Колекцію мистецтва з маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці після вилучення у жовтні минулого року відправили на експертизу до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Через майже рік досліджень колекція все ще на завершальному етапі дослідження. 

Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо з відповіді працівників КНДІСЕ на запит. 

У листі експерти КНДІСЕ пояснюють, що значний термін досліджень пов’язаний з багатооб’єктністю та складністю мистецтвознавчого аналізу робіт. А для всебічного та повноцінного вивчення об’єктів дослідження до роботи залучено представників національних музеїв.

У лютому 2023-го журналісти «Слідства.Інфо» вже спілкувалися з мистецтвознавцями та директором КНДІСЕ про вилучені об’єкти мистецтва. Про це йшлося в матеріалі «Арештоване мистецтво: колекція Медведчука та підозріла оцінка її вартості»

Тоді в Інституті сказали, що для дослідження збірки потрібно щонайменше три місяці, а Олександр Рувін, директор відомства, стверджував, що експерти постараються закінчити до кінця другого кварталу, тобто, десь до початку липня. Втім цього часу, як бачимо з відповіді, фахівцям на дослідження не вистачило

Крім того, тоді журналісти попросили спеціалістів Інституту показати картини Айвазовського і провести їхню оцінку. Мистецтвознавиця Ірина Ходченко підтвердила справжність однієї з картин і сказала, що коштувати вона може до 100 тисяч гривень. Двоє інших незалежних мистецтвознавців оцінили цю ж картину Айвазовського у 80–200 тисяч доларів. 

У відповіді на журналістський запит від 24 серпня 2023-го йдеться про те, що підтверджено автентичність трьох картин Айвазовського. «За попереднім аналізом, вартість зазначених картин може складати понад 450 тисяч доларів», — пишуть експерти КНДІСЕ. Чому так змінилася оцінка картин відомого художника за більше, ніж пів року, — незрозуміло. 

Також в Інституті зазначають, що всі об’єкти досліджень на час проведення експертизи знаходяться у КНДІСЕ. Після завершення експертизи за рішенням суду їх мають передати до музеїв України.

Читайте також: Правоохоронці вилучили з маєтку Медведчука у Пущі-Водиці 316 предметів мистецтва