40-річний росіянин з Республіки Тува під час окупації українського села знущався з місцевих, зокрема, допитував їх та кидав вибухівку задля розваги. Про це довідалися слідчі прокуратури, а журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували цього окупанта.

У січні 2023-го українські правоохоронці повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни молодшому сержанту армії РФ Андріяну Базану. На початку війни він разом з іншими окупантами зайшов у село Ягідне Чернігівської області й тероризував місцевих мешканців, утримуючи понад 300 людей у підвалі.

Молодший сержант Андріян Базан служить у 55-й окремій мотострілецькій бригаді 41 загальновійськової армії Центрального військового округу РФ, яка дислокується у місті Кизил (Республіка Тува).

Шеврон 55-ої окремої мотострілецької бригади армії РФ

За підозрою прокуратури, Андріян Базан вивів одного з мешканців Ягідного на вулицю, поставив його до стіни і почав стріляти у чоловіка над головою: погрожував вбити, якщо той не розповість щось про Збройні сили України. 

Попри те, що мешканець Ягідного нічого не знав про українських захисників, росіянин продовжував знущання. Окупант дістав муляж гранати й кинув під ноги полоненому. Андріяна дуже веселило, як чоловік налякався, впав і намагався хоч якось прикрити голову руками, щоб захистити себе. 

Такі «розваги» російському військовому видалися дотепними, він голосно сміявся з наляканого цивільного, після чого зачинив його у підвалі школи. За такі дії Базану загрожує позбавлення волі строком від 8 до 12 років (ч. 1 ст. 438 КК України). 

«Слідству.Інфо» вдалося знайти окупанта за сторінками в російській соціальній мережі «Вконтакті». Андріяну Базану 40 років, він разом із дружиною та донькою живе у смт Каа-Хем в Республіці Тува.

До вторгнення в Україну російський військовий активно вів сторінку у «Вконтакті», охоче публікував багато своїх фотографій.

Андріян Базан є фанатом боротьби. У чоловіка безліч підписок на сторінки спортивного спрямування, а також він зберігає собі десятки відео з різних змагань.

Мабуть, росіянину було замало адреналіну, тому він поїхав аж за понад 4 тис. км у чужу країну, щоб вбивати і катувати людей.

Наразі невідомо, чи повернувся російський окупант до рідної Туви, на сторінці Андріяна Базана давно не було нових дописів — остання публікація датується листопадом 2021-го. Однак багато його колег з військової частини вже поховані у Кизилі — столиці Республіки Тува. 

Соцмережа «ВКонтакті» рясніє некрологами про загибель військових з Туви, які поїхали воювати в Україну.

Скріни некрологів російських окупантів з 55-ої окремої мотострілецької бригади

Показово, що у соцмережі з’явився допис «56 биографий тувинских земляков, погибших за 100 дней «специальной военной операции в Украине».

Скрін допису про понад 50 загиблих російських військових з Туви

Читайте також: Обливали розчинником, щоб підпалити: хто з російських військових знущався над мирними жителями Чернігівщини