Народні депутати від “Опозиційної платформи – За життя” Сергій Льовочкін та Юлія Льовочкіна через довірених осіб були співвласниками банку Trasta Komercbanka, який причетний до російської фінансової “мегапральні” — масштабної схеми, що дозволила вивести з Росії мільярди доларів.

Про це йдеться в розслідуванні OCCRP Менеджер президентської кампанії Трампа брав участь у схемі з приватизації “Укртелекому”: електронні листи.

Російська фінансова “Мегапральня” — це тіньова фінансова оборудка, за допомогою якої з російських банків на фіктивні компанії вивели понад 20 мільярдів доларів. Це були гроші організованої злочинності або кошти, виведені з бюджету Росії впродовж 2011-2014 років. Уперше про цю схему повідомили журналісти OCCRP у 2014 році. Одним із банків, через який виводили кошти, був саме латвійський Trasta Komercbanka.

Як дізналися журналісти OCCRP, трохи менше десяти відсотків Trasta Komercbanka належали громадянину США Чарльзу Трехерну. Однак, як стало відомо з листувань Льовочкіних, Трехерн фактично управляв їхнім сімейним бізнесом. Під наглядом Юлії Льовочкіної він керував майже 40 офшорними фірмами, французькою віллою та колекцією творів мистецтва, які їм належали.

Трехерн мав приховувати, що екскерівник Адміністрації Президента часів Януковича та його сестра — народна депутатка володіють цими активами. Саме тому він та інші люди виступали довіреними особами для впливових політиків. 

“Ніде і ніколи не варто використовувати ім’я керівників. Усі політики повинні стояти осторонь бізнесу протягом трьох-п’яти поколінь”, — зазначав Трехерну в електронному листі один із юристів сім’ї Льовочкіних. 

Ще одним співвласником Trasta Komercbanka був ексрегіонал та діловий партнер Льовочкіних Іван Фурсін. Йому належали ще 33% банку. Ще 43% банку належали гендиректору банку Ігорю Буймістеру, якого журналісти також називають бізнес-партнером Льовочкіних.

Також, як встановили розслідувачі, у 2010 році Трехерн пояснював секретареві Юлії Льовочкіній, як правильно скласти підроблений контракт. З його допомогою потім перераховували кошти через через офшорну компанію Lynform Capital, яка також фігурувала в розслідуванні про “мегапральню”.

Як повідомляло Слідство.Інфо, ексголова передвиборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт домовлявся з Сергієм та Юлією Льовочкіною про захоплення “Укртелекому”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Мільярдний офшор російської компанії «Тройка Диалог»: головне з розслідування OCCRP