 “Необхідно встановити істину щодо вбивства Павла Шеремета якнайшвидше, особливо з огляду на те, що ще один журналіст був вбитий в Україні у 2019 році (ідеться про черкаського журналіста Вадима Комарова – РЕД.). Ми закликаємо до більшої прозорості у цьому розслідуванні з боку української влади”, заявила керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії “Репортерів без кордонів” Жанна Кавельє. Вона підкреслила, що необхідно розпочати реальну боротьбу з безкарністю та визначити і виконавців, і замовників вбивства журналіста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Арматурою по голові: Що відомо про напад на черкаського журналіста

Нагадаємо, що загалом причетними до злочину проти Шеремета поліція вважає п’ятьох людей. Серед підозрюваних, за версією правоохоронців, — переважно ветерани АТО. Зокрема, слідство називає двох жінок — медсестру Яну Дугарь і лікарку Юлію Кузьменко, а також військовослужбовця Андрія Антоненка.

Нещодавно журналісти видання theБабель опублікували висновок експертизи, який свідчить, що підозрюваний у вбивстві журналіста Антоненко вищий за чоловіка з відео камер спостереження з ночі закладання вибухівки. За інформацією видання, дослідження провели кілька років тому, орієнтовно через місяць після вбивства Шеремета — у серпні 2016 року

Також раніше “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що нещодавно оприлюднені висновки експертів у справі вбитого журналіста, за результатами чого трьом людям оголосили підозру у вбивстві журналіста, суперечать одне одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справа Шеремета: Умовно доведено

Крім того, ми розповідали, що правоохоронці замовчують ще одну експертизу у справі Шеремета. Журналісти виявили, що керівництво поліції не оприлюднює одне з досліджень, яке для них робив британський експерт Іван Бірч. Ця експертиза вказує на те, що так звану розвідку на місцевості неподалік будинку Шеремета, закладання вибухівки і підрив машини з Павлом Шереметом могла здійснити одна жінка. Натомість поліція затримала двох. Пізніше правоохооронці відреагували на розслідування “Слідства.Інфо”.

Журналіста Павла Шеремета, нагадаємо, вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік.  Журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. А також — виявили характерне зображення на одязі одного з імовірних злочинців.

Крім того, “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його вбивством стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ.