Наразі триває конкурс на посаду голови Національного агенства із запобігання корупції — органу, який займається, зокрема, моніторингом статків чиновників.  Чинний член Вищої кваліфікаційної комісії Віталій Гацелюк — один з кандидатів. Під час співбесіди у комісії виникли запитання щодо його майна: дружина посадовця Евеліна купила дорогу нерухомість і машину під час війни, коли у неї могло не вистачати на це коштів. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

У конкурсної комісії виникли запитання до майна чинного члена ВККС Віталія Гацелюка. Він одержував від ТОВ «Тедіс України» дохід. Як пояснив Гацелюк, це компенсація за використання його автомобіля. Цієї інформації немає у НАЗК й комісія поцікавилася, чому чоловік сам не звернувся до них і не пояснив ці неточності у його декларації. За словами посадовця, насправді він не отримував доходу від компанії, тому вважає, що не повинен був цього декларувати й щось пояснювати НАЗК.

Член ВККС Віталій Гацелюк / фото sud.ua

У період з 2022 по 2023 рік дружина Гацелюка отримала у власність в ужгородській новобудові квартиру та нежитлове приміщення, але в його декларації не вказана  вартість нерухомого майна. За оцінками комісії, це все могло обійтись дружині в 4,5 млн грн. Також вона в цей період купила автомобіль LEXUS NX 2018 року випуску за 1,2 млн грн

Гацелюк каже, що дружина Евеліна не дала йому договір на квартиру, бо там є конфіденційна інформація. Жінка лише пояснила, що її батьки інвестували заощаджені гроші у квартиру на етапі будівництва.

За словами кандидата у члени НАЗК, Евеліна Гацелюк купила авто на своє 20-річчя і  на це пішли сімейні заощадження: «Мене запевнили, що заощаджень та подарунків від інших родичів цілком вистачало на нове авто».

Згідно з інформацією комісії, батько Евеліни працює інспектором митниці, а матір — прикордонницею. Їхній сукупний дохід (зафіксований з 1998 року) недостатній, щоб купити квартиру та авто.

Гацелюк говорить, що впевнений у доброчесності родини дружини, яка мала кошти на ці покупки. 

Робота Гацелюка у ВККС теж зацікавила комісію. 

23 листопада 2023 року комісія вирішила, що суддя Андрій Ключник не відповідає посаді та радить його звільнити. Цей суддя у 2014-му суддя незаконно ув’язнив активіста Революції Гідності Олександра Костура через його участь у протестах. Гацелюк тоді проголосував проти ухвалення рішення про рекомендацію звільнити Ключника, оскільки, на його думку,  ВККС погано дослідила обставини справи.

Віталій Гацелюк працював у Верховній Раді, в комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Тоді його  перша дружина Світлана стала  помічницею депутата Володимира Малишева від «Партії Регіонів», який був членом цього комітету. Гацелюк пояснив, що це для того, щоб жінка могла без супроводу заходити у будівлю. Світлана часто забирала Гацелюк з роботи та чекала у буфеті Верховної Ради.

Віталій Гацелюк у червні 2023 року став членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів й після декількох місяців роботи подався на конкурс очільника НАЗК. Гуцелюк каже, що не бачить нічого поганого в тому, щоб очолити НАЗК та покинути ВККС. 

Читайте також: «Зерновий» митник, «слідчий Порошенка», захисник російської церкви. Хто хоче стати головою НАЗК (огляд)