Український суд засудив заочно росіянина до пожиттєвого позбавлення волі. На початку повномасштабного вторгнення російський військовий Ніколай Соковіков під час окупації Київщини вистрілив 12 разів у спини двох мирних жителів. Журналісти «Слідства.Інфо» зателефонували дружині російського військового. Жінка стверджує, що її чоловіка українські правоохоронці переплутали з іншим.

Про це йдеться у відеоматеріалі «Слідства.Інфо». 

19 березня 2022 року камери відеоспостереження зафіксували як двоє росіян перевіряють двох цивільних: власника автосалону Сергія Муравицького та охоронця Леоніда Пляца. Як тільки росіяни переконалися, що ці люди не становлять для них ніякої загрози, то дали можливість їм піти.

Однак, щойно чоловіки відійшли на декілька метрів, як російський військовий Ніколай Соковіков разом з ще одним військовослужбовцем відкрили вогонь з автоматів у спину мирних людей. Власник автосалону загинув на місці, Леонід Пляц зміг дійти до кімнати охорони, але помер від втрати крові.

Зі сторінки дружини воєнного злочинця Нікалая Соковікова — Нелі, журналісти встановили, що окупант після війни на території України повернувся додому в Омськ. Родина їздить на море, часто подорожує. Остання така публікація фото з Нікалаєм датується у «ВКонтакті» 23-м липня 2023 року. Соковіков сидить з дітьми біля озера, спостерігає за лебедями.

Журналістам «Слідство.Інфо» вдалося поспілкуватися з дружиною російського окупанта Нелею Соковіковою

Журналістка: Нелю Олегівно, як ви ставитеся до того, що вашого чоловіка Нікалая Соковікова засудили в Україні до пожиттєвого терміну? 

Неля Соковікова: Я зрозуміла про що ви мені кажете, тому що якась травля розпочалася в інтернеті. Я, припустимо, знаю, де мій чоловік перебуває, де він перебував від самого початку і чим він займається. Я прекрасно це знаю, тому що ми з ним підтримуємо звʼязок. Люди, яким злили інформацію, знайшли схожу людину, судячи з усього. Показали фарс і їх взагалі не цікавить, він це чи ні. Я навіть зрозуміти не можу, про що йде конкретно мова. Найцікавіше, чоловік не може зрозуміти, про що йде мова. У нього на службі всі питання вирішені. Тому я згоду зараз не давала мені телефонувати. На все добре, мені більше немає вам що прокоментувати. 

У ході розслідування прокуратури Київщини, Соковікова на відео з камер спостереження — які зафіксували момент вбивства цивільних — впізнав інший росіянин, котрий потрапив у полон до українських військових. Журналісти «Слідства.Інфо» отримали доступ до експертизи. 

 

За допомогою штучного інтелекту та портретних досліджень є підтвердження, що чоловік на відео з камер спостереження та той, що на фото у Нелі, один і той самий, тобто — Соковіков.

Після розмови з журналістами дружина окупанта Соковікова заблокувала номер «Слідства.Інфо» в усіх месенджерах. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також: «Весело, але якось малувато»: хто коригував ракетний удар по Запоріжжю, внаслідок якого обвалився цілий під’їзд багатоповерхівки