25-тисячне місто Куп’янськ на Харківщині наразі єдиний населений пункт, який здався російським окупантам і перебуває під їхнім контролем. Міський голова міста Геннадій Мацегора пішов на угоду з російськими військами, не врахувавши інтересів містян. 

За це його вже арештували, а прокуратура оголосила підозру у державній зраді. І хоча місто перебуває під контролем окупантів, сьогодні у Куп’янську місцеві мешканці вийшли на протест і підняли синьо-жовтий стяг.

«Слідство.Інфо» вирішило розібратися, як саме відбувалася здача міста та хто такий Геннадій Мацегора, який так легко віддав своє місто росіянам.

«ЛЮДЕЙ ВИГАНЯЛИ З ЇХНІХ БУДИНКІВ»

За словами мера Мацегори, 27 лютого о 7:30 до нього звернувся командир російського батальйону і поставив ультиматум: здатися або він візьме місто штурмом.

«Ми обговорили дії військових, які мають на меті зайти до міста, забезпечити порядок, заспокоїти мешканців. І вони переконали мене в тому, що це ніяк не позначиться на життєдіяльності міста: працюватимуть школи, садки, лікарні, продовольчі магазини, перевезення, буде лад у місті», — сказав Мацегора у своєму зверненні.

Міський голова Куп’янська Геннадій Мацегора

«Слідство.Інфо» поспілкувалося з депутатом Куп’янської міської ради від партії «Блок Світличної «Разом!» Миколою Маслієм, який перебував у місті під час здачі його росіянам та відкрито виступив проти такого рішення мера.

Як відбувалася здача Куп’янська?

— Він (міський голова Куп’янська Мацегора, — ред.) поїхав зустрітися з росіянами. Головні лікарі Ківшарівської та Вузловської лікарні їх розвозили по вулицях та показували, як заходити в місто з різних частин, і вони просто пішки, на БТРах, з собаками заходили по дворам, дивилися, відбирали будинки у деяких людей, виганяли з будинків. Буквально сьогодні було — зайшли у двір, вигнали людей, біля мосту та заселилися туди. Мародерять, розбивають вітрини, забирають, що їм треба.  

Депутат Куп’янської міської ради від партії «Блок Світличної «Разом!» Микола Маслій

— Яка зараз ситуація в Куп’янську? 

— Повністю підконтрольна російським військовим. Міський голова їм усіляко допомагає, віддав будівлю комунальних підприємств, тепломережі. Він їх усім забезпечив, вони там укріплюються.

— Скільки військових зараз у Куп’янську та яка у них техніка? 

— Військових понад 1000 осіб. Військової техніки десь близько 400 одиниць. Є «Гради», є танки, є БМП та БТРи.

— Мацегора сказав, що Куп’янськ ніхто не захищав. Чи це правда? 

— Ні, це цілковита брехня. Була 92-а бригада, стояв полк спецназу, місто було під контролем українських військ. Просто така велика кількість техніки зайшла, що ми б тут не впоралися тими силами.

— Чи російські війська готові рухатися далі?  

Ні, вони зміцнюються на позиціях, їздять районом.

— Як поводяться місцеві жителі?

Місцеві жителі не підтримують, бояться, сидять у підвалах. У нас вже дуже багато хворих, діти у підвалах, загалом ситуація дуже сумна.

У місті мало населення, яке підтримує, переважна більшість підтримує український прапор над нашим містом. Сьогодні двічі піднімали російський прапор на адміністрації, але його зірвали.

Хто допомагав Мацегорі здавати місто? 

— В основному депутати від «ОПЗЖ» — співробітники мерії, депутати: Олег Бурлаков, Павло Карнигін. З нашої ради це практично на 100% склад «Партії Шарія», «ОПЗЖ» та «Блок Кернеса — Успішний Харків!». Ввони й допомагали.

— Що відомо про мера

Геннадій Мацегора став Куп’янським міським головою у листопаді 2020 року від політичної партії «Опозиційна платформа — за життя».

До цього він працював депутатом Харківської облради від партії «Відродження» Геннадія Кернеса, а раніше пройшов у Куп’янську міську раду від «Партії Регіонів». 

Мацегора став прихильником Росії та радянської спадщини не раптово. Ще минулого року він записав звернення, де вітав ветеранів Великої вітчизняної війни з 9 травня. 

Мацегора 9 травня вітає ветеранів Великої вітчизняної війни

Переважна більшість публічної діяльності мера до війни була пов’язана з підтримкою спортивних подій у місті. Сам Мацегора раніше був інструктором зі спорту у Національній гвардії України, де проходив строкову службу.

Він працював тренером-викладачем із вільної боротьби у Куп’янській юнацькій спортивній школі на посаді старшого тренера.

Все оточення Мацегори — це люди з проросійських партій. Наприклад, депутат Куп’янської міської ради Павло Карнигін публікує відверто проросійські меседжі у своїх соціальних мережах.

Переважна частина Куп’янської міської ради складається з депутатів «ОПЗЖ» та партії Шарія, які висловлюють антиукраїнські погляди.

Інша частина ради складається з депутатів «Блоку Світличної «Разом!» та «Слуги Народу».