Представники Російської православної церкви (РПЦ) встановлюють камери спостереження у місцях перебування депортованих українців. Про це «Слідство.Інфо» дізналося з листування Синодального відділу з благодійності РПЦ, переданого редакції групою Anonymus та проєктом DDoSecrets. 

У листуванні технічної підтримки РПЦ, датованому кінцем березня 2022-го року, журналісти знайшли лист про про необхідність встановлення камер спостереження у місцях перебування переселених українців (йдеться про церковні заклади, де можуть утримувати насильно вивезених українців). Автори листа пояснюють це безпековими міркуваннями. 

Скріншот з листування МНС Росіїї та РПЦ

Журналісти також дізналися, що майже у кожному регіоні, куди привозять українців, є своя єпархія, яка опікується питаннями вивезених українців. Представники церкви приносять їм їжу та проводять «духовні бесіди».

На офіційному сайті РПЦ звітують про вісім пунктів поселень українців на території церковних установ РПЦ, однак «Слідство.Інфо» вдалося зібрати інформацію про 11 таких закладів, де перебувають депортовані українці.