39-річний настоятель чоловічого монастиря УПЦ московського патріархату в Мелітополі відкрито підтримує російське вторгнення в Україну та окупацію України. Українські правоохоронці оголосили йому підозру, а журналісти «Слідства.Інфо» дослідили публічну діяльність архімандрита.

9 травня 2023-го українські правоохоронці оголосили про підозру у колабораціонізмі настоятелю Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП у місті Мелітополі Олександру Прокопенку (архімандриту Іоанну).

8 серпня 2022-го Прокопенко взяв участь у політичному заході РФ «Форум общественного движения «Мы вместе с Россией» (Форум громадського руху «Ми разом з Росією») у палаці культури в окупованому Мелітополі.

«Зараз на передовій наші воїни (військові РФ, — ред.) борються із цим злом. А нам з вами Божим промислом випала місія в ближньому тилу закінчити це возз’єднанням з нашою великою Батьківщиною (Росією, — ред.). Єдиною вірою та в єдиній країні», — каже архімандрит Іоанн.

За даними правоохоронців, 20 вересня Прокопенко долучився до «Общенародного съезда граждан Запорожской области по вопросу территориальной принадлежности региона проведения референдума по вхождению в состав России» («Загальнонародного з’їзду громадян Запорізької області щодо територіальної приналежності регіону — проведення референдуму щодо входження до складу Росії»), який відбувався в окупованому Мелітополі.

Тоді архімандрит зі сцени закликав до проведення на окупованих територіях Запорізької області референдуму з приєднання до Росії.

«Абсолютна більшість населення нашого міста (Мелітополя, — ред.) і нашого краю дуже сильна і якнайшвидше хоче, щоб наш край увійшов повноцінно до складу нашої великої Батьківщини (Росії, — ред.)… Я вас усіх благословляю на те, щоб ви якомога більшою мірою вплинули на владотримаючих нашого краю, щоб вони в найкоротші терміни ініціювали проведення референдуму. Господь на це вас усіх благословить», — говорить Прокопенко зі сцени.

Прокопенко на фоні напису «Запорожская область – мы вместе с Россией»

Настоятелю Свято-Савинського чоловічого монастиря у місті Мелітополі УПЦ Московського патріархату — Олександру Прокопенку — 39 років. Він живе в окупованому Мелітополі.

 

Чоловік не приховує проросійських поглядів. На своїй сторінці у забороненій в Україні соцмережі «ВКонтакті» він публікує пропагандистські дописи про «братські народи».

Скрін зі сторінки Прокопенка

Також Прокопенко цікавиться творчістю маловідомого російського виконавця, який позиціонує себе як «російського патріота» й пише пісні-возвеличення окупантам, які приїхали вбивати українців.

Священник Московського патріархату потрапив на сайт «Миротворець» (громадська організація, яка публікує персональні дані людей, що вважаються авторами сайту ворогами України, — ред.).

Скрін з сайту «Миротворець»

11 грудня 2022-го Президент України Володимир Зеленський підписав указ про впровадження персональних санкцій строком на 5 років щодо деяких діячів УПЦ МП, зокрема й настоятеля мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП Олександра Прокопенка.

З перших днів окупації Мелітополя Запорізької області архімандрит Іоан давав прихисток російським розвідникам та вів активну антиукраїнську пропаганду, а також надав свій монастир окупантам для організації псевдореферендуму. У вересні 2022 року монахи Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП взяли активну участь у так званому референдумі, ділилися враженнями з пропагандистськими ЗМІ.

«Я хочу, щоб наша Росія, наша батьківщина процвітала. Щоб у наших дітей і онуків було майбутнє — живе, хороше, справжнє. Православна Русь щоб тріумфувала і завжди була з православ’ям», — каже монахиня.

За інформацією ЗМІ, Олександр Прокопенко (архімандрит Іоанн) особисто брав участь у церемонії оголошення незаконної анексії РФ Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей у Москві 30 вересня 2022-го.

Скрін з відео церемонії

На офіційному сайті Запорізької єпархії УПЦ залишається інформація про архімандрита Іоана як чинного священнослужителя.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (світське ім’я — Андрій Коваленко) ніяк не коментує і не засуджує колабораціонізм свого колеги. Він сам перебуває під санкціями РНБО, однак це не заважає йому продовжувати свою діяльність у Запоріжжі.

 

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли сторінку Запорізької єпархії УПЦ у соцмережі «ВКонтакті». Вона активна, адміністратори регулярно оновлюють інформацію про заходи та головні новини установи. Цікаво, що один з адміністраторів групи — Володимир Окольничий — мешканець Запоріжжя, який публікує на своїй сторінці дописи про георгіївську стрічку й «перемогу дідів».

Ще 15 березня 2022 року у своєму телеграм-каналі Коваленко заявив, що українці заслужили російські бомбардування, оскільки вони «терплять гей-паради в Києві», тому українці проти бога і заслуговують «на участь Содома та Гоморри».

Скрін допису в телеграм-каналі митрополита Луки

Прокопенко у своєму інтерв’ю для пропагандистського ЗМІ розповів, що майже вся Запорізька єпархія одноголосно хоче перейти під пряме керівництво РПЦ.

«У Бердянській єпархії, я думаю, особливих питань (щодо переходу до РПЦ, — ред.) немає, наскільки я знаю. Там майже все одностайно за те, щоби перейти під пряме управління. У нас (у Запорізькій єпархії, — ред.) проблема в тому, що десь половина території єпархії тут, але священників більше там (на неокупованій території України, — ред.)», каже Прокопенко.

За його словами, керуючий Запорізькою єпархією митрополит Лука (Коваленко) перебуває в місті Запоріжжі й не може відкрито висловити свою позицію щодо взаємовідносин з РПЦ через «загрозу тиску з боку влади в Києві».

 

Правоохоронці звинувачують Прокопенка в активній участі у політичних заходах на підтримку держави-агресорки і публічних закликах до проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (стаття 111-1, частини 5 і 6 КК України). 

Священнику загрожує до 12 років позбавлення волі. Наразі його не затримали, він залишається у захопленому росіянами Мелітополі й продовжує насаджувати своїй пастві проросійські наративи.

Читайте також: «Митрополити-зрадники»: хто зі священнослужителів РПЦ в Україні підтримує Росію