Українські правоохоронці повідомили про підозру двом військовослужбовцям РФ із Бурятії, які на Київщині розстрілювали машини цивільних з дітьми. Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували цих окупантів.

14 лютого 2023 року Офіс Генпрокурора опублікував повідомлення про підозру у порушенні законів і звичаїв війни єфрейтору Чингісу Таряшинову та старшому лейтенанту Даніїлу Іщенку 5-ої окремої гвардійської танкової бригади армії РФ.

На початку березня 2022-го росіяни неподалік від села Мила Бучанського району на Київщині розстрілювали цивільні машини, які рухалися по автодорозі «Київ–Чоп». Окупанти не зважали на написи «ДЕТИ» на автівках українських сімей, які хотіли врятуватися від війни.

З однієї автівки вийшов 31-річний Максим Іовенко, який підняв руки догори й попросив не стріляти, оскільки у салоні знаходиться його 6-річний син.

Російські військові проігнорували вмовляння чоловіка і натомість вистрелили йому в голову, дружина вбитого Ксенія також померла на місці від кульового поранення у груди. Батько Максима розповів німецьким журналістам ZDF Frontal, що Ксенія прикрила собою дитину.

Після скоєного злочину російські військові відтягнули тіло Максима від машини, а 6-річного хлопчика з пораненою подругою сім’ї спочатку відвели до великої ями, однак потім передумали й відпустили.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російських військових за сторінками у соціальних мережах.

27-річний Даніїл Іщенко — з міста Улан-Уде Республіки Бурятія. Він — старший лейтенант 5-ої окремої гвардійської танкової Тацинської Червонопрапорної ордена Суворова бригади армії РФ.

Російський окупант Даніїл Іщенко

До вторгнення Росії на Донеччину й Луганщину, а також до анексії Криму у 2014-му Даніїл захоплювався футболом і не думав про участь в окупації чужої країни.

Скрін зі сторінки окупанта за 2012 рік

Однак пізніше Даніїл вступає до Казанського вищого танкового командного училища й навчається там на майбутнього вбивцю цивільного населення України.

Скрін сторінки Даніїла Іщенка у російській соцмережі «Однокласники»

На сторінці бабусі Даніїла — Татьяни Савченкової (Кравцової) — журналісти знайшли фото хлопця з часів навчання у військовому училищі.

У 2019-му Іщенко приїжджав зі служби додому побачити рідних. На опублікованих у мережі світлинах видно, що на його формі ще немає відзнак. А в січні цього року Даніїл повертається додому вже з медалями.

Даніїл Іщенко з відзнаками на військовій формі

Схоже, російський військовий Даніїл Іщенко наразі живий, його сторінка в «Однокласниках» активна.

Даніїл Іщенко у цивільному одязі (сидить у кріслі), фото опубліковане в 2022-му

Другий окупант, який розстрілював українців, також служить у 5-ій окремій гвардійській танковій бригаді армії РФ у званні єфрейтора. Чингісу Таряшинову 34 роки, він одружений, має двох дітей. Разом із сім’єю живе в Улан-Уде, де і дислокується його військова частина.

Росіянин служив у військово-морському флоті, про що залюбки звітує у профілі.

На сторінці окупанта в російській соціальній мережі «Однокласники» журналісти знайшли дописи за 2013 рік, у яких Таряшинов бідкається, що давно не бачив родину. Очевидно, Чингіс працював на будівництві далеко від рідного дому.

Скрін сторінки російськог окупанта Чингіса Таряшинова

У лютому 2014-го у Таряшинова народився син, про що чоловік написав у соцмережах.

Скрін сторінки російського окупанта Чингіса Таряшинова з дописом про народження сина

Уже з 2015 року у профілі Чингіса з’явилися світлини зі служби в сухопутних військах.

Очевидно, Таряшинов вирішив, що працювати будівельником важче, ніж вбивати українців на Київщині. Наразі невідомо, чи окупант живий. Його сторінка неактивна з 2020 року.

Читайте також: На Чернігівщині російський окупант кидав гранату під ноги цивільному задля розваги