День Незалежності рік тому закінчився жахливою трагедією на Миколаївщині. На подвір’ї власного будинку був вбитий мешканець селища Криве Озеро Олександр Цукерман. Невдовзі з’ясується, що його вбивство скоїли переатестовані поліцейські з місцевого райвідділку. При чому, їхнє начальство спочатку намагалося приховати причетність своїх підлеглих до трагедії. Втім, коли навколо історії піднявся значний розголос, все поліцейське керівництво, на чолі з міністром Аваковим пообіцяло всіляко сприяти розслідуванню і притягнути винних до відповідальності. Що з покаранням винних у цьому вбивстві рік потому? Миколаївські кореспонденти Слідства.Інфо стверджують: винесення вироку в цій справі чекати ще довго.

Рік тому в Кривому Озері в ніч на День незалежності два наряди поліції прибули на виклик. Шість копів заспокоювали п’яного чоловіка кулаками. І зрештою чотирма кулями в притул застрелили закутого в наручники беззбройного Олександра Цукермана. За рік після трагедії громадськість так і не побачила справедливого вироку, а гучна справа починає слухатися в суді «з нуля».

Через громадське обурення діями поліцейських тодішня керівниця Національної поліції Хатія Деканоїдзе розформувала місцеве відділення поліції і відправила в селище комісію розслідувати скандальний випадок.

Покарати винних обіцяв і заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило:

– За результатами слідства їх діям буде обов’язково дана законна і обгрунтована оцінка. Тобто, всі винні в цьому кримінальному правопорушенні, яке мало місце в Кривому Озері, понесуть жорстку і передбачену законом відповідальність.

– Через рік після події, незважаючи на гучні заяви правоохоронців, помітних зрушень у справі немає, – нарікає мати убитого поліцейськими чоловіка Ольга Цукерман. – Воно відразу почало ховатися. Відразу! Як тільки було здійснене вбивство!

Досудове слідство за фактом вбивства Цукермана завершилося в кінці минулого року, але в обставинах тієї ночі все ще чимало білих плям. Мати стверджує, що в побитті її сина брали участь всі 6 поліцейських. Зараз судять тільки 4-х. Ольга Цукерман досі дивується, як вони з учасників перетворилися на свідків.

Зараз під вартою перебуває лише Денис Ляхвацкий. Саме він стріляв в закутого в наручники чоловіка з травматичного зброї. Співучасниками слідство визнало ще трьох копів – Романа Богача, Олександра Причипойду і Миколу Хоменка. Ще двох поліцейських – Володимиру Лемеха і Василя Трубаченка – слідчі прокуратури перевели в ранг свідків трагедії і зняли з них усі звинувачення.

Як заявляв раніше прокурор Степан Божило, чотирьом колишнім працівникам Кривоозерського відділу поліції оголошено підозру за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України – перевищення влади та службових повноважень, а саме, «умисне вчинення працівником правоохоронних органів дій, які виходять за межі наданих йому прав і повноважень, що супроводжувалося насильством та застосуванням спеціальних засобів, що призвело до тяжких наслідків».

Однак поки справа йшла з прокуратури до суду, кваліфікація дій співучасників дивним чином змінилася. З частини третьої статті 365 вона перетворилася в частину другу. Відповідно, змінилася і міра можливого покарання – від 7 до 10 років ув’язнення в першому випадку до 3-8 років – у другому, більш м’якому варіанті. Адвокат потерпілих переконаний, що це сталося не випадково.

– Я вважаю, що має місце підтасування фактів з боку прокуратури і це пов’язано з тим, щоб звільнити від відповідальності тих співробітників поліції, які знаходяться на лаві підсудних, – заявляє адвокат сім’ї Цукерман Іван Ангелін.

За версією поліцейських, вони відстрілювалися від п’яного Цукермана, який нападав на них з лопатою.

За що? За те, що я виконував свої службові обов’язки? За те, що чоловік її побив, а я приїхав і допоміг їм? Або за те, що таксисту поламали ніс, розбили машину? Або за те, що з лопатою на нас кидався? – запитував в суді Денис Ляхвацкий.

Родичі запевняють – жодної лопати в руках у Олександра не було. Іван Ангелін переконаний, що версія з лопатою абсолютно надумана.

– Один із найважливіших доказів, який зазначається в обвинувальному акті і з чим пов’язується жорстокість поліцейських при нанесенні тілесних ушкоджень Цукерманом, – це лопата, з якої він нібито нападав на працівників поліції. Зазначена лопата була вилучена з місця злочину, більш того, її вилучили через три місяці. Це свідчить про те, що прокуратура не хотіла вилучати цей доказ.

Без відповіді залишається питання: «Чому Цукермана продовжували бити після того, як наділи на нього наручники?».

Юрист Максим Коваль стверджує, що такі дії правоохоронців – поза законом:

З того моменту, коли на людину надягли наручники, і він до того ж залишався на вулиці в присутності шістьох поліцейських, настає, як би, червона межа, за якою можуть бути тільки незаконні дії правоохоронців, – каже Коваль.

Допомогти прояснити обставини тієї ночі міг б відеозапис з камери спостереження універмагу, розташованого неподалік від місця події.

Того вечора все знімалося, це мені розповідали продавці з цього магазину. Все було зафіксовано: як вони били, хто бив. Камера все знімала, – каже вдова Алла Цукерман.

Сервер камери спостереження вилучили ще в серпні минулого року. Після експертизи, яка тривала три місяці, обласна прокуратура констатувала: відеозапису вбивства немає.

Ми в ході досудового розслідування вилучили відеосервер, який був в цьому універмазі, призначили по ньому комп’ютерну експертизу, однак експерти встановили, що на момент скоєння всіх цих подій 24 серпня 2016 року відеореєстратор не працював, тобто запис на жорсткому диску не здійснювалася, а він працював в режимі реального часу, – заявив на прес-конференції Степан Божило.

Судовий розгляд резонансного вбивства тягнеться вже багато місяців. Втім, нещодавно через звільнення судді у цій справі слухання перенесли з Врадіївського районного суду в Первомайський. Там розгляд почнеться у вересні знову і з самого початку. Дочекатися вироку родичі загиблого зможуть ще не скоро.  

/Ярослав Чепурний, «Центр журналістських розслідувань» (Миколаїв) для «Слідства.Інфо»