На американських металургійних заводах, власниками яких стали пов’язані з Ігорем Коломойським компанії, неодноразово траплялись інциденти через ігнорування норм безпеки. Бізнес олігарха у США часто був неуспішним. Після банкрутства одного із заводів територія лишилась засміченою шкідливими відходами, інший лишив по собі значні борги постачальникам.

Про це йдеться в матеріалі «Цвіль на стінах і травмовані робітники: чим обернулась спроба Коломойського вести бізнес у США», опублікованому на «Слідстві.Інфо».

Зокрема, досить часто в місцеві новини потрапляв завод Warren Steel в американському штаті Огайо. 2010-го там стався вибух на доменній печі, за рік — іще один. Після припинення підприємством роботи на початку 2016 року (було звільнено 162 людини) на його території залишились небезпечні для довкілля відходи. Місцева влада присудила заводу сплатити штраф у розмірі 1,1 мільйона доларів — однак досі цього не зроблено.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фільм-розслідування «Слідства.Інфо» про ПриватБанк «Зірвати банк»

Через нестачу коштів колективи скорочували до мінімума. Ті, хто залишались, нерідко перепрацьовували й це теж могло призводити до трагедій. Так, на металургійному заводі в Західній Вірджинії у 2009 році через це помер 27-річний робітник. Того тижня він відпрацював на заводі 90 годин (тоді як загалом у тижні 168 годин) і, повертаючись додому після чергової нічної зміни, заснув за кермом автівки.

На інших підприємствах Коломойського у США накопичувались борги. Так, 420 доларів компанії з оренди інструментів заборгувала Kentucky Electric Steel. $17,191 не виплатив водію вантажівки завод Niagara Lasalle. Corey Steel у штаті Іллінойс має борг перед постачальником на 105 тисяч доларів. 2016 року ці компанії з кількома іншими подали заяви про банкрутство, маючи перед сотнями кредиторів по всій країні загальний борг у 381 мільйон доларів.

Більше про історію американських активів Коломойського — від походження коштів на їхню купівлю до реакції місцевої влади — читайте у статті.

Головне фото — Johnny Joo/Odd World Studio