Наприкінці жовтня слідчі управління Державного бюро розслідувань і СБУ приїхали до маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці та вилучили 316 предметів мистецтва. Здебільшого, це картини, але трапляються також предмети інтер’єру та сувенірна продукція.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Арештоване мистецтво: колекція Медведчука та підозріла оцінка її вартості».

У розпорядженні «Слідства.Інфо» опинився документ з переліком вилученого. У колекції є експонати з сумнівною художньою значущістю, як-от портрети Марченко та Медведчука, однак з-поміж арештованих об’єктів мистецтва є справді цінні речі. 

Зокрема, у списку з переліком вилученого майна згадуються три роботи українсько-російського художника Івана Айвазовського. Журналісти отримали фото однієї з них і попросили експертів оцінити її приблизну вартість. На думку двох мистецтвознавців, ціна цієї картини — за умови, що це не підробка, — може складати від 80 до 200 тисяч доларів. 

Картина українсько-російського художника Івана Айвазовського

За наданими журналістами фото мистецтвознавці впізнали роботи деяких інших художників. Зокрема, пейзаж Володимира Орловського — ціна його картини може сягати 100 тисяч доларів. Ще один російський художник, картину якого у масивній рамі виявили у колекції Медведчука, — Костянтин Коровін. Ціна на подібні роботи цього автора може складати 20–25 тисяч доларів за картину. 

Завдяки підписам на картинах експерти ідентифікували пейзажі двох закарпатських митців ХХ століття — Йосипа Бокшая (середня ціна картин — 1015 тисяч доларів) та Гаврила Глюка (роботи цього автора можуть коштувати 1,5 тисячі доларів). 

У збірці Медведчука також є картина Костянтина Крижицького — українського художника-реаліста ХІХ століття. До повномасштабної війни твори цього автора коштували до 30 тисяч доларів. 

Картина Костянтина Крижицького

Вартість ідентифікованих разом з експертами картин з колекції Медведчука може сягати 700 тисяч доларів. Невідомо, чи задекларував їх експолітик, якого зараз підозрюють у державній зраді і який разом з дружиною перебуває у Росії. 

СБУ у відповідь на журналістський запит щодо подальшої долі колекції Медведчука зазначила, що наразі майно кума Путіна арештоване та може бути конфісковане на користь держави, оскільки щодо Медведчука порушено кілька справ, одна з яких — за підозру у держзраді