Уперше за всю незалежність України Верховна Рада отримала монопартійну більшість. Водночас парламент оновився на 80%. У перший же робочий день продемонструвала, як ефективно може працювати, зокрема, затвердивши кандидатуру прем’єра й Кабмін, міністра оборони, очільника МЗС, генпрокурора тощо.   

Слідство.Інфо поговорило з новими народними депутатами та з’ясовувало, що вони планують реформувати правоохоронну систему, оборонну та антикорупційну політику. 

Депутати обрали профільні комітети Верховної Ради, в яких працюватимуть. Це — окремі органи парламенту. Саме тут розробляють й аналізують законопроєкти й вирішують, чи подавати їх на розгляд Верховної Ради. 

Не всі нові депутати, з якими поговорило Слідство.Інфо, взагалі розуміють, як працюють профільні комітети. Хоча більшість добре знає напрямок своєї роботи. Утім, іноді й протирічать одне одному. 

Так, депутат із «Слуги народу» Олександр Ткаченко заявив, що в антикорупційному комітеті немає розуміння щодо перезавантаження роботи Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК), зате є щодо НАБУ. Водночас його колега по партії й комітету Поляков сказав, що перезапуск НАЗК обов’язковий і партія над цим працює. У «Слузі народу» неодноразово казали, що перезапуск НАЗК необхідний. 

Депутат із «Слуги народу» Олександр Ткаченко заявив, що в антикорупційному комітеті немає розуміння щодо перезавантаження роботи Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК), зате є щодо НАБУ

Депутати з комітету з оборони та нацбезпеки не мають одностайного бачення, що робити з державним концерном Укроборонпром. Сходяться лише в тому, що ліквідовувати цю структуру не потрібно, а треба змінити керівництво. А також — прибрати надмірну засекреченість державних закупівель у сфері оборони. 

Що стосується реформи правоохоронних органів, нові депутати вважають, що необхідно прибрати дублювання їхніх функцій. Наприклад, СБУ та Нацполіція не повинні більше займатися розслідуваннями економічних злочинів. Автор реформи від «Слуги народу» Денис Монастирський зазначив, що буде створена окрема Служба фінансового розслідування, й цю функцію в правоохоронних органів, зокрема й у СБУ, заберуть. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нова Рада: який бізнес мають майбутні депутати і коли його позбудуться