Співвласник будівлі «Квіти України» Олексій Пишний кілька років вів бізнес у Росії, який отримував державні гроші з російського бюджету, а також мав два російських паспорти.

Літо, сонце, спека. У такі миті місто сповільнюється. Аж тут, у центрі Києва, вчергове обносять парканом будівлю та починають руйнувати. Ця будівля «Квіти України» — зразок радянського модернізму.

На її місці забудовники планували встановити офісний центр із підземним паркінгом. Будівлю вдалося врятувати від знесення лише завдяки активістам та громадським діячам.

Наші журналісти придивилися до одного із власників об’єкту «Квіти України» і виявили доволі цікаві факти. Олексій Пишний — головна дійова особа. Він позиціонує себе як міжнародний бізнесмен із вдалими кейсами у Європі, але про російський бізнес чомусь мовчить.

Незадовго до подій із «Квітами України» Олексій Пишний вийшов із більшості російських бізнесів. Проте з російських реєстрів ми з’ясували, що він має номер російського платника податків, а також мав російський паспорт. Навіть два.

Разом з братом та батьком Пишний через російські фірми освоюють гроші російських держструктур — ми нарахували 65 мільйонів гривень.

Сам Пишний все заперечує. Але чи може бути стільки співпадінь — імена, дати народження та пов’язані особи у двох різних людей?

Власник «Квітів України» має ще один секрет у запасі — Олексій Пишний може бути причетним до фінансування української політпартії, яку пов’язували з російськими спецслужбами.

Кілька років тому українська компанія Пишного надала новоствореній партії «Розумна сила» приміщення у центрі Києва та юридичну адресу. Через підозру отримання фінансування з Росії СБУ обшукала партію і, схоже, таки виявила російський слід у фінансуванні.

Навіщо людині, яка позиціонує себе як європейський будівельник, допомагати політичній партії з російським фльором? Як все це пояснить сам українсько-російський бізнесмен Олексій Пишний — дивіться у новому розслідуванні «Таємниці Слідства».