З’їзд суддів 29-30 жовтня обрав двох нових суддів Конституційного Суду — Галину Юровську та Петра Філюка. Останнього громадські організації, які опікуються судовою реформою, називали недоброчесним.

Про це Слідство.Інфо дізналося з трансляції з’їзду суддів України на YouTube.

Петро Філюк — голова Апеляційного суду Волинської області. Працює суддею на Волині з 1990 року. Згідно з аналізом громадських організацій Центр протидії корупції та Автомайдан, Філюк безкоштовно отримав шість земельних ділянок під Луцьком загальною площею 2,5 га.

За словами судді, землю йому виділила сільська рада безкоштовно, тому що на ній було сміттєзвалище, яке він нібито привів до ладу. Сьогодні там розташовується маєток на 252 квадратів, яким офіційно володіє батько Філюка.

Син Філюка працює прокурором відділу військової прокуратури ГПУ. Спільно з дружиною він задекларував кілька квартир, зокрема в Києві та Харкові, гаражі та дорогі автомобілі.

Основний дохід Андрія Філюка — його прокурорська зарплата. Але у 2018 році новообраний суддя Конституційного Суду з дружиною подарували сину понад 300 тисяч гривень.

Член Громадської ради доброчесності (ГРД) Роман Маселко повідомляв, що  різні джерела називали Філюка погодженим кандидатом.

Прізвища Галини Юровської в переліку недоброчесних, який підготували активісти, немає. 

Юровська з 2010 до 2016 року обіймала посаду судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, після чого подала у відставку.

Раніше близько десяти років була суддею Апеляційного суду Київської області.

Згідно з декларацією за 2018 рік, Юровська володіє землею в Київській області, квартирами в Києві та Хмельницькому. Їздить на автомобілі Audi Q5 2011 року. За минулий рік заробила понад пів мільйона гривень на основній роботі — в Національній школі суддів України. А ще отримала майже 370 тисяч гривень пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: успішна історія «дяді Юри» та крах суддівської династії