Марія Горбань, Слідство.Інфо

На журналіста і блогера Вадима Комарова напали прямо в центрі Черкас. Невідомий чоловік підбіг ззаду й тричі вдарив його по голові, вочевидь, обрізком арматури. Це сталося 4 травня. У Комарова проламаний череп, він переніс операцію й перебуває в комі.

Поліція вважає журналістську діяльність Комарова найімовірнішою причиною нападу. Проте назвати ні виконавців, ні замовників наразі не може.

Одразу після нападу на Комарова Слідство.Інфо виїхало на місце подій, у Черкаси. Рідні Вадима кажуть, що він взагалі не мав бути в тому місці, де на нього напали. А колеги наполягають, що саме критика місцевої влади призвела до такого жорстокого нападу.

ХТО ТАКИЙ ВАДИМ КОМАРОВ

58-річний Вадим Комаров почав займатися журналістською ще за радянських часів: був головним редактором кількох черкаських газет, а останнім часом переважно дописує на своїй сторінці у Facebook. Часто критикує черкаську владу, знімає відеоблоги, транслює засідання міської та обласної рад.

На Комарова вже нападали щонайменше тричі. 25 років тому в нього стріляли — тоді він готував матеріал-розслідування щодо прокурорів, розповідає «Громадське.Черкаси».

У вересні 2016-го знову стріляли. Тоді Комаров працював над двома розслідуваннями, які стосувалися суддів і правоохоронців. Сам він пов’язував цей замах виключно з журналістською діяльністю.

Наступного року, в липні 2017-го Комарова побили, за його словами, через те, він виступав проти будівництва на узбережжі Дніпра. Забудову пов’язували з оточенням голови Черкаської облдержадміністрації.

На Комарова раніше нападали щонайменше тричі. У журналіста двічі стріляли, а в липні 2017-го побили, за його словами, через те, він виступав проти будівництва на узбережжі Дніпра. На фото — Комаров у лікарні після побиття у 2017 році. Facebook

ДЕНЬ НАПАДУ

На Вадима Комарова напали 4 травня, близько 9.30 ранку. Він повертався додому з базару вулицею Героїв Небесної Сотні, в центрі міста, коли до нього підбігли ззаду й тричі вдарили важким металевим предметом по голові. Один з ударів пробив йому череп. Непритомного чоловіка побачили перехожі й викликали швидку та поліцію. Швидка відвезла Вадима в реанімацію. Його ввели в медичну кому та прооперували.

Оскільки удар арматурою проламав чоловіку череп, виводити його з коми небезпечно. Лікарі не дають жодних прогнозів щодо покращення стану журналіста.

«На Комарова чекають ще кілька кризових періодів, мозок може почати набрякати або розвинутися недостатність органів, — розповів нейрохірург Станіслав Новіков, який оперував Комарова після нападу. — Перший місяць — найбільш кризовий, лише після нього можна робити якісь прогнози».

Під час підготовки матеріалу друзі Вадима повідомили Слідству.Інфо, що його стан погіршився.

Дружина журналіста Ольга Бережна весь час перебуває у палаті чоловіка. За її словами, того дня Вадим не мав бути на вулиці Героїв Небесної сотні, де на нього напали. Чоловік казав, що їде забрати деякі речі у будинку доньки — наступного дня подружжя збиралося на відпочинок в Єгипет.

«Він сказав, що поїде автобусом забрати речі й за годину повернеться», — сказала Ольга.

Ольга розповіла Слідству.Інфо, що не знає, хто міг скоїти такий злочин. «Не маю жодного уявлення, хто міг на таке наважитися, — сказала вона. — Вадим знав, що я дуже хвилююся, тому про свою роботу ніколи нічого не розповідав. Я не чула ні про погрози, ні про дзвінки перед нападом».

Попри те, що поліція кваліфікувала злочин як замах на вбивство, охорону Вадиму Комарову надали тільки 10 травня. Біля палати журналіста цілодобово перебувають озброєні поліцейські.

КОНФЛІКТ З ВЛАДОЮ

За словами колеги та друга Комарова Валерія Макеєва, журналіст останнім часом готував публікацію про зловживання місцевої влади. Зокрема, про новий корпус дитячої спортивної школи «Спартак», яку відкрили ще торік, але так і не ввели в експлуатацію. Сам факт роботи школи, яку офіційно не ввели в експлуатацію, означає для місцевих чиновників чималий штраф.

«Державна архітектурно-будівельна інспекція після перевірки в спортивній школі оштрафувала департамент міської ради на майже мільйон гривень. Департамент, щоб це їм нічого не коштувало, намагався «повісити» штраф на директорку «Спартака», — розповів Макеєв.

За словами колеги й друга Комарова Валерія Макеєва, журналіст останнім часом готував публікацію про зловживання місцевої влади. На фото — Валерій Макеєв неподалік місця нападу на журналіста. Черкаси, 6 травня 2019 року. Слідство.Інфо

У день нападу Комаров саме йшов на зустріч з «джерелом» в управління Нацполіції Черкаської області, розповів Макеєв. Йому мали передати деякі записи й важливу довідку щодо одного з чиновників.

Вадим Комаров чи не найбільше критикував заступника міського голови та керівника місцевого осередку «Свободи» Юрія Ботнара. Його він згадував у своєму дописі у Facebook напередодні нападу:

«Про який розвиток спорту чеше цей лицемір (Ю.Ботнар)? Як на мене, він тут бреше. Бо маю у своєму розпорядженні інші слова Ботнара стосовно спорту! Обіцяю в найближчі дні їх оприлюднити».

Натомість сам Юрій Ботнар сказав Слідству.Інфо, що не сприймав діяльність Комарова серйозно:

«Він намагався видати якісь речі за сенсації, однак насправді це мало кого в місті хвилювало. Тому навіть не знаю, кому він міг аж так насолити».

Саме Ботнара звинувачував Комаров у порушеннях зі школою «Спартак», про які збирав матеріал журналіст і, судячи з його допису у Facebook напередодні нападу, збирався от-от оприлюднити.

На думку Ботнара, порушення при введенні в експлуатацію нового корпусу школи «Спартак», про які писав Комаров, несуттєві. За його словами, школа давно готова й має всі необхідні документи, крім договору про підключення телефонного зв’язку.

«Це просто бюрократичні дурощі, які ми зараз влагоджуємо», — сказав він.

Вадим Комаров чи не найбільше критикував заступника міського голови та керівника місцевого осередку «Свободи» Юрія Ботнара. На фото — Юрій Ботнар у своєму кабінеті. Черкаська міська рада, 6 травня 2019 року. Слідство.Інфо

За словами колег Комарова, в день нападу журналіст мав отримати від свого джерела довідку про неосудність через психічний стан саме Юрія Ботнара. Наявність такої довідки нібито могла допомогти заступнику міського голови уникнути кримінальної відповідальності. Що це за довідка й для чого вона місцевому чиновнику, знав лише саме Комаров.

Юрій Ботнар існування такої довідки заперечує.

«Я ніколи не був причетний до криміналу й у мене немає ніяких довідок. Купити якісь підроблені довідки можна в будь-кого, але це не є доказом», — сказав черкаський чиновник Слідству.Інфо.

БУНТ У КОЛОНІЇ

Ще однією «гарячою» темою Комарова останній тиждень перед нападом була ситуація в Черкаській виправній колонії №62.

На Великдень, 28 квітня, кілька в’язнів влаштували бунт й побили чотирьох працівників колонії. Як писав Комаров, напередодні ув’язненим пронесли горілку, і це вже не перший випадок, коли працівники колонії за гроші приносять туди алкоголь або наркотики.

Журналіст назвав причетними до цього в’язня Миколу Бабічева, начальника колонії Валерія Суботенка та його заступника, а також попереднього керівника закладу.

«Бондаренко, Суботенко, Ющенко, Бабічев — ось далеко не повний перелік персоналій, що перетворили Черкаську виправну колонію №62 на такий собі бізнес-центр. На блатному жаргоні називаємий «малина», — писав Комаров.

Журналіст і голова поліцейської комісії управління Нацполіції Черкащини Сергій Сухін розповів Слідству.Інфо, що Комаров був першим, хто про це написав і назвав конкретні прізвища. Сухін вважає, що напад міг бути пов’язаний саме з цією публікацією: «Першого травня він написав про це, а вже четвертого його вдарили ззаду по голові».

Після бунту поліція відкрила кримінальне провадження, двом засудженим призначили експертизу вмісту алкоголю в крові. У колонії на 10 днів встановили «режим особливих умов» — рідних ув’язнених не пускають на побачення й не дозволяють передавати посилки. Напередодні туди приїхало близько 200 спецпризначенців. За словами родичів ув’язнених, які погодилися анонімно поспілкуватися зі Слідством.Інфо, вони б’ють засуджених:

«Вони (спецпризначенці, — ред.) повикидали, поламали всі речі, які були в камерах наших хлопців, а їх самих заганяють у карцер, де б’ють, обливають холодною водою й б’ють електрошокером».

За інформацією місцевих медіа, 7 травня в’язні розпочали голодування. Їхні родичі продовжують чергувати під колонією.

В одному з відеострімів Вадим Комаров розповідав, що має чимало документів і свідчень про порушення закону керівництвом колонії. Він обіцяв опублікувати їх найближчим часом.

Також, за інформацією Слідства.Інфо, Комаров за два дні до нападу зв’язувався з правоохоронцями щодо ситуації в колонії.

Слідство.Інфо зв’язалося телефоном із заступником директора колонії №62 Олександром Шевченком. Він назвав інформацію про катування в’язнів «дурницями» й кинув слухавку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Бердянська колонія: «Там — убивають»

За шість днів після нападу на Вадима Комарова офіційне розслідування просувається не надто швидко. Наразі особа нападника не встановлена. За інформацією Слідства.Інфо, поліції не вдалося навіть скласти фоторобот. Тим часом слідчі знайшли неподалік місця нападу обрізки металевої арматури зі слідами крові, які міг використовувати нападник. Їх відправили на експертизу.

Вадим Комаров (у центрі в зеленій куртці). Фото — Олександр Рибалка