Очільник Одеської обласної ради Сергій Паращенко позичив майже 111 мільйонів гривень власних компаній. Так він уник оподаткування.

Про це повідомляє «Миколаївський центр журналістських розслідувань» з посиланням на декларацію Паращенка.

До приходу на посаду голови обласної ради Сергій Паращенко займався сільськогосподарським бізнесом та володів шістьма компаніями. Восени 2015 року він передав свої компанії в управління. При цьому залишився їхнім бенефіціаром.

Наприкінці 2018 року чоловік отримав позики у фірми «Агрофірма Бургуджі» у розмірі майже 70 мільйонів гривень, іще понад 40 мільйонів — від «Агрофірма Ташлик». Це не перший випадок, коли Паращенко бере позики власних компаній. За інформацією медіа, у 2016 році він позичив у своїх фірм «Агрофірма Бургуджі» і «Агрофірма Росія-Південь» понад 37 мільйонів гривень — без будь-яких зобов’язань. У 2017 році сума зросла до понад 100 мільйонів, а в 2018-му — 110,7 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екснардеп Бобов заплатить 51 тисячу штрафу за недекларування понад 120 мільйонів

При цьому доходів від діяльності цих фірм глава облради, згідно з декларацією, майже не отримує. За весь минулий рік він отримав 215 тисяч гривень зарплати від Одеської облради та ще 140 тисяч — від Одеської ОДА. Окрім цього майже 93 тисячі гривень Паращенко отримав у якості зарплати від «Агрофірми Бургуджі». Його дружина, Майя Паращенко торік отримала від «Агрофірми Бургуджі» 68 тисяч гривень та ще 675 тисяч доходу від підприємницької діяльності.

Як зазначає видання, різниця між доходом і позикою полягає у відсутності податкових зобов’язань. У деклараціях Паращенка умови позики не вказані, не видно по них і повернення будь-яких грошей чи майна.

Сергій Паращенко також має три ділянки землі: дві з них у селі Арцизького району Одеської області, загальною площею чотири гектари, та ще одна в Одесі — площею майже 500 квадратних метрів. Окрім того, йому належить житловий будинок в Одесі площею 820 квадратних метрів.

Його дружина Майя Паращенко володіє житловим будинком площею в майже 260 квадратів, та земельною ділянкою на 1,5 тисячі квадратних метрів у селі Арцизького району. В Одесі жінці належить дача на 920 квадратних метрів, квартира площею 158 квадратних метрів та два паркомісця. Водночас, подружжя декларує лише одну автівку — Lexus LX 570 2008 року випуску, вартістю 700 тисяч гривень.

Також у власності подружжя є елітні годинники, шуби з хутра рисі, соболя й норки, а також дорогоцінні ювелірні прикраси.

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» розповідало про чиновника Харківської міськради Володимира Чумакова, сім’я якого років придбала в Іспанії маєток вартістю понад 16 мільйонів гривень та земельну ділянку. При цьому, офіційний заробіток Чумакова торік склав близько 300 тисяч гривень.