Заступники генпрокурора Євген Єнін і Анжела Стрижевська не мали жодного процесуального статусу у справі щодо Едуарда Ставицького, аби вести з ним переговори в Ізраїлі восени 2016-го року. Про це Слідству.Інфо стало відомо від представників департаменту ГПУ, які в той період розслідували це провадження. Утім, у відповідь на розслідування Слідства.Інфо “Генеральна домовленість” офіційна прокуратура заявляє – зустріч носила офіційний характер.

В розслідуванні журналісти оприлюднили аудіозапис розмови, яка відбулась під час зустрічі заступників генпрокурора з Едуардом Ставицьким. На записі обговорювалися деталі кримінального провадження проти колишнього урядовця. Ставицького разом з президентом-втікачем Януковичем підозрюють у незаконному відчуженні Межигір’я та об’єктів на території урочища на суму близько 540 мільйонів гривень.

Заступники Генпрокурора заходять в готель, де відбулася зустріч із Ставицьким

 

За даними Слідства.Інфо, зустріч відбулася в номері одного з готелів Тель-Авіва восени 2016 року. Метою поїздки була нібито перевірка готовності Ставицького до співпраці зі слідством.

Під час інтерв’ю журналістам Слідства.Інфо Євген Єнін особисто пояснював, як саме відбувається укладання угоди зі слідством. Ми вирішили розібратись у протоколі за допомогою коментарів самого заступника генпрокурора Євгена Єніна, юриста Центру Протидії Корупції Андрія Савіна та начальника другого слідчого відділу управління спецрозслідувань ГПУ Андрія Радіонова, який працював над розслідуванням справи Ставицького.

ВІД РЕДАКЦІЇ: на момент, коли Євген Єнін відповідав на запитання “Слідства.Інфо” про процедуру таких переговорів, йому було не відомо, що йдеться саме про його поїздку до Ізраїлю.

СТОРОНИ ІЗРАЇЛЬСЬКОЇ ЗУСТРІЧІ

Що відбулося?

На зустрічі були присутні заступники генерального прокурора Євген Єнін та Анжела Стрижевська. Обидва чиновники генпрокуратури не мали жодного процесуального статусу у справі екс-міністра Ставицького на момент зустрічі. Заступник Андрія Радіонова вів цю справу станом на листопад 2016 року, і, за словами самого Радіонова, до нього не зверталися за дозволом для цієї поїздки.

Андрій Радіонов (слідчий департаменту спецрозслідувань ГПУ): Я не знаю їхніх (Єніна і Стрижевської – Ред.) мотивів, чим вони керувалися, але, принаймні, в провадженні вони не були прокурорами. Як вони там визначали свої повноваження – чим вони керувалися – це вже питання більше до них. Наразі в кодексі є прописані, принаймні, сторони. Учасниками є: прокурор, який може залучити слідчого, безпосередньо сам підозрюваний або обвинувачений (якщо це вже на стадії судового розгляду) і, відповідно, його захисники. Все. Більше немає. Немає такого, щоб хтось там прийшов з вулиці: “Давайте домовлятися”. Є досить чіткий визначений перелік осіб, які беруть участь”.

Саме у такому складі відбулася зустрічі із міністром-втікачем Ставицьким в Ізраїлі

ЛОКАЦІЯ ГОТЕЛЬНИЙ НОМЕР

Що відбулося?

Зустріч відбувалася в одному із приватних готелів Тель-Авіва, в Ізраїлі, куди Ставицький переїхав після втечі з України.

Євген Єнін (заступник генерального прокурора України): “Насправді, є декілька напрацьованих алгоритмів. Як правило, якщо людина перебуває за кордоном, є все ж таки певні аспекти довіри, скажімо, не завжди готова добровільно приїхати здатися правоохоронним органам і надавати покази і йти на угоду. Зазвичай, може бути обраний так званий нейтральний майданчик, в тому числі – територія дипломатичних чи консульських представництв за кордоном”.

Євген Єнін – заступник Генпрокурора

Андрій Савін (юрист Центру протидії корупції): “Чинний на той час (листопад 2016 року) кримінальний процесуальний кодекс України не надавав підстави Генеральній прокуратурі у справах про корупційні злочини укладати угоди про визнання винуватості. Такі повноваження КПК надавав лише прокурорам САП, лише у справах, які підслідні НАБУ. Розслідування корупційних злочинів, вчинених високопосадовцями за часів влади Януковича В.Ф. – це виключна підслідність Генеральної прокуратури України. Відтак – укладення прокурорами ГПУ будь-яких угод щодо корупційних злочинів на той час було заборонено законом, не зважаючи на локацію

Зміни до КПК, які надали повноваження ГПУ укладати угоди в корупційних злочинах, були прийняті в березні 2017 році, а набули чинності лише у квітні 2017 року.”

Андрій Радіонов (слідчий департаменту спецрозслідувань ГПУ): “Ну це – маячня. А тепер давайте я трошки вам інакше сформулюю питання. Ставицький перебуває у розшуку. Жодних відомостей в держави Україна, що Ставицький перебуває в Ізраїлі, немає. Офіційних відомостей в провадженні, що Ставицький перебуває в Ізраїлі, наскільки я пам’ятаю, від цієї держави немає. І раптом: двоє заступників генерального їдуть в Ізраїль. Чекайте, дві офіційні особи Генеральної прокуратури зустрічаються в готелі, перед ними – людина, яка перебуває у розшуку в державі Україна…”

ВЗАЄМОДІЯ З ПРАВООХОРОНЦЯМИ ІЗРАЇЛЮ

Що відбулося?

На зустрічі присутні семеро учасників, серед них немає представників правоохоронних органів Ізраїлю. У годинній розмові, яку у вигляді аудіофайлу вдалося отримати журналістам, про таку співпрацю також не йдеться. Жодного підтвердження узгодження зустрічі з правоохоронними органами Ізраїлю Генеральна прокуратура України досі не надала.

Євген Єнін (заступник генерального прокурора України): “Якщо це є допит, то, безумовно, ми мали би звертатися до компетентних органів іноземних держав, тому що це вже – територія їхньої юрисдикції, допит можуть здійснювати виключно вони, інколи – за присутності наших слідчих чи прокурорів”.

Андрій Савін (юрист Центру протидії корупції): “Будь-які слідчі чи процесуальні дії на території Ізраїлю здійснюються виключно уповноваженими особами компетентного органу цієї держави в рамках виконання запиту про надання міжнародної допомоги. Українські правоохоронці в деяких випадках можуть лише бути присутніми при виконанні таких дій, на що має бути отриманий відповідний дозвіл”

Андрій Радіонов (слідчий департаменту спецрозслідувань ГПУ): “Приватно ми можемо з вами зустрітися будь-де в будь-якому місці. Якщо ви дієте як офіційна особа прокуратури для процесуальних дій, то повинен бути дозвіл держави Ізраїль. І тільки так. А якщо як приватні особи їдете, то чи потрібне службове відрядження?”

ВИКРИВАЛЬНІ СВІДЧЕННЯ СТАВИЦЬКОГО

Що відбулося?

На аудіозаписі, який опинився в розпорядженні Слідства.Інфо, мова про викривальні свідчення проти інших фігурантів не йде. Крім того, в той період, коли відбулася зустріч, Едуард Ставицький перебував у міжнародному розшуку.

Андрій Савін (юрист Центру протидії корупції): “Це мають бути не лише свідчення. При укладенні угоди законодавство вимагає від підозрюваного/обвинуваченого надати докази та співпрацювати зі слідством з метою викриття злочину, вчиненого іншою особою. Тобто ці докази мають бути реальними, перевірити які має прокурор. Однак у цьому випадку це не має значення, оскільки сама по собі угода не могла бути укладена”.

Андрій Радіонов (слідчий департаменту спецрозслідувань ГПУ): “Знаєте, суд вирішує на власний розсуд кожну справу. Навіть якщо ви впевнені, що ваші докази сто відсотків підтверджують вину, суд може зайняти іншу позицію. На той момент ми навіть не потребували викривальних свідчень щодо цього злочину. На моє власне переконання, як слідчого в процесі, нам було достатньо доказів, щоб не питати уже Ставицького”.

НАСЛІДКИ КУЛУАРНИХ ДОМОВЛЕНОСТЕЙ

Що відбулося?

На сьогодні Генеральна прокуратура України не визнає жодних порушень під час “переговорів” із підозрюваним у справі про відчуження Межигір’я Едуардом Ставицьким та називає зустріч у готелі “офіційною”. Відповідно жодних розслідувань цього інциденту станом на середину червня 2018 року ініційовано не було.

Андрій Савін (юрист Центру протидії корупції): “Проведення переговорів з фігурантами справи щодо укладення угоди про визнання винуватості без наявності на це повноважень з боку заступників Генпрокурора Єніна і Стрижевської є грубим порушенням. Відповідальність за таке порушення залежить від мотивів посадовців та наслідків таких переговорів. І може бути як дисциплінарною – за порушення етики та вчинення дій, що порочать звання прокурора, так і кримінальною – за можливе зловживання своїм службовим становищем або бажання отримати неправомірну вигоду. Зокрема, якщо буде встановлено, що посадовці ГПУ мали корисливі мотиви або ж внаслідок переговорів досягнуто неформальних домовленостей про “злиття” справи, що може виявлятися в узгодженні процесу затягування розслідування, відшкодування збитків, узгодженої поведінки в суді спрямованої на користь підозрюваного чи обвинуваченого. Важливо, що результати таких переговорів можуть мати наслідки і виявитися в майбутньому, коли певні “помилки” прокуратури стануть підставою для виправдання Ставицького. А це означає, що ця ситуація повинна стати предметом ретельного розслідування. І в судовому процесі з обвинувачення Ставицького варто уважно слідкувати за “руками прокурора””.

Андрій Радіонов (слідчий департаменту спецрозслідувань ГПУ): “Для перевищення чи зловживання службовим становищем повинні бути матеріальні збитки більше 80 тисяч гривень. Це – втручання в процес розслідування. Це 343 стаття. Є прокурор і слідчий в процесі, всі решта – це від лукавого.”