Настоятель Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря у Києві, архієпископ Російської православної церкви в Україні Серафим (Дем’янів) виставив на продаж будинок у селі Новосілки. Вартість дому на 300 квадратних метрів, який розташувався на 20 сотках землі, на сайті агентства нерухомості зафіксовано на рівні 850 тисяч доларів.

Про це йдеться у статті «Слідства.Інфо»: «Я можу володіти хоч десятьма квартирами»: як живуть та пояснюють статки керівники РПЦвУ. При цьому на момент написання статті ціна маєтку іще становила 800 тисяч доларів. За кілька днів вона зросла.

На сайті ріелтора опубліковано детальні фотографії дому: в ошатно відремонтованих кімнатах висять ікони та картини з біблійними сюжетами. В описі зазначається, що будинок має власну свердловину з багаторівневою системою фільтрації води, супутникове телебачення, сигналізацію та відеоспостереження. Меблі та системи освітлення в домі — італійські, на другий поверх ведуть мармурові сходи, є робочий кабінет із дубовими меблями ручної роботи. Сам дім складається з 5 житлових кімнат і, зокрема, чотирьох санвузлів. Також на території маєтку є літній будинок і альтанка.

Пояснити обставини набуття у власність такого дорогого будинку, як і причини його продажу в храмі, настоятелем якого є Серафим, у телефонному режимі не захотіли. Натомість, запропонували приїхати до храму після недільної служби: тоді, нібито, буде можливість обговорити питання власності з настоятелем храму особисто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВІД AUDI ТА MERCEDES НЕ ЗАРІКАЙСЯ. ТОП АВТІВОК СВЯЩЕННИКІВ РПЦ В УКРАЇНІ

Це не єдине коштовне майно у власності архієрея Російської православної церкви в Україні. Також владика Серафим володіє квартирою на понад 120 квадратних метрів, яка знаходиться в одному з сучасних житлових комплексів на столичному Печерську — «Бульварі фонтанів». Цей ЖК вирізняється 150-метровим каскадом музичних фонтанів на його території, зоною відпочинку на даху та трирівневим паркінгом. Квадратний метр житла коштує там від 2,5 тисяч доларів. Таким чином, вартість апартаментів владики складає щонайменше 300 тисяч доларів.

За підрахунками редакції «Слідства.Інфо», кожен п’ятий архієрей РПЦвУ володіє нерухомістю на понад 300 квадратних метрів. І доволі часто єпископи роблять свій вибір на користь заміських маєтків, а не квартир. Більше інформації про власність архієреїв як цієї церкви, так і ПЦУ та УГКЦ ви дізнаєтесь на сторінці нашого спецпроєкту «Золото церкви».