Притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів наштовхується на чималий опір з боку їхніх колег по Верховній Раді. Так, парламент раніше не дав згоди на зняття недоторканості з народного депутата Євгена Дейдея з фракції Народного Фронту. Але Слідство.Інфо знайшло чимало доказів, які вказують на серйозні проблеми із законом в нардпепа Дейдея, ні тільки сьогодні, а й в минулому.

Євген Дейдей. Сотник Майдану, куратор полку поліції «Київ», фронтовик і за сумісництвом – народний депутат.

11 липня. Верховна Рада голосує за зняття недоторканності із народного обранця Дейдея. Національне антикорупційне бюро та антикорупційна прокуратура підозрюють його у незаконному збагаченні.

«Було чітко доказано і ми підтверджуємо ту позицію, що Євген Дейдей не може пояснити походження великої кількості статків, якими він і його родина користується і володіє», – розповідає керівник Спеціалізованої антикорупціцної прокуратури Назар Холодницький

Парламентарі провалили голосування щодо позбавлення депутатської недоторканності Дейдея. Подання Генеральної прокуратури відхилене.

Але сьогодні ми говоритимемо не про статки нардепа. “Слідству.Інфо” вдалося дізнатися, чим Дейдей відзначився до того, як отримав депутатський мандат.

«2 лютого 2011 року, близько 23-ї години вечора. Ляховольский О.Ю. і Дейдей Є.С.,  в стані алкогольного сп’яніння, вступили в злочинну змову – мета якої була заволодіння чужим майном. Дейдей взяв собі обріз мисливської рушниці, а Ляховольскому передав газо-шумовий пістолет марки «IWG, SUPER, P9» – це фрагмент судового рішення.

Як встановили правоохоронці та суд, того вечора у пошуках легкої здобичі зловмисники скоїли три розбійні напади, пограбували сімох випадкових перехожих. Дейдей і Ляховольський не просто погрожували зброєю, а  ще  й били, часом до втрати свідомості.

«1 липня 2011 року до Суворовського районного суду міста Одеси надійшла кримінальна справа за обвинуваченням Дейдея Євгена Сергійовича у скоєнні злочину передбаченого статтею 187 частиною 2 та статтею 263 частиною 1 Кримінального кодексу України», – розповідає прес-секретарка Суворівського районного суду Одеси Наталя Голованець.

У залі суду чоловіки визнали свою провину. Відтак за розбій та незаконне поводження зі зброєю і Дейдея, і Ляховольського звільнили від покарання із випробувальним терміном на 3 роки.

27 червня 2014 року, за чотири місяці до парламентських виборів, Дейдей оскаржив рішення суду.

«5 серпня 2014 року справу було направлено до апеляційного суду для розгляду. Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 9 вересня 2014 року вирок суду було скасовано та направлено на новий розгляд до Суворовського районного суду міста Одеси у іншому складі суду», – говорить прес-секретарка Суворівського районного суду Одеси Наталя Голованець

Судимість Євгена Дейдея та його друга Олексія Ляховольського анулюють в акурат за місяць до позачергових виборів Парламенту.

«24 вересня 2014 року винесено постанову суду суддею Боднаром Сергієм Миколайовичем про повернення кримінальної справи за обвинуваченням Дейдея та Ляховольського на додаткове розслідування до Суворовської районної прокуратури міста Одеси , на данний час це Одеська місцева прокуратура №4», – розповідає нам прес-секретарка Суворівського районного суду Одеси Наталя Голованець.

Дуже схоже на те, що про справу забули, адже на додатковому розслідуванні в прокуратурі вона перебуває вже 3 роки.

Нам вдалося знайти і поспілкуватись із потерпілими у справі Дейдея. Більшість із них відмовилися коментувати минуле з острахом за майбутнє.

«Не хочу я к этому возвращаться, оно мне не надо.  – Скажите, Вас вызывали в суд, когда была апелляция? – Вызывали. – Вы меняли показания? – Ничего я не менял. Всё, я этого не хочу. Всё.» – неохоче говорить нам один із потерпілих.

Дехто із жертв пригадує, як Дейдей особисто навідувався незадовго до погашення судимості.

«Ко мне в 2014 году сам лично обращался Дейдей с просьбой всё замять и подписать какую-то бумажку. Я на это не согласился, и он тогда пропал. Потом районное отделение милиции спрашивало по этому поводу, что-то они там расследовали, но всё заглохло. Мне следователь так и сказал, что не хочет за это браться, видно было, что женщина сидела просто так, для галочки. Они там всё в тихую закрыли. Потому что меня вызывали в милицию – Суворовское отделение – давать показания и я их не изменил», – згадує потерпілий.

Потерпілий зізнається, що для нього депутатство Дейдея після Революції Гідності стало справжнім шоком.

«Вы представляете, как мне было обидно, когда через столько лет вижу это лицо в нашей Раде, народный депутат. Я реально не знаю, чего ожидать от этих людей, особенно в свете последних событий, Бог его знает, что они могут сделать», – емоційно розповідає потерпілий.

Власне кримінальне минуле нардеп пригадує неохоче.

«Я вот как знал, что Вы этот вопрос зададите. Я не хочу участвовать в этих вбросах грязи и сплетен и раздутиях. Есть определённые органы, которые проводят проверку, и они Вам дадут объективную оценку всей данной ситуации. На данный же момент я не хочу принимать участия в этой грязи, в этих сплетнях, я хочу заниматься работой и приносить пользу украинскому народу.  – Так кримінал був чи не було?  – Вы услышали мой ответ на Ваш вопрос?  – Так не було розбою? – Ещё раз Вам говорю, Вы услышали? – Ви не хочете говорити? – Та при чём тут, хочу или не хочу, есть компетентные органы, которые проведут проверку и дадут Вам ответ. Всё», – категорично відповідає народний депутат Євген Дейдей.

Впливовий однопартієць Дейдея, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, вправно ігнорує незручні запитання про судимість нардепа.

«Я думаю, що вам не треба займатися провокаційними діями, ви ж журналіст, а не сплєтнік і тому Вам нужно исходить из фактов. Якщо є факти, то я Вас вітаю. А я цих фактів не знаю. – Не знаєте? – Нет», – говорить міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Микола Виговський, координатор громадського руху «Чесно», займається моніторингом депутатів рад усіх рівнів та адвокацією зміни виборчого законодавства в Україні. Запитуємо його думку щодо минулого Дейдея.

«Ми чули про скоєний розбійний напад і про дивним чином зняту судимість на передодні балотування у Верховну Раду, і це свідчить про цілий ряд проблем. По-перше, про нереформовану судову систему, яка дозволяє швиденько за місяць з відвертого кримінальника зробити абсолютно чисту людину, з іншого боку – про кризу кадрів, коли політична еліта, формуючи список, не може знайти людину, до якої принаймні не могло б виникнути якихось репутаційних запитань стосовно їх минулого», – розповідає нам Микола Виговський.

У минулому обвинувачений у пограбуваннях Євген Дейдей – нині народний депутат, нагороджений «Орденом за мужність» ІІІ ступеню та власник нагородної зброї від Міністерства внутрішніх справ.

Проте, “Слідство.Інфо” слідкуватиме за ходом справи, яка вже три роки перебуває у районній прокуратурі Одеси. І ми обов’язково опублікуємо відповідь, яку отримаємо від правоохоронних органів.

/Олена Козаченко, “Слідство.Інфо”