Український державний геологорозвідувальний інститут занизив ціни на спеціальні дозволи на користування надрами. Через це держбюджет недоотримав щонайменше 10 мільйонів гривень. 

Про це Слідство.Інфо дізналося з аудиторського звіту за 2017-2018 роки. 

Спецдозвіл — це документ, яким Державна служба геології та надр надає право компаніям на видобуток корисних копалин. Це може бути пісок, золото, платина, газ, вугілля, нафта чи будь-яка інший мінерал. Спецдозвіл визначає умови, за яких компанії видобувають корисні копалини. Зазвичай, у документі вказують термін дії дозволу, географічні межі ділянки, на якій може працювати підприємство, глибину видобутку та які саме корисні копалини фірма має право видобувати.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурштинові мільйони

Розмір плати за надання спеціальних дозволів на користування надрами визначається за результатами аукціону. У випадку, якщо дозвіл надається без аукціону, компанія сплачує збір за мінімальною ставкою. Аукціони не проводяться, якщо компанія за власні кошти здійснила геологічне вивчення ділянки й підрахунок запасів корисних копалин. Попередньо на таке вивчення фірма мала отримати дозвіл від Держгеонадр. 

За висновками аудиторів, Держгеонадра делегували визначення розрахунків початкової вартості спеціальних дозволів на користування надрами геологорозвідувальному інституту. Однак інститут не визначився з єдиною ставкою для природного газу, що призвело до заниження вартості спецдозволів у 2017 та 2018 роках. Для різних компаній виставлялася різна мінімальна ціна.