Міжнародний аеропорт “Бориспіль” планує підписати договір на 13 мільйонів гривень з компанією, яка фігурує в кількох кримінальних провадженнях і має ознаки фіктивності.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Ідеться про компанію “Український виробничо-будівельний Альянс “Центр”, яка наприкінці жовтня цього року виграла тендер на облаштування єдиного диспетчерського центру в терміналі D. У неї був лише один конкурент, який не знижував ціни під час торгів.

Тендерний комітет аеропорту 31-го жовтня затвердив пропозицію “Центру”. Утім, договір наразі не опублікований.

За умовами закупівлі, фірма зобов’язується розширити диспетчерський центр терміналу орієнтовно на 200 квадратних метрів — для облаштування додаткових робочих місць. Будівництво повинно бути завершеним до кінця 2020-го року.

Як встановило “Слідство.Інфо”, “Центр” фігурує в кількох кримінальних провадженнях як учасник конвертаційних центрів. Таким визначенням, як правило, позначають групи фіктивних фірм, які надають послуги з відмивання грошей й ухилення від сплати податків.

Зокрема, в ухвалі від вересня 2019-го року “Центр” згадується як учасник схеми з ухилення від сплати податків. В іншому кримінальному провадженні, яке відкрили у квітні 2019 року, ідеться про те, що ця фірма в  2018-2019-тих роках перерахувала понад 26,5 мільйонів гривень бюджетних коштів підприємствам з ознаками фіктивності. 

Також у рамках інших кримінальних проваджень слідчі встановили, що “Центр” упродовж 2015-2017-го років ухилявся від сплати податків за допомогою підприємств з ознаками фіктивності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Баришівську суддю, яка позбавила ліцензії SkyUp, можуть звільнити

Слідчий Державної фіскальної служби у 2016 році встановив, що “Центр” входив до групи фірм, яку використовували як конвертаційний центр для фіктивних операцій.

За інформацією з офіційних публічних закупівель, за останні три роки ця компанія уклала договорів орієнтовно на 210 мільйонів гривень. З них майже на 124 мільйони — з аеропортом “Бориспіль”. Зокрема, цьогоріч з цих угод на 65 мільйонів гривень близько 36 мільйонів припадає на аеропорт “Бориспіль”.

Так, у травні цього року аеропорт “Бориспіль” перерахував “Центру” 23,5 мільйони гривень на реконструкцію терміналу D додатково до понад 47 мільйонів гривень, які фірма отримала у 2017-му.

У вересні аеропорт уклав договір з “Центром” на понад 12 мільйонів гривень на покращення системи централізованого пожежного посту терміналу D.