Мар’яна Мотрунич, Слідство.Інфо

Минулого року на будівництві «Європейського валу» або «Стіни» — фортифікацій на кордоні з Росією — були задіяні 9 генеральних підрядників, три я яких уперше. Діяльність деяких підприємств розслідує НАБУ, Генпрокуратура та Військова прокуратура.

Про це Слідство.Інфо дізналося під час роботи над матеріалом Таємниця «Європейського валу»: мільярди гривень та справи проти підрядників.

Минулого року на будівництві «Європейського валу» або «Стіни» — фортифікацій на кордоні з Росією — були задіяні 9 генеральних підрядників

Зокрема, харківська компанія «Будцентр Витязь» — один з найбільших генеральних підрядників «Стіни» — є фігурантом кримінального провадження НАБУ з 2016 року. Серед іншого, її керівника Агаверді Аділова підозрюють у розтраті бюджетних коштів. Також детективи НАБУ з’ясували, що «Будцентр Витязь» перерахував гроші фірмам, які не виконували жодних робіт на проекті «Стіна».

Торік на рахунок «Будцентру Витязь» надійшло від прикордонників майже 60 мільйонів гривень за виконання робіт та 9,5 мільйонів як передплата за надання послуг. За весь час існування проекту «Будцентр Витязь» отримав від прикордонників більш ніж 135 мільйонів гривень.

Київська компанія-підрядник «Каунт-Груп» фігурує в кількох провадженнях. Зокрема, компанія не сплачує оренду приміщення та послуги охорони. А у 2017 році прокуратура знайшла документи генпідрядника «Каунт-Груп» під час обшуку конвертаційного центру. 2016 року «Каунт-Груп» як генпідрядник найняла субпідрядника з Харкова — фірму «Будівельник». Та виконані роботи не оплатила. Стягувати заборгованість з «Каунт-груп» харківській фірмі довелося через суд. Також «Каунт-Груп» фігурує в провадженні військової прокуратури. Щоправда, в цьому випадку — як потерпілі: від керівника компанії вимагали хабар.

Попри провадження, прикордонники співпрацю з генпідрядниками не припинили.

Торік також Держприкордонслужба найняла для будівництва «Стіни» три нові компанії. Це Корпорація «Укртрансбуд», зареєстрована в місті Чорнобиль. Та «Техноизол Буд» з Києва. Телефони новачків-генпідрядників вимкнені.

Серед нових генпідрядників є компанія з Тернопільської області ПМК-121, яка раніше працювала субпідрядником на проекті «Стіна» у вже згаданого харківського підприємства «Будцентр Витязь». Про це йдеться в провадженні НАБУ.

За даними, які є в розпорядженні Слідства.Інфо, ПМК-121 минулого року отримала як генпідрядник 12,5 мільйонів гривень за будівництво 2 пускових комплексів на українському кордоні.

Станом на 2019 рік Державна прикордонна адміністрація витратила на будівництво «Стіни» 1,3 мільярда гривень. Торік фортифікації обійшлися в 500 мільйонів гривень. Завершити будівництво обіцяють у 2021 році, наразі виконано 30% робіт.

Ідею будівництва паркану на кордоні з Росією просунув Арсеній Яценюк перед парламентськими виборами 2014 року. На фото — тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у межах робочого візиту в Харківську область ознайомлюється з ходом реалізації проекту облаштування українсько-російського державного кордону «Стіна», 15 жовтня 2014 року. Андрій Кравченко / POOL / УНІАН