Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують розтрату бюджетних грошей під час купівлі службових квартир для працівників Міністерства юстиції. Про це йдеться у рішенні Солом’янського суду Києва.

Наприкінці 2016 року Міністерство юстиції придбало майже 50 квартир у ЖК “Озерний гай”, що розташований у селі під Києвом. Утім, вартість квартир у передмісті столиці становила українському бюджету більше, ніж коштує житло у деяких престижних районах Києва. За 47 квартир для своїх співробітників Мін’юст заплатив майже 72 мільйони гривень. Про це Слідство.Інфо повідомляло місяць тому у своєму розслідуванні “25 тисяч за квадрат: Мін’юст втопив у ”Озерному гаї” бюджетні мільйони”.

ЖК “Озерний гай” у Гатному

Журналісти з’ясували, що вартість, за якою Міністерство купувало квартири, є суттєво завищеною. Переплата за квартири, за даними Слідства.Інфо, може сягати до 36-ти мільйонів бюджетних коштів.

Приблизно таку ж вартість розтрати підозрює офіційне слідство. З судової ухвали стало відомо, що НАБУ оцінює збитки бюджету – 31,6 мільйонів гривень. Детективи довідалися, що ринкова ціна за квадратний метр у такому місці у 2016 році могла коштувати від 11 до 15 тисяч гривень за квадратний метр. Утім, працівники Мін’юсту заплатили по 25 тисяч.

Забудовником комплексу є компанія “Інтергал-Буд”, пов’язана зі скандальним екс-регіоналом Володимиром Зубиком. Сам комплекс “Озерний Гай” також неодноразово ставав причиною для розслідувань: за матеріалами прокуратури, земля має статус “особливо цінної” і не могла бути відчуженою. Утім, після 10-річної судової тяганини “Інтергал-Буд” усе ж почав зводити тут будинки. Раніше Слідство.Інфо також робило про це власне розслідування.

У Міністерстві юстиції аргументували журналістам вартість житла тим, що квартири купували вже з ремонтом та оздобленням. Детективи НАБУ призначили судову будівельно-оціночну експертизу, яку доручили експертному центру ДНДЕКЦ МВС України. Експерти повинні визначити вартість указаних робіт, які, за словами Міністерства, стали причиною такого значного підвищення ціни.

Журналісти Слідства.Інфо також наприкінці липня зверталися до НАБУ для порушення кримінального провадження за матеріалами власного розслідування. Утім, як стало відомо журналістам, антикорупційний орган відкрив його ще в березні.