Поліція розслідує справу щодо втручання в діяльність суду репортером журналу «Корупціонер в Україні», який під час судового засідання попросив суддю показати посвідчення. 

Про це йдеться в ухвалі суду. 

За версією слідства, під час розгляду справи про відшкодування моральної шкоди через нещасний випадок на виробництві в одному з заводів Київщини журналіст «виявляв відкриту неповагу» до судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Галини Лебідь-Гавенко. Це проявлялося в тому, що він попросив суддю показати її посвідчення під час судового засідання. Також, як ідеться в ухвалі, журналіст поводився «зухвало» та «некоректно».

«Корупціонер в Україні» — журнал, пов’язаний з Володимиром Стрілою, членом громадської організації «Націонал-патріотичний рух України».

Повідомлення Галини Лебідь-Гавенко про втручання в діяльність судді з’явилося на сайті Вищої ради правосуддя (ВРП) у липні. Суддя стверджувала, що журналіст «Корупціонера в Україні» погрожував викликати поліцію та поскаржитися у ВРП, якщо та не покаже посвідчення та не дозволить йому знімати та фотографувати.

«Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відеозапису, а також транслювання судового засідання допускається за рішенням суду», — написала Лебідь-Гавенко в повідомленні.

Однак, як пояснила Слідству.Інфо членкиня Громадської ради доброчесності (ГРД) Галина Чижик, фото та відеозйомка під час відкритого судового засідання не потребує дозволу суду. Це передбачає закон «Про судоустрій та статус суддів».

«Якщо це була цивільна справа, то відеозйомку мали дозволити без рішення суду», — прокоментувала вона.

Також Чижик сказала, що дії журналіста можна кваліфікувати радше як «прояв неповаги до суду», а не втручання в його діяльність.

«Якщо описане в скарзі — це єдине, що журналіст зробив, крім здійснення фото- та відеозйомки без дозволу суду, хоча закон і дає йому на це право, то це радше кваліфікувалося б як прояв неповаги до суду. Але це максимум адміністративна відповідальність», — пояснила вона.

Наразі колега Галини Лебідь-Гавенко суддя Олег Марчук ухвалив надати дозвіл слідчому Нацполіції доступ до матеріалів справи про відшкодування моральної шкоди, під час розгляду якої сталася подія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: успішна історія «дяді Юри» та крах суддівської династії