Слідство.Інфо проаналізувало фінансовий звіт партії «Слуга народу» за І квартал 2019 року і витрати з виборчого фонду вже чинного президента.

За останніми рейтингами «Слуга народу» набирає найбільше голосів, майже половину від опитаних виборців, які визначилися і мають намір голосувати. Нова політична сила, яка донедавна була ледь не віртуальною, може отримати більшість у парламенті.

Слідство.Інфо з’ясувало, що«Слуга народу» не має жодного співробітника на зарплаті. Молода партія має успіх у виборців, але на збільшення кількості цих виборців працюють лише волонтери. Дані про заплати не відбиваються у фінансовому звіті партії. Натомість там видно мільйонні витрати на піар та функціонування політичної сили Володимира Зеленського.

Для більшості кандидатів участь у президентських виборах є водночас й агітацією власної парламентської сили, вважають експерти. Тож попри те, що партія «Слуга народу» офіційно з «власної кишені» за рекламу не платила, витрати на піар на президентських перегонах були вкладом у майбутні парламентські.

Внески для «Слуги народу»

Партія має окремий рахунок, на який надійшло майже 29 мільйонів внесків. А окремий виборчий фонд кандидата Володимира Зеленського склав 105 мільйонів гривень. Він мав свої рахунки та витрати. Звіт щодо виборчого фонду дублюється у звіті політичної партії.

Експерт руху ЧЕСНО Ігор Фещенко зазначає: «У «Слуги народу» чітко простежується така собі корпоративна згуртованість. Кампанію Зеленського значною мірою профінансували його екс-колеги та бізнес-партнери. З того середовища і тих же людей ми зараз можемо зустріти у парламентських списках і на посадах».

Партія перерахувала виборчому фонду Зеленського понад 15 мільйонів гривень. Сам Володимир Зеленський вніс у виборчий фонд партії 11 мільйонів 600 тисяч гривень.

Окремо на виборчий фонд партії Зеленського 5 мільйонів гривень перерахувала сім’я Шефірів. Брати Шефіри Сергій та Борис — сценаристи та продюсери «Студія Квартал-95». Працюють із Зеленським ще з часів КВК («Клуб веселих та кмітливих»). Нещодавно президент призначив Сергія Шефіра своїм першим помічником.

Приватні компанії поповнили виборчий фонд партії Зеленського на 22 мільйони 830 тисяч гривень. Харківська компанія, яка працює на ринку оренди нерухомості, пожертвувала на вибори 1 мільйон 130 тисяч гривень. Черкаська фірма «Інтеренерготрейд», яка торгує твердим та газоподібним паливом, переказала 3 мільйони гривень. Агрокомпанія із Золотоноші «Агроче плюс» також перерахувала 3 мільйони гривень. Директор фірми підтвердив переказ коштів і пояснив свій мотив. «Бажання бачити нові обличчя, свіжі, тому що в інших партіях ті обличчя, які нам представляють, ми їх вже бачили», — заявив Віктор Величковський.

Слідство.Інфо раніше розповідало, що на новий політичний проєкт пожертвували кошти 30 громадян на загальну суму 26 мільйонів гривень, а громадська організація «Ліга волонтерів» доплатила ще 2 мільйони.

Волонтер народу

Попри активні фінансові пожертви, у «Слуги народу» немає працівників, розповіли нашій редакції її представники. Тож ні заробітна плата, ні будь-які грошові винагороди не нараховувалися і не виплачувалися. Навіть керівництво виконує свої обов’язки на громадських засадах: «В партії немає найманих працівників», — заявили у пресслужбі «Слуги народу».

Цікаво, що інші політичні структури, такі як «Батьківщина», БПП, «Народний фронт», «Опозиційний блок — За життя» мають найманих працівників, і їхні зарплати повинні відбиватися у фінансових звітах. А в «Слуги народу» офіційно всі волонтерять.

Однак,  Слідству. Інфо повідомили: партія, в якій працюють самі волонтери, розпоряджається мільйонними надходженнями самостійно. А потім надає бухгалтерську звітність, яку готує окрема компанія відповідно до договору.

Реклама Зеленського

На піар з фонду кандидата Зеленського пішло понад 74 мільйони гривень. Ці трати ймовірно стали фундаментом для наступних парламентських перегонів партії. «Більшість (кандидатів в президенти — РЕД.) брала участь в перегонах тільки заради агітації власної парламентської сили (…)  Президентська кампанія принесла результат, який буде використано під час парламентських перегонів», розповів політконсультант Василь Арбузов.

Представники «Слуги народу» пояснили, як просували кандидата: «Партія рекламу не замовляла взагалі. У І кварталі 2019 р. реклама сплачувалася з виборчого фонду кандидата на пост президента України. Розпорядник поточного рахунку виборчого фонду замовляв рекламні матеріали (відеоролики) в рекламному форматі «Олл-Ролл». Формат MPEG-4. Всі проплати здійснювалися з виборчого фонду кандидата. Також замовлялося брендування  інтернет-сторінок, реклама в форматі «оверлей», в форматі «банер» та ін».

З фонду кандидата Зе на піар витратили на телеканалі ICTV — близько 14 мільйонів гривень. А СТБ заплатили майже 12 мільйонів гривень. На ефірний час на телеканалі «1+1» за перший квартал цього року з виборчого фонду «Слуги народу» пішло понад 11 з половиною мільйонів гривень. Основним власником телеканалу «1+1» є бізнесмен Ігор Коломойський. Телеканалу «Інтер», який належить Фірташу, команда Зе заплатила за піар 8,6 мільйонів гривень. «Новий канал» отримав від «Слуги народу» майже 8  мільйонів гривень.

Крім центральних телеканалів, гроші пускали і на дрібні регіональні — майже у всіх областях. У партії пояснили, чому піар на телеканалах важливий для них: «Більшість виборців Володимира Зеленського – активні користувачі інтернету. Але зміни старої системи потребувало все суспільство. Телевізор став можливістю розказати більшій кількості людей про те, що альтернатива існує».

На друковану агітаційну рекламу витратили 2,7 мільйона гривень. За розміщення зовнішньої реклами заплатили з рахунків виборчого фонду 17 мільйонів 152 тисячі гривень. Всі замовлення робили в однієї рекламної фірми — «Концепт медіа».  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХТО СПОНСОРУЄ «СЛУГУ НАРОДУ» ТА СКІЛЬКИ ВИТРАЧАЄ

«Слуга народу» — президентська партія. Новий політичний проект нині може стати фаворитом парламентських перегонів. Цього року партії пожертвували майже 29 мільйонів гривень. Загалом політична сила Зеленського отримала 134 мільйони. Понад 74 з них пустили на медійну розкрутку. Попри суттєвий грошовий обіг, «Слуга народу» вирішила не наймати співробітників. У партії твердять, що все тримається на ентузіазмі волонтерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЗЕ КОМАНДА»: ЩО ВІДОМО ПРО «ФІНАНСИСТА» ЗЕЛЕНСЬКОГО

Друзі, наша команда журналістів-розслідувачів існує завдяки вам! Кожна ваша гривня може стати новим розслідуванням. Тисність «Підтримати» в правому верхньому кутку сторінки.

Або тисніть на посилання: http://bit.ly/2IlxAxW