Чотири фільми, десятки текстів, сотні новин і три спецпроекти про найважливіші події та явища в Україні. Понад рік тому команда Слідства.Інфо вирішила змінити формат своїх розслідувань — із щотижневих телепрограм на документальні фільми й текстові історії.

Ми ухвалили це рішення після публікації фільму «Вбивство Павла», над яким Слідство.Інфо працювало разом з міжнародними розслідувачами з OCCRP понад 9 місяців. Величезний резонанс фільму в Україні, а також світове визнання найпрестижнішими журналістськими нагородами (DIG, IRE) й надихнули нас змінити формат.

За минулий рік перед нами постало навіть більше викликів, ніж ми могли собі уявити, та й #здобули ми чимало.

Фільми

Клуб Книголюбів

Опубліковано 10 травня 2018

Автори: Дмитро Гнап, Євгенія Моторевська, Катерина Лихогляд

Тривалість 28 хв

Фільм викриває політичну корупцію в українському парламенті в найдрібніших деталях. Дві найбільші парламентські партії — «Блок Петра Порошенка» та «Батьківщина» Юлії Тимошенко — попри публічну конфронтацію насправді плідно співпрацювали за гроші. Президентська фракція платила політичним опонентам за голосування за «потрібні» закони. Розслідування базується на листуванні з телефону депутата-втікача Олександра Онищенка, який виступав посередником між лідерами партій президента Петра Порошенка та лідерки опозиції Юлії Тимошенко. Факти, опубліковані у фільмі, демонструють розмах корупції, яка панує у великій політиці.

Розслідування показали у своєму ефірі 24 канал та Громадське.

Подивитися фільм можна тут.

Генеральна домовленість

Опубліковано 9 червня 2018

Автори: Анна Бабінець, Олена Логінова, Олександр Гуменюк

Тривалість 44 хв.

Розслідування розповідає про домовленості між нинішньою владою та представниками команди екс-президента Віктора Януковича, які втекли з України. Більшість із них є фігурантами розслідувань Генеральної прокуратури, але справи рухаються мляво або просто зупиняються. Журналісти розповіли про таємну зустріч колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького з високопосадовцями ГПУ. Вона відбулася в Ізраїлі й виглядала як спроба домовитися про комфортне для Ставицького вирішення справи.

Фільм презентували на щорічній журналістській конференції Межигір’яФест, пізніше — показали в ефірах 24 каналу та Громадського.

Подивитися розслідування можна тут.

Вікторія: трагедія пустоти

Опубліковано 13 вересня 2018

Автори: Євгенія Моторевська, Катерина Лихогляд

Тривалість 46 хв.

Трагічна історія про корупцію, яка вбиває. У щойно відкритому дитячому таборі «Вікторія» (Одеса) трапилася пожежа, під час якої загинули троє дітей. За рік після трагедії вирок отримала лише вихователька, що формально відповідала за пожежну безпеку в таборі, яку на момент трагедії вже звільнили. Як з’ясували журналісти під час власного тривалого розслідування, вогонь дуже швидко поширився через численні порушення під час будівництва корпусів «Вікторії». Отже, відповідальність за трагедію в таборі мають понести й місцеві посадовці, які дозволили табору працювати. Корупційний ланцюжок, який став причиною смерті дітей, веде до мера Одеси Геннадія Труханова та його близького оточення.

Фільм презентували в Києві, Одесі, Дніпрі, Вінниці та Червонограді. Також фільм показали 24 канал і Громадське.

Подивитися розслідування можна тут.

Гандзюк: Системне вбивство

Опубліковано 25 березня 2019

Автори: Анна Бабінець, Олена Логінова, Катерина Лихогляд

Тривалість 61 хв.

Розслідування вбивства херсонської активістки й політичної діячки Катерини Гандзюк.
У липні 2018 року невідомі облили 33-річну жінку сірчаною кислотою, за три місяці вона померла в лікарні. Незадовго до смерті журналісти Слідства.Інфо поспілкувалися з Катериною, вона виклала свої версії нападу. Перевірка версій лягла в основу фільму-розслідування. Журналісти з’ясували, що до організації та покривання вбивства, ймовірно, причетні правоохоронці й посадовці Херсонщини. А замовниками нападу з сірчаною кислотою можуть бути керівники області, яким Катерина Гандзюк заважала своєю активною позицією.

Розслідування презентували в Києві, Херсоні, Одесі, Луцьку, Львові, Рівному, Червонограді, Чернівцях, Дніпрі. Фільм також демонструвався в київських кінотеатрах і транслювався в ефірах UA:Першого, 24 каналу й Громадського.

Подивитися фільм можна тут.

Тексти

«На іноземців дивляться як на долари»: що передувало трагедії зі студенткою в університеті ім. Богомольця

Автори: Катерина Лихогляд, Марія Горбань, Юлія Ободянська

Мукаддас Насирлаєва вчилася в медичному виші — НМУ ім.Богомольця. Одного дня дівчина пішла з дому й не повернулася. Згодом стало відомо, що Мукаддас стрибнула з мосту в Дніпро. Журналісти з’ясували, що причиною цього вчинку міг бути тиск на іноземну студентку з боку керівництва університету та корупція у виші.

Прочитати розслідування можна тут

Стрілянина в Княжичах: як спецоперація перетворилася на трагедію

Автори: Дмитро Реплянчук, Євгенія Моторевська

У грудні 2016 року в селі під Києвом правоохоронці планували спецоперацію — збиралися затримати злочинців, які грабували заможні заміські маєтки. Але нікого зі злочинців так і не затримали, а спецоперація перетворилася на трагедію. Поліцейські підрозділи помилково почали стріляти один в одного, п’ятеро силовиків загинули. Журналісти Слідства.Інфо вивчили сотні документів, і, що найважливіше, — отримали аудіозаписи переговорів між високопосадовцями поліції тієї ночі. Висновок невтішний: найімовірніше, трагедія сталася через непрофесійні дії самих правоохоронців.

Прочитати розслідування можна тут

ЗеВілла: італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів

Авторка: Анна Бабінець

Незадовго до президентських виборів один з фаворитів перегонів Володимир Зеленський опублікував майнову декларацію, яка рясніла дорогою нерухомістю — українською і закордонною. Однак принаймні про один маєток він не згадав. Журналісти Слідства.Інфо за допомогою італійських колег знайшли незадекларовану віллу Зеленського в італійському містечку Форте-дей-Мармі — улюбленому курорті російських олігархів і високопосадовців. Вартість 15-кімнатної вілли — майже 4 мільйони євро.

Прочитати розслідування можна тут

Спецпроекти

Посіпакибаза даних помічників народних депутатів України. Ще у 2015 році журналісти Слідства.Інфо за технічної підтримки «Канцелярської сотні» створили базу даних, яка дає змогу відстежити, хто працює на українських нардепів. Серед помічників парламентарів — друзі, колишні бізнес-партнери та родичі. Посвідчення помічника народного обранця відкриває багато дверей і саме база даних «Посіпаки» допомагає зрозуміти, хто і як може використовувати статус помічника. На сайті доступний пошук як за прізвищем депутата, так і за прізвищем помічника. Наприкінці 2018 року команда Слідства.Інфо оновила базу й додала понад півтори тисячі прізвищ нових помічників, а також історії про найцікавіших фігурантів.

Тут і тут можна прочитати найцікавіші з них.

Суддівська кров база даних родичів українських суддів у владній, судовій і правоохоронній системах. Щороку судді зобов’язані декларувати свої сімейні зв’язки, щоб уникнути конфлікту інтересів. Зазвичай ця інформація зберігається у вигляді засканований паперових документів на спеціалізованому сайті. Слідство.Інфо обробило та проаналізувало декларації всіх суддів за останні три роки. На сайті працює пошук за прізвищем судді й за прізвищем родича, а також на карті України — за розташуванням суду. Зібрана інформація також стала основою для історій про суддівські династії, які Слідство.Інфо публікувало на своєму сайті.

Прочитати їх можна тут, тут і тут.

Правосилля серія спеціальних репортажів й аналітичних матеріалів про порушення прав людини в українських в’язницях. Тюремники часто невиправдано застосовують силу та владу, результатом чого стають травми, каліцтва або навіть смерті ув’язнених.  За останні п’ять років порушено 211 кримінальних проваджень, пов’язаних з катуваннями у в’язницях, однак офіційне обвинувачення пред’явили тільки одному тюремному працівнику. Журналісти Слідства.Інфо зібрали найбільш шокуючі історії з-за ґрат і проаналізували невтішну статистику катувань та знущань у виправних закладах.

Оффлайн

Ми змінили не лише формат, а й підхід до поширення наших фільмів.

Тепер пріоритетом для нас є не YouTube чи Facebook, хоча, звісно, вони залишаються важливими платформами для поширення наших продуктів. Ми вирішили піти в оффлайн.

Коли команда Слідства.Інфо випускає фільм, ми робимо відкриті спецпокази в Києві, куди приходять наші колеги, однодумці й просто люди, яким небайдужа тема розслідування. Після показу автори фільму спілкуються з глядачами. Це дає абсолютно інше уявлення про свою роботу, важливість тем й аудиторію. Безпосередній контакт з аудиторією — це безцінний досвід для нас.

Протягом минулого року автори фільмів презентували їх у понад десяти містах України — Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Вінниці, Херсоні, Луцьку, Рівному, Чернівцях і Червонограді. З організацією показів зазвичай допомагають місцеві колеги-журналісти або активісти. Ми радо відгукуємося на всі такі запрошення — для нас це можливість зрозуміти глядача поза столицею.

Наші партнери

Ми розпочали новий етап роботи агенції, маючи лише амбітні ідеї. Ми дуже втішені, що вони знайшли відгук у партнерів, які весь цей час підтримували нас експертно та фінансово.

За підтримки міжнародного проекту Антикорупційна ініціатива ЄС ми зняли два фільми, сформували продюсерські групи й перезапустили сайт як повноцінне медіа. Ми розробили внутрішні політики організації, сформували ефективну структуру управління агенцією, пройшли цифровий аудит і розробили політику цифрової безпеки. І  найголовніше — визначилися зі стратегією розвитку на найближчі кілька років. З проекту журналістських розслідувань, який фактично був частиною іншого медіа, ми виросли в самостійне незалежне розслідувальне медіа.

За підтримки Фонду Розвитку ЗМІ посольства США ми сформували команду сайту Слідства.Інфо та почали розробку нової веб-платформи. За цей рік відвідуваність сайту зросла з кількох сотень до десятків тисяч відвідувань на місяць. Наші новини й текстові розслідування нерідко стають новинними приводами для інших медіа, цитованість Слідства.Інфо зросла в кілька разів.

За підтримки наших партнерів Organized Crime and Corruption Reporting Project — OCCRP ми створили спецпроекти «Суддівська кров», «Правосилля» й оновили проект «Посіпаки». Вони відкрили цілі пласти для пошуків суспільно важливої інформації для інших журналістів-розслідувачів і просто небайдужих людей. Також партнери з OCCRP, які мають надзвичайний досвід у розслідуваннях світового масштабу, постійно допомагають нам як консультанти та експерти у створенні нового для України продукту.

Ми дуже вдячні партнерам, які надали нам міжпроектне фінансування — Міжнародному фонду «Відродження» та Норвежському Хельсінському Комітету (Norwegian Helsinki Committee). Завдяки цій підтримці вдалося зберегти команду та зробити перші два фільми в новому форматі.

Плани

Ми, звісно, плануємо розвиватися. Серед планів на наступний рік:

— Знімати більше якісних і глибоких фільмів-розслідувань

— Робити наші тексти цікавішими та резонанснішими — вже зовсім скоро ми запустимо новий сайт Слідства.Інфо

— Особисто знайомитися з нашими глядачами по всій Україні — після кожного фільму ми отримуємо дедалі більше запрошень презентувати його оффлайн

— Продовжувати розвиватися організаційно — шукати нові джерела фінансування, щоб наша команда зростала й розвивалася.

Ваша підтримка

За минулий рік аудиторія сайту Слідства.Інфо зросла приблизно вп’ятеро, а наші фільми на телебаченні, в кінотеатрах та інтернет-платформах побачили понад 2 мільйони людей. Ми безмежно вдячні за те, що дивитеся, читаєте й довіряєте нам. У майбутньому ми покладатимемося на вашу підтримку ще більше, адже від вашої залученості буде залежати життя й розвиток нашої агенції.

Підтримати нашу команду вже зараз ви можете на сайті Слідства.Інфо — тисніть кнопку «Підтримати». А зовсім скоро ми запустимо нашу першу краудфандингову кампанію. Щиро сподіваємося, що кожен ваш лайк стане гривнею, й усі вони разом дадуть нам поштовх і натхнення для створення резонансного фільму-розслідування, викривальної текстової історії або суспільно корисного спецпроекту.