Кілька тижнів тому Служба безпеки України повідомила про затримання російського агента, який на початку повномасштабного вторгнення провів 128 одиниць ворожої техніки із Сумської області до околиць Києва. Крім того, як стверджують в СБУ, чоловік продовжував співпрацювати з російськими кураторами вже після звільнення Сумщини. Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували колаборанта і встановили його причетність до кримінальних кіл.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

За допомогою оприлюдненого силовиками відео журналісти встановили точне місце, де зрадник на сріблястому позашляховику BMW супроводжував російську техніку.  Йдеться про 40-тисячне місто Ромни на Сумщині. На одному з кадрів журналісти «Слідства.Інфо» помітили ангар із написом «Добробут». Завдяки Google-карті вдалося встановити точне місце розташування цього ангару.

«Слідство.Інфо» встановило місце, де сріблястий BMW супроводжував колону російської техніки

У місцевих спільнотах люди повідомляли, що помічали цей позашляховик у супроводі російських колон. Як розповіла «Слідству.Інфо» місцева активістка Катерина Капустіна,  сріблясту BMW люди бачили на кількох напрямках.

«Цю людину, виявляється, бачили в Ромнах неодноразово», — зауважує вона.

Також у соцмережах назвали ім’я зрадника і номери його автомобіля. Завдяки цьому журналістам вдалося встановити власника BMW, який, за даними СБУ, завербований російськими спецслужбами.

Так, власником сріблястого BMW 2016 року випуску виявився 38-річний уродженець міста Первомайськ на Миколаївщині Геннадій Попсуй. Про те, що затриманому якраз 38 років, зазначали в Сумській обласній прокуратурі.

Власник сріблястого BMW Геннадій Попсуй

Раніше, як з’ясували журналісти, Геннадій вже неодноразово мав проблеми із законом. У судовому реєстрі «Слідство.Інфо» виявило ухвалу, у якій ідеться, що десять років тому Попсуя засудили за побиття, або ж «умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження». Ще раніше, за даними джерел у правоохоронних органах, а також певних банківських документів, які є в розпорядженні журналістів, Попсуй був засуджений за «незаконне поводження зі зброєю».

На кримінальне минуле Геннадія натякає ще одна знахідка. У спеціальному мобільному додатку, який відображає, як абонент записаний у телефонній книзі інших людей, Попсуй вказаний як «Гена Вышыбало», «Гена бандит», «Первомай Гена братва», «Гена Первомайск Смотрящий», «Гена Решала Скала». За словами Катерини Капустіної, Попсуй з’явився в Ромнах у 2021 році і почав налагоджувати зв’язки з місцевим криміналітетом.

Так номер телефону Геннадія Попсуя записаний у телефонній книзі інших абонентів

Також, як з’ясували журналісти, за останні півтора року Геннадій Попсуй більше десяти разів порушував правила дорожнього руху. Зокрема, два місяці тому він «заробив» штраф за перевищення швидкості на околицях Києва.

Днями журналістам вдалося потрапити на судове засідання, на якому Геннадій намагався оскаржити своє перебування під вартою після нещодавнього затримання. Проте суд його не відпустив.

Геннадій Попсуй під час судового засідання у Сумському апеляційному суді

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру