Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» закликає терміново провести позачергові слухання профільного комітету Верховної Ради за участі Генпрокуратури щодо журналу «Новое время». Про це йдеться на сторінці спільноти.

Напередодні Печерський райсуд Києва надав Генпрокуратурі доступ до документації «Нового времени». Прокурори заявили, що журнал опублікував копії відповіді британських правоохоронних органів на запит Генпрокуратури в межах міжнародної правової допомоги.

За словами прокурорів, документи, які опублікувало видання, є частиною досудового розслідування. ГПУ направила запит про отримання інформації та копій документів, однак «Новое время» відмовилося надати їх, після чого слідчі подали на редакцію до суду.

Журналісти «Ініціативи 34» наголосили, що право медіа на отримання та публікацію суспільно значущої інформації та збереження конфіденційності джерел гарантоване законом, а отже повинно бути відновлене та захищене.

«Дії Генеральної прокуратури є прямим наступом на свободу слова, тиском на журналістів та їхні джерела, а також перешкоджанням виконанню професійних обов’язків працівників ЗМІ та мають припинитися», — йдеться в заяві.

Наступне засідання профільного комітету Верховної Ради має відбутися 27 лютого, однак журналісти спільноти закликали провести його якомога швидше. Адже, на їхню думку, «немає гарантій, що Генеральна прокуратура не скористається отриманою в суді ухвалою і не прийде в редакцію «Нового времени» з обшуком до цього».