Журналісти міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP та їхні партнери з різних країн світу створили базу даних активів, що належать ключовим особам — чиновникам, олігархам, бізнесменам, які наближені до президента Росії Владіміра Путіна. Вони перевірили записи у земельних і корпоративних реєстрах та витоки з офшорних юрисдикцій. Результатом цієї роботи стало виявлення понад 145 активів — вілли, яхти, літаки — загальною вартістю 17,5 мільярдів доларів. Серед осіб, яким вони належать, — Алішер Усманов, Олег Дерипаска, Ігор Сєчін, Роман Абрамович та інші.

«Слідство.Інфо», яке є членом мережі OCCRP, розповідає про основні знахідки іноземних колег.

Після жорстокого нападу Росії на Україну уряди по всьому світу ввели санкції проти багатьох бізнесменів та чиновників, які є прихильниками Путіна. Але вони навчилися приховувати своє багатство у таємних офшорах та на засекречених банківських рахунках, найнявши армію юристів. З’ясувати, кому саме і що саме належить — складне завдання навіть для досвідчених поліцейських та слідчих.

Полюванням на активи російських олігархів займаються всі — днями уряд США оголосив, що заплатить до 5 мільйонів доларів за інформацію про приховані статки російських олігархів (банківські рахунки, яхти, нерухомість), якщо вона призведе до арешту чи конфіскації майна росіян, пов’язаних із корупцією.

Журналісти мережі OCCRP разом із 24 партнерськими медіа по всьому світу перевірили та підтвердили понад 145 активів, пов’язаних із людьми, яких ув’язнений опозиціонер Олексій Навальний назвав «ключовими бенефіціарами кремлівської клептократії».

Станом на сьогодні журналісти виявили активів на суму понад 17,5 мільярдів доларів. Про деякі з цих активів повідомлялося раніше, деякі з них розкриваються вперше, а деякі ще потрібно знайти: OCCRP продовжує шукати та перевіряти інші об’єкти нерухомості, яхт і літаків та продовжить оновлювати цю базу даних російських олігархів.

Команда розслідувачів включила до оприлюдненої бази даних лише ті активи, де є чіткі докази власності досліджуваних росіян. Також туди увійшла нерухомість, яхти та літаки, що належать членам родини та відомим довіреним особам з кола людей зазначених росіян.

№1 АЛІШЕР УСМАНОВ — БІЗНЕСМЕН, ОЛІГАРХ, МІЛЬЯРДЕР

Мультимільярдер узбецького походження близький як до президента Росії Владіміра Путіна, з яким, як стверджують, він має фінансові зв’язки, так і до колишнього президента Дмітрія Медведєва, який, як повідомляється, отримав вигоду від особистого користування розкішними резиденціями Усманова. 

Кілька сенаторів США закликали адміністрацію Дональда Трампа включити Усманова до свого звіту про втручання Росії у президентські вибори 2016 року, описуючи його як «одного з найбільш політично впливових олігархів Росії, які мають тісні зв’язки з Кремлем». Через USM Group, холдингову структуру, яку Усманов використовує для своєї бізнес-імперії, його інтереси охоплюють телекомунікації, медіа та видобуток.

Європейський Союз наклав на нього санкції 28 лютого 2022 року, Велика Британія та США — 3 березня 2022 року.

У власності Усманова журналісти знайшли 20 активів по всьому світу на загальну суму ​​$3 388 096 500. Ось найбільші з виявлених:

  • Великий цегляний особняк поблизу Хемпстед-Хіт у Великої Британії вартістю $30 800 000. Його власником є молодий племінник Усманова Сарвар Ісмаїлов. Ісмаїлову близько 20-ти років. Кілька років він працював у футбольному клубі «Евертон».

Великий цегляний особняк поблизу Хемпстед-Хіт у Великій Британії / Фото: Ілля Лозовський, OCCRP

  • Літак M-IABU, Airbus A340-300 на острові Мен, вартістю $350 000 000. Літаком керує компанія Klaret Aviation Limited, зареєстрована на Кіпрі, яка, схоже, входить до групи компаній «Кларет» Усманова.

Літак M-IABU / Фото: Лоран Еррера (CC BY-SA 2.0)

  • Вілла в курортному містечку Латвії (вулиця Капу, Юрмала) вартістю $5 330 000. Власником є Натану (Антону) Вінеру, пасинок Усманова.

Вілла в курортному містечку Латвії / Фото: Саніта Джемберга

  • Дві баварські вілли на березі озера у Форелленштрассе, Роттах-Егерн, Німеччина, вартістю $​​6 600 000 та $11 000 000 кожна. Усманов володіє цими віллами через свої офшорні компанії на Кіпрі та острові Мен. 

Вілла вартістю $6 600 000

Вілла вартістю $ 11 000 000 / Фото: Флоріан Пеляк, SZ

  • 27 банківських рахунків у Credit Suisse. Бенефіціарним власником цих банківських рахунків на ім’я невідомих юридичних осіб є Саодат Нарзієва, сестра Усманова. $2 133 000 000,00 — це максимальний залишок найбільшого рахунку станом на 30 квітня 2011 року. На інших рахунках також були сотні мільйонів доларів.

Zurich, Switzerland, Credit Suisse / Фото: Фотоагентство Ago/Alamy Stock Photo

  • Будинки на узбережжі Хорватії (Драче, півострів Пелешац) вартістю $5 600 000. Власником нерухомості є компанії, які належать сестрі Усманова.

Фото: Oštro

  • Будівлі на хорватському узбережжі (Оребич, півострів Пелешац) вартістю $2 076 000 

Фото: Oštro

  • Будинок Бічвуд у Хемпстед-лейн (Лондон, Велика Британія) вартістю $96 100 000. Beechwood House — це великий окремий будинок, який внесено до архітектури II ступеня, розташований на території площею 11 акрів на Хемпстед-лейн в Хайгейті, північно-західний Лондон

Фото: REUTERS / Alamy Stock Photo

  • Суперяхта Dilbar вартістю $600 000 000.

Названа на честь матері Усманова, суперяхта Dilbar — одна з найбільших у світі — має дві вертолітні майданчики і, за даними Мінфіну США, має «один з найбільших у світі критих басейнів, коли-небудь встановлених на яхті».

У своєму повідомленні про санкції, Міністерство фінансів США вказало, що Dilbar належить Усманову. У відповідь на запитання журналістів представник Усманова написав, що яхта «давно передана у безвідкличний траст», з якого Усманов вийшов як бенефіціар.

«Бенефіціарами трасту були члени його сім’ї», — зазначив представник Усманова.

Суперяхта Dilbar вартістю $600 000 000 / Фото: Alberto-g-rovi, CC BY 3.0

№2 ДЕНИС ПОПОВ — ГОЛОВНИЙ ПРОКУРОР МОСКВИ

Головний прокурор Москви, який очолив кампанію проти мережі антикорупційних організацій лідера російської опозиції Олексія Навального через розслідування та суди.

Після роботи на посаді головного прокурора Республіки Дагестан Попов був особисто призначений Владіміром Путіним прокурором столиці у 2019 році. Через два роки Путін нагородив його орденом «Пошани за зміцнення законності Росії».

Попов має два активи вартістю $​​5 618 000, а саме: 

  • Компанією Monte Biser, яка зареєстрована у Чорногорії на його колишню дружину Ірину Попову. Станом на 2020 рік Монте Бісер володіла загальними активами у розмірі 3,4 мільйона євро (4,2 мільйона доларів), включаючи нерухомість на півночі та півдні Чорногорії. 

Герцег-Нові, Чорногорія / Фото: Деян Міловац/MANS

№3 ГЕННАДІЙ ТИМЧЕНКО — БІЗНЕСМЕН, ОЛІГАРХ, МІЛЬЯРДЕР

Тимченко — давній друг Путіна, якого називають одним із його довірених осіб. Він також є шостим найбагатшим олігархом Росії. 

Тимченко був співзасновником одного з найбільших трейдерів сирої нафти Gunvor, який донедавна торгував значною частиною російської нафти, і є акціонером Банку «Россия», який вважають банком високопосадовців Російської Федерації. Банк потрапив під санкції за сприяння дестабілізації України та консолідації Криму до складу Росії.

Ходили чутки, що Тимченко фінансово пов’язаний із Путіним. За даними Міністерства фінансів США , яке наклало на нього санкції за ці зв’язки у 2014 році, «діяльність Тимченка в енергетичному секторі була безпосередньо пов’язана з Путіним. Путін має інвестиції в Gunvor і може мати доступ до коштів Gunvor».

США наклали санкції на Тимченка 20 березня 2014 року (ще один пакет санкцій — 28 лютого 2022 року), Велика Британія — 22 лютого 2022 року. 

Тимченко має три активи загальною вартістю $70 500 000, а саме:

  • Комерційна нерухомість Гельсінкі-Арена у Фінляндії вартістю $​​15 500 000 
  • Яхта Lena, вартістю 55 000 000
  • Будинок на Французькій Рів’єрі у Франції. 

Будинок на Французській Рів’єрі / Фото: Атанас Чобанов/Bird.bg

Яхта Lena / Фото: Didairbus/marinetraffic.com

№4 ІГОР СЄЧІН — РОСІЙСЬКИЙ ПОЛІТИК, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР «РОСНЄФТІ»

Сєчін вважається другою за могутністю людиною в Росії — після свого давнього друга і шефа Владіміра Путіна. Коли у 1991 році Путін очолив комітет із закордонних справ при мерії Санкт-Петербурга, Сєчін був головою його апарату. Відтоді пара тісно співпрацює — кульмінацією стало призначення Сєчина віце-прем’єром Росії у 2008 році.

З 2012 року Сєчін обіймає посаду виконавчого директора російського державного енергетичного гіганта «Роснєфть».

Сєчін перебуває у санкційному списку США з 24 лютого 2022 року, ЄС — із 28 лютого 2022 року, Великої Британії — із 10 березня 2022 року. 

OCCRP знайшли суперяхту Сєчіна — Amore Vero, яка зареєстрована на Кайманових островах. Її вартість — $120 000 000. 

Яхта Amore Vero / Фото: Abaca Press/Alamy Live News

№5 ІГОР ШУВАЛОВ — РОСІЙСЬКИЙ ЧИНОВНИК

Після роботи на різних посадах російського уряду з кінця 1990-х років, зокрема, помічником президента Владіміра Путіна, Шувалов став відомим, коли був призначений першим віце-прем’єр-міністром у 2008 році. Він залишався на цій посаді протягом десяти років. Потім очолив державну корпорацію розвитку «Зовнішекономбанк» — ВЕБ.РФ.

Про екстравагантний спосіб життя його родини, статки та офшорні операції писали міжнародні ЗМІ. У Фонді боротьби з корупцією Олексія Навального вважають, що Шувалов «зіграв важливу роль у створенні системи державної корупції, яка стала домінувати в інститутах країни».

Він внесений до санкційного списку ЄС 23 лютого 2022 року, Великої Британії та США — 3 березня 2022 року, Австралії — 14 березня 2022 року.

Він має 6 активів вартістю $102 500 000, а саме:

  • Два літаки LX-ABC Bombardier Global Express та LX-MOW Gulfstream G650​​, зареєстровані у Люксембурзі. Один з них коштує $65 000 000

LX-MOW Gulfstream G650 / Фото: Анна Звєрєва, CC BY-SA 2.0, via Flickr

LX-ABC Bombardier Global Express

  • Елітна квартира ​​у Весмінстері (Велика Британія) вартістю $19 300 000  

Елітна квартира Шувалова у Весмінстері / Фото: Morgaine CC BY-SA 2.0 via Flickr

  • Замок біля Зальцбурга (Австрія) вартістю ​​$10 200 000

Замок Шувалова біля Зальзбурга / Фото: Леон Ла Марка, OCCRP

  • Вілла у Тоскані (Італія) з земельною ділянкою

Вілла Шувалова у Тоскані / Фото: IRPI/INDIP

  • В​​ілла «Пальма Джумейра» в Об’єднаних Арабських Еміратах вартістю ​​$8 000 000. 

Вілла Шувалова Пальма Джумейра / Фото: Хана Н. / OCCRP

№6 МИКОЛА ТОКАРЄВ — ПРЕЗИДЕНТ «ТРАНСНЄФТІ»

Колишній генерал-майор російської секретної служби та давній соратник Владіміра Путіна — вони разом служили агентами КДБ у Дрездені, Східна Німеччина, у 1980-х роках.

У 2007 році Токарєв очолив одну з найважливіших державних компаній Росії — «Транснєфть», яка транспортує 82% російської нафти своїми трубопроводами. Він і його родина створили імперію бізнесу та нерухомості по всій Росії та Європі.

Токарєв у санкційному списку ЄС з 28 лютого 2022 року, США — з 3 березня 2022 року, Великої Британії — з 10 березня 2022 року, Австралії — з 14 березня 2022 року.

Він має два активи вартістю $4 840 000 — це дві компанії ​​T.G.A. D.O.O. та Katina D.O.O. у Хорватії, вартість яких оцінюють у $740 000 та $4 100 000 відповідно.

Одна з компаній володіє активами, включаючи віллу, побудовану австрійським імператором 19-го століття Францом Йосифом I на хорватському острові Лошинь, який полюбляють російські багатії. 

Katina D.O.O / Фото: Oštro

T.G.A. D.O.O. / ФОто: Oštro

№7 ОЛЕГ ДЕРИПАСКА — БІЗНЕСМЕН, ОЛІГАРХ, МІЛЬЯРДЕР

Згідно з витоками дипломатичного листування США у 2006 році, Дерипаска — алюмінієвий магнат і давній союзник Путіна — був «більш-менш постійним елементом» у закордонних поїздках президента. Також його вважають одним із небагатьох олігархів, з якими Путін регулярно зустрічався. У США припускають, що він відмивав гроші від імені президента Росії.

Дерипаска у санкційному списку США з 6 квітня 2018 року, Канади — з 6 березня 2022 року,  а Великої Британії — з 10 березня 2022 року. 

Він має 26 активів загальною вартістю $5 708 521 772. Серед них — компанії, будинки, яхти та літак. Найбільш дорогими є: 

  • Три вілли на узбережжі Коста Смеральда (Сардинія, Італія) загальною вартістю $409 088 500. Ще одна вілла Walkirie на тому ж узбережжі вартістю $648 000 000.

Фото:  IRPIMEDIA /INDIP

  • Шестимісний вертоліт Eurocopter 2005-EC 135T2, зареєстрований на Кіпрі. Його вартість $34 000 000. 
  • Дві суперяхти, зареєстровані на Кіпрі. Одна з них — 60-метрове судно з вертолітним майданчиком і дискотекою. 

Супер’яхта Clio / Фото: EnricoP/marinetraffic.com

  • Будинок на площі Белгрейв у Лондоні, вартістю $65 000 000. 

Будинок на площі Белгрейв / Фото: Ілля Лозовський, OCCRP

№8 РОМАН АБРАМОВИЧ — БІЗНЕСМЕН, ОЛІГАРХ, МІЛЬЯРДЕР

Впливовий гравець у Росії з кінця 1990-х років. Олігарх, колишній депутат, був губернатором Чукотської області у 2000-2008 роках. Один із найбагатших людей Росії.

Він нажив статків, скуповуючи російські нафтові активи під час хвилі приватизації після розпаду Радянського Союзу. До моменту накладання санкцій на Абрамовича у березні 2022 року, його статки оцінювали у 12,3 мільярди доларів. Відомий у світі як власник футбольного клубу «Челсі», який він обіцяв продати після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він рішуче спростовує, що є близьким до Путіна та його уряду.

Внесений у санкційний список Великої Британії 10 березня 2022 року, Канади — 11 березня 2022 року, Австралії — 14 березня 2022 року, ЄС — 15 березня 2022 року.

Абрамович має 84 активи загальною вартістю ​​$7 708 589 267. Найдорожчі з них: 

  • Маєток на Французькій Рив’єрі вартістю $​​89 308 200 

Маєток Абрамовича на французькій Рив’єрі / Фото: Діма Стоянов, Bird.bg

  • Будинок біля Єлисейських полів у Франції, записаний на дітей та колишню дружину, вартістю $17 526 160
  • Літак ​​LX-RAY Gulfstream G650, зареєстрований в Люксембурзі. Вартість — $39 000 000

Літак LX-RAY Gulfstream G650 / Фото: Фелікс Келін (CC BY-NC-ND 2.0)

  • Лондонська компанія Evraz Plc. вартістю 3,381,258,400.00. Абрамович володіє 29 відсотками акцій
  • Близько 27 квартир у Chelsea Village (Лондон) вартістю від $340 тис до $1,900 млн кожна

Chelsea Village, Лондон

№9 ВОЛОДИМИР СОЛОВЙОВ — ТЕЛЕ- ТА РАДІОВЕДУЧИЙ

Впливовий експерт, веде телешоу у прайм-тайм на державних телеканалах «Росія-1» і «Росія-24». Кремлівський пропагандист, широко відомий своїм ворожим ставленням до України та вихвалянням президента Путіна та російського уряду.

У 2014 році Соловйов був нагороджений медаллю за прихильне висвітлення анексії Криму Росією.

Після повномасштабного вторгнення в Україну Соловйов сказав своїм глядачам, що це був історичний день, коли «починається праведна денацифікація України».

Увійшов до санкційного списку ЄС 23 лютого 2022 року, Канади — 6 березня 2022 року

Він має два активи вартістю $1 180 000 — це квартира Villa Maria біля озера Комо у Ломбардія (Італія) вартістю $480 000 та вілла на озері Комо вартістю ​​$700 000

Вілли на озері Комо

№10 ЮРІЙ ЧАЙКА — УПОВНОВАЖЕНИЙ ПРЕЗИДЕНТА У ПІВНІЧНО-КАВКАЗЬКОМУ ФЕДЕРАЛЬНОМУ ОКРУЗІ, КОЛИШНІЙ ГЕНПРОКУРОР

Міністр юстиції Путіна до 2006 року, а потім генеральний прокурор Росії до 2020 року, Чайка описується в ЗМІ як майстер компромату. Під час перебування на посаді прокурора, він керував низкою політичних кримінальних розслідувань. Розкішну закордонну нерухомість родини Чайки розкрив Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального.

Увійшов до санкційного списку у Австралії 24 лютого 2022 року, у Канаді — 26 лютого 2022.

У нього знайшли землю біля берегів Греції вартістю ​​$400 000, якою володіє його син. 

Фото: Діма Стоянов, Bird.bg

Також журналісти виявили, що прес-секретар Путіна Дмітрій Песков має елітну квартиру у Парижі, але її вартість невідома.

Читайте також: Фірма нардепа Козака видобувала нафту у Росії та приносила йому мільйонні прибутки — OCCRP