Командири знищеного українськими військовими російського корабля «Саратов» Володимир Хромченков та пошкодженого корабля «Новочеркаськ» Юрій Павлов раніше служили у Військово-морських силах України і присягали на вірність українському народу. Втім, це не завадило їм у 2014 році зрадити присягу і перейти на бік окупанта. До слова, дружина Хромченкова родом із Кіровоградщини, яка перебуває під обстрілами російських військових, а її брат вказує місцем проживання Київ.

Про це йдеться у статті «Слідства.Інфо»: «Зрадники за кермом: командири російських кораблів, розбомблених у Бердянську, раніше присягали на вірність Україні».

Днями українські військові знищили великий десантний корабель «Саратов» у окупованому порту Бердянська на Азовському морі та пошкодили два такі ж кораблі — «Цезар Куніков» та «Новочеркаськ».

У Збройних силах України зауважили, що двома з цих трьох кораблів керували зрадники України, які після окупації Криму в 2014 році перейшли на бік ворога. Йдеться про командира знищеного корабля «Саратов» Володимира Хромченкова та командира «Новочеркаська» Юрія Павлова. Обидва — вихідці з Криму.

Володимир Хромченков — колишній командир середнього десантного корабля «Кіровоград» (нинішня назва — «Юрій Олефіренко», — ред.) українських Військово-морських сил. У 2014 році Хромченков зрадив присязі та перейшов на службу до російської армії.

У мережі збереглося відео, датоване березнем 2014-го, на якому Хромченков в ефірі політичного токшоу скаржиться на відсутність вказівок з боку українського воєнного керівництва: «Жодних завдань нам не ставилося. Тільки слова: «Тримайтеся! Слава Україні!». І все, більше нічого». Тодішній міністр оборони України цю інформацію заперечив. Згодом стало відомо, що Хромченков перейшов на бік росіян. Водночас, як повідомляли у медіа, не всі члени екіпажу «Кіровограда» взяли приклад зі свого командира. Частина залишилася вірною присязі народу України, а сам корабель повернувся до українського флоту, де й служить зараз.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», Володимир Хромченков народився 1983 року на території Кримського півострову. За даними ВМС ЗСУ, військову службу він розпочав у 2000 році. Станом на 2005 рік, судячи з деяких банківських документів, з якими ознайомилися журналісти, зрадник служив у військовій частині з місцем дислокації у Євпаторії. Після окупації Росією Кримського півострова українські правоохоронці оголосили Хромченкова у розшук за статтею «дезертирство». Йому загрожує від двох до п’яти років тюрми.

Зрадник України Володимир Хромченков, який, ймовірно, загинув після успішної операції українських військових

Вже через пів року після переходу на бік Росії, судячи з повідомлень у ЗМІ, Хромченков обіймав посаду старшого помічника командира нині знищеного корабля «Саратов». Російська мілітарна газета «Флаг Родины» пів року тому опублікувала статтю про нього. Хромченков розповідає, що керував кораблем «Саратов», екіпаж якого складав близько 80 людей, з 2018 року. У зазначеній статті Хромченкова описують рішучим та далекоглядним командиром, який виконує всі поставлені перед ним завдання: «перевезення військ та техніки, охорона державного кордону та газовидобувних вишок, стеження за іноземними кораблями».

Цікаво, що деякі родичі Хромченкова і далі мешкають в Україні.

«Слідство.Інфо» з’ясувало, що дружина зрадника України Марина Хромченкова родом із села Красносілка на Кіровоградщині. 12 березня російські військові бомбили ракетами Кіровоградщину. А брат Марини Хромченкової у соціальній мережі «Однокласники» вказує, що проживає у Києві. Який росіяни теж щодня обстрілюють, вбиваючи мирних мешканців.

Брат дружини російського командира Хромченкова мешкає у Києві

Інший зрадник України — Юрій Павлов — у 2014 році був старшим помічником командира українського великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський». Під час окупації Криму росіяни захопили цей корабель, однак більшість команди відмовилася переходити на бік загарбників — лише кілька десятків військових, серед яких був і Юрій Павлов, зрадили присязі та стали російськими військовими.

Зрадник України Юрій Павлов (ліворуч)

Юрій Павлов має чимало спільного з Хромченковим: обоє народилися 1983 року в Криму, того самого року почали службу у Збройних силах України і служили в одній військовій частині. Про родичів Павлова відомо, що його батьки проживають в окупованому Криму.

І Хромченкова, і Павлова, які не дотрималися присяги на вірність українському народові та під час окупації Криму стали російськими військовими, чекають в Україні. Проти них порушені справи за дезертирство, їм загрожує від двох до п’яти років тюрми. Щоправда, наразі доля командира затопленого «Саратова» Хромченкова невідома — ймовірно, що він загинув разом зі своїм кораблем під час успішної атаки українських військових.