Міністерство Юстиції США у 2020-му подало позови про конфіскацію американської нерухомості, яка належить компаніям олігарха Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Вони вважають, що це майно куплене за гроші, які незаконно вивели з «Приватбанку». 

У цей же час компанії Коломойського, яким видавали ці кредити, активізувалися в українських судах. І ця затія принесла успіх — судді Господарського суду Києва «відбілили» схеми виведення коштів з «Приватбанку» часів Коломойського.

А суть справи така: «Нікопольський завод феросплавів», який належить Ігорю Коломойському, подав десятки позовів до державного банку про визнання зобов’язань по кредитах, виданих «Приватом» ще до його націоналізації, припиненими. Судді Оксана Марченко та Дмитро Баранов задовольнили вимоги заводу.

Зокрема, суддя Господарського суду міста Києва Дмитро Баранов дослідив докази у справі за позовом АТ «Нікопольський завод феросплавів» до «Приватбанку» за 37 хвилин. Мова йде про 4 тисячі сторінок з матеріалів справи.

«Такі обставини можуть свідчити про те, що текст рішення міг бути виготовлений заздалегідь, адже, щоб тільки надрукувати текст такого обсягу, судді треба було щонайменше 5 годин робочого часу», — каже адвокат «Центру протидії корупції» Олексій Бойко.

На думку антикорупційників, повний текст рішення був необхідний «Нікопольському заводу феросплавів» саме 22 січня, адже це був останній робочий день перед засіданням в Делавері у справі «Приватбанку» проти Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, а також пов’язаних з ними компаній.

Як українські суди допомагають олігарху Коломойському у боротьбі проти позовів у США — розповідає журналістка Марина Ансіфорова у матеріалі «Таємниці Слідства»