Після скандалу Верховна Рада схвалила законопроєкт про електронне декларування з правкою про відкриття реєстру декларацій. Документ підтримав 341 депутат. Реєстр мають відкрити через 60 днів.

Про це повідомив нардеп від партії «Голос» Ярослав Железняк.

«Рада схвалила вето Президента та виправила закон про відновлення е-декларування. За — 341 — конституційна більшість. Зміни передбачають одразу відкриття декларацій», — пише Железняк.

Реєстр мають відкрити через 60 днів.

5 вересня депутати відновили декларування, але не підтримали ключову правку, яка відкрила б для громадськості реєстр вже зараз. Для її прийняти не вистачило 27 голосів депутатів. Через це декларації чиновників мали б відкрити лише через рік.

Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували, хто з депутатів проголосував проти цієї правки або утримався. Виявилось, що не хотіли негайного відкриття декларацій депутати, яких ловили на недекларуванні свого майна. 

Серед противників відкриття декларацій був депутат від «Слуги Народу» Микола Тищенко. У серпні 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке, зокрема, слідкує за дотриманням посадовцями правил декларування, виявило, що Тищенко не задекларував дорогу машину. Нардеп не вніс у щорічну декларацію за 2020 рік інформації про своє авто Mercedes-Benz 2003 року випуску (вартість авто — близько 500 тис. грн).

Також журналісти у червні 2021 року виявили, що Тищенко користується приватним будинком, який він не декларував.

На наступний день після невдалого голосування за відкриття декларацій на сайті Президента України  з’явилась петиція з вимогою накласти вето на законопроєкт про відновлення декларування та негайно відкрити реєстр майнових декларацій чиновників. Петиція набрала потрібні 25 тисяч голосів за кілька годин після  її створення.

12 вересня Володимир Зеленський ветував закон про відновлення електронного декларування, і закликав нардепів якнайшвидше проголосувати за відкриття реєстру декларацій.

Читайте також: Депутатів, які голосували проти негайного відкриття декларацій, самих ловили на приховуванні статків