Детективи Національного антикорупційного спільно з прокурорами САП повідомили про підозру шістьом людям у заволодінні понад 54 мільйонів гривень через приватну фірму, пов’язану з колишнім нардепом Георгієм Логвинським. Серед них — і колишня заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька (Севостьянова).

Про це повідомляє пресслужба бюро.

Окрім Бернацької, підозру оголосили колишньому урядовому уповноваженому у справах ЄСПЛ Борису Бабіну та бенефіціару приватної компанії. Ще трьох підозрюваних бюро називає “наближеними до колишнього народного депутата України” Георгія Логвинського.

Восени 2013 року представник компанії “Золотой Мандарин Ойл”, яку, за версією правоохоронців, контролює Логвинський, надіслав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) заяву про стягнення з держбюджету України 54,2 мільйони гривень як борг “Київенерго” за начебто неякісне зберігання 25 тисяч літрів мазуту. Невдовзі компанія виграла судовий позов.

Згодом Георгій Логвинський, як вважає НАБУ, домовився з керівництвом Міністерства юстиції, аби уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору. На підставі цієї декларації у лютому 2016 року міністерство перерахувало 54,2 мільйони гривень з державного бюджету на користь “Золотого Мандарину Ойл”. Як зазначають “Наші гроші”, станом на той момент “Київенерго” належала Рінату Ахметову на 75%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівник Мін’юсту може бути причетним до незаконного привласнення будинку в центрі Києва

Розслідувати цю справу детективи НАБУ розпочали у 2017 році. Кримінальне провадження також фігурувало в так званих “акваріумних плівках” очільника САП Назара Холодницького — опублікованих записах із кабінету держпосадовця. У них керівник САП гарантував свій контроль над справою нардепу, а від прокурора вимагав або відкласти її на невизначений строк, або закрити взагалі.

У квітні 2019 року детективи затримали директора та засновника фірми “Золотий мандарин Ойл” Олександра Успенського і вручили йому підозру. Як зазначають у “Центрі протидії корупції”, він пішов на співпрацю зі слідством та надав свідчення щодо інших учасників “схеми”.

Про стрімку кар’єру та численні статки Наталії Бернацької “Слідство.Інфо” раніше розповідало в розслідуванні “Білявка в законі”. Зокрема, жінка не вказала у своїй декларації проживання в житловому комплексі “Новопечерські липки” у центрі столиці, а дві елітні автівки, якими користується чиновниця, були записані на її матір. Окрім цього, Бернацька неодноразово брала участь у конкурсних комісіях з обрання членів нових антикорупційних органів, де, на думку експертів, могла представляти інтереси влади. В розпал одного з таких конкурсів, до Державного бюро розслідувань, жінка отримала звання “Заслуженого юриста України”.