Клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена, якого пов’язують з Євгеном Пригожиним, багато років поспіль прибирають українські стратегічні об’єкти, як-от «Укрзалізницю», «Укренерго», податкову тощо. Журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну ці компанії продовжують надавати послуги держустановам.

Про це йдеться у новому розслідуванні журналістів «Слідства.Інфо».

КЛІНІНГ РФ НА СТРАТЕГІЧНИХ ОБ’ЄКТАХ УКРАЇНИ

Після повномасштабного вторгнення Росія цілеспрямовано завдає ракетних ударів по українській енергетиці. У цей час такі стратегічні об’єкти, як-от «Укрзалізниця», «Укрпошта», «Укренерго», аеропорт «Бориспіль» та нині окупований бердянський порт, роками прибирали і продовжують це робити клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена, якого пов’язують з Євгеном Пригожиним.

У дні обстрілу росіянами української критичної інфраструктури «Укренерго» проводить тендер на прибирання, зокрема, електричних підстанцій у різних областях України. Перемагає компанія ТОВ «Чистий Світ Технології», яка входить в умовну групу компаній «Чисто».

Ця компанія належить до орбіти російського бізнесмена білоруського походження Едуарда Апсіта. Він створив цілу клінінгову імперію з компаній в Росії, Білорусі та Україні.

Міжнародна мережа ОССРП, з якою журналісти «Слідства.Інфо» проводили розслідування, виявила в Апсіта російський та білоруський паспорти та його зв’язок з власником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним.

В Україні компанії групи «Чисто» роками мали доступ до стратегічних об’єктів, як-от «Укрпошта», «Укртранснафта», аеропорт «Бориспіль», «Укрзалізниця» тощо. Зараз, наприклад, вони працюють на підстанціях «Укренерго» та в «ПриватБанку» на прифронтових територіях.

«ЧИСТО» ВІД РОСІЙСЬКОГО БІЗНЕСМЕНА

Едуард Апсіт — засновник великої мережі компаній, які займаються прибиранням. Він починав свій бізнес ще у 90-х у Білорусі, згодом розширився на ринки Росії та України.

Едуард Апсіт на суді у Латвії / Фото: NothingPersonal/TV3

Деякий час Апсіт та українець Сергій Семенюк були співвласниками в українських компаній групи «Чисто», однак з 2014-го Апсіт поступово почав виходити з усіх компаній.

До 2019-го в Апсіта не залишилося бізнес-активів в Україні, керувати бізнесом продовжили його давні партнери, зокрема, дружина Елена, яка, щоправда, має кіпрський паспорт.

Латвійські слідчі підтверджують, що в українських клінінгових компаніях і далі залишаються люди Апсіта.

У справі про відмивання грошей йдеться, що зароблені у Білорусі, Росії та Україні гроші Едуард Апсіт виводив у ЄС.

На рахунках, пов’язаних з компаніями російського бізнесмена, слідчі заарештували 73 млн євро. З них 33 млн євро — на рахунках, пов’язаних з фірмами Семенюка.

Латвійські правоохоронці вважають, що ймовірно «де-юре» український бізнес переписали, зокрема на Сергія Семенюка, але «де-факто» управляв ним Едуард Апсіт.

Журналісти ОССРП отримали матеріали справи, у якій під час допиту Семенюк зізнався слідчим, що з 1999 по 2000 рік працював в українській компанії родини Апсітів. Семенюк добре знає цю родину, адже неодноразово зупинявся у них на віллі у латвійській Юрмалі.

При цьому Апсіт користувався банківською карткою компанії Семенюка, як своєю особистою.

Журналісти «Слідства.Інфо» зателефонували Семенюку, щоб запитати про його бізнес та стосунки з Апсітом, він підтвердив, що знає російського бізнесмена багато років.

ЗВ’ЯЗОК З ЄВГЕНОМ ПРИГОЖИНИМ

За даними колег з ОССРП, у Росії клінінгові компанії, пов’язані з сім’єю Апсіт, прибирали Кремлівський палац.

Крім того, журналісти знайшли компанію групи «Чисто», яка працювала в окупованому Криму та прибирала казарми Чорноморського флоту Міноборони Росії.

Тоді ж, у 2016-му році, українська компанія з групи «Чисто» виграла тендер на прибирання столичного аеропорту «Бориспіль». Тобто співробітники клінінгових фірм, пов’язаних з росіянином, мали доступ до приміщень головного українського аеропорту. Чи займалися вони там лише прибиранням, наразі невідомо.

Колеги з ОССРП, з якими «Слідство.Інфо» працювало над цим розслідуванням, встановили зв’язок клінінгових компаній з орбіти Апсіта та Євгена Пригожина. Так, саме того Пригожина, який є головою російської ПВК «Вагнер».

У 2017 році Федеральна антимонопольна служба Росії картельну змову на аукціонах з обслуговування військових містечок. Антимонопольники розділили компанії-змовниці на дві групи: одна — пов’язана з Пригожиним, а інша — з людьми, які пов’язані з компаніями групи Апсіта. Сам бізнесмен заперечує знайомство, бізнес-стосунки та картельну змову з Пригожиним, однак відмовляється розголошувати інші дані щодо свого бізнесу.

ДЕРЖКОМПАНІЇ, ДО ЯКИХ СЬОГОДНІ МАЄ ДОСТУП «ЧИСТО»

Журналісти встановили, що клінінгові компанії, які пов’язані з росіянином та (через його родину і партнерів) з компаніями у Росії та Білорусі, що прибирали Кремлівський палац та казарми Чорноморського флоту в окупованому Криму і були помічені у співпраці з компаніями Пригожина, роками прибирають у найбільших державних будівлях України.

Список об’єктів, до яких мають доступ компанії групи «Чисто»

Нещодавно держбанк «ПриватБанк» замовив прибирання будівель, які знаходяться на території Донецької та Луганської областей, у групи «Чисто».

Також компанії з орбіти Апсіта прибиратимуть на територіях електричних підстанцій у різних областях України, про що свідчать кілька контрактів з «Укренерго».

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до державних органів, які співпрацювали з компаніями групи «Чисто» за коментарем.

Керівництво компанії «Укренерго» пообіцяло додатково перевірити контрагента: «Дякуємо вам за надану інформацію, яка стане підставою для додаткової перевірки вказаного контрагента на предмет його звʼязків з країною-агресоркою. Відповідна інформація також спрямована нами до правоохоронних органів, зокрема СБУ».

Представники Державної податкової служби України та Державного геодезичного нагляду зазначили, що діяли згідно з законом та обрали найбільш економічно вигідну пропозицію.

За словами держслужбовців, оскільки на момент участі у тендері компанії не мали російського бенефіціара, тому держоргани не помітили у компаніях російського сліду. Однак журналістам «Слідства.Інфо» так і не відповіли, чи проходили клінінгові компанії перевірку внутрішньої безпеки.

На 9-му році війни з РФ група компаній, яка має звʼязок з російським бізнесменом, продовжує отримувати державні підряди та мати доступ до великої кількості стратегічних об’єктів України. Усе це коштом українських платників податків.

Читайте також: «Гаманці» Путіна: журналісти виявили активи російських багатіїв на 17,5 мільярдів доларів