Непередбачувані, небезпечні і часто — смертельні. Україною ширяться легальні наркотики. Вони мають такий самий руйнівний ефект, як заборонені амфетамін чи героїн, тільки от придбати їх можна цілком законно — через Інтернет. «Слідство.Інфо» дослідило нову чуму, проти якої держава безсила.

Спайси, солі, мікси, фен — назви різні, але вбивають однаково. Це легальні наркотики. Синтетичні, або, як їх ще називають, дизайнерські. Як правило це аналоги або похідні вже існуючих наркотиків, створені шляхом змін в хімічній структурі.

1 (3)

Простіше кажучи — низькосортна продукція жахливої якості, що містить шкідливі хімічні домішки.

2 (3)

Ігор Щеглов, керівник православного центру говорить: «Раньше мы этих людей не встречали, а сейчас они все употребляют спайсы, соли, потому что это дешевле, потому что это проще найти и они заменили и вытеснили все остальные тяжёлые наркотики».

Вперше нові психоактивні препарати з’явилися в Україні п’ять років тому. Та справжня епідемія почалася останнім часом, коли наркодилери переїхали в Інтернет, а оголошення про свій товар розмістили буквально в усіх на очах.

3 (3)

Киянин Валерій Тимченко розповідає: «Вот магазин, в который дети ходят на перемену, вот вам, пожалуйста, ещё одна надпись. Вот школа, вот надпись. Как родитель, просто поинтересовался, что это за надписи, зашел на этот сайт, оказывается — это наркотики! Меня возмутило то, что этих надписей здесь десятки вокруг школы».

Фахівці кажуть: головна цільова аудиторія синтетичних наркотиків — підлітки та студенти.

Це підтверджує Ігор Щеглов: «Раньше люди приезжали со средним возрастом 30 лет, сейчас молодёжь после синтетических наркотиков – соли, спайсы, приезжают на реабилитацию со сформированной зависимостью в 17-18 лет».

Лікарі розповідають: найстрашнішим є те, що ці препарати атакують центральну нервову систему, тому передбачити, які наслідки матиме прийом препарату, неможливо.

Лікар-психіатр Територіального медичного об’єднання «Психіатрія» в м. Києві Микола Сергєєв говорить: «Инвалидизация молодых парней и девчёнок, употребляющих синтетические наркотики, просто огромна. Психоз может вызвать даже однократное употребление эйфостима, спайса или соли».

Синтетичні наркотики швидко і неминуче доводять користувача до ручки. Кількість пацієнтів, які повертаються до нормального життя, мізерна, каже Щеглов.

4 (3)

«Мы статистику вели. Там нет синтетических наркоманов, там все, и вот из всех ребят, кто проходит реабилитацию полгода, из них 30% находится в устойчивой ремиссии, то есть это 3-4 человека из 10. В ребцентре находится 16-18 человек. Из них 12 — это люди, которые употребляют синтетические наркотики», — говорить керівник реабілітаційного православного центру.

Синтетичні хімічні препарати почали потрапляти в Україну від північного сусіда. Про це відкрито говорять і фахівці, і правоохоронці.

«Большинство этой заразы в виде спайсов и соли синтезируются в России, и к нам переправляется», — каже керівних міжнародної антинаркотичної асоціації Євген Нерух.

5 (3)ОЛЕГ ШУТЯК, начальник управління протидії незаконному обігу наркотиків ГУ МВС України:

Останнім часом активними постачальниками стали країни Азії. Попри усі намагання запровадити жорсткий контроль, нові модифікації легальних наркотиків з’являються в Україні з неймовірною швидкістю, каже Нерух.

«Я знаю точно, что они меняют свою формулу, состав, ежемесячно или раз в квартал, но отследить или даже изъять и проверять, то они не всегда являются тем препаратом, который внесён в уголовно-процессуальный кодекс как препарат, содержащий наркотические или психотропные элементы», — говорить він.

Та й у МВС не приховують: домогтися заборони через Міністерство охорони здоров’я на якусь із формул не так просто.

«Слідство. Інфо» провело власний експеримент. Ми переконалися, як просто замовити наркотики через Інтернет. І можемо наочно продемонструвати, як вони впливають на організм людини.

На одному з сайтів нам пропонують аналог амфетаміну. Обираємо місто та район. Дізнаємося, куди потрібно перерахувати кошти. У найближчому терміналі переказуємо їх і вже за декілька хвилин отримуємо повідомлення із місцем так званої закладки. За вказаною адресою ми їдемо разом із чоловіком, який погодився на вживання наркотика, який ми замовили. Нагадуємо: товар — абсолютно легальний і не заборонений в Україні. Ми хочемо показати, чому з цим треба щось робити, причому терміново.

Наркотик — є, доброволець — є. Чекаємо на лікаря.

6 (3)

«Мне необходимо знать минимальные сведения о состоянии вашего здоровья. В первую очередь — болеете ли вы какими ни будь хроническими заболеваниями», — запитує лікар в учасника експерименту.

Чоловік відповідає, що жодних хронічних захворювань у нього немає.

7 (2)

Після огляду лікаря наш доброволець Василь підтверджує свою згоду на участь в експерименті. Ми просимо його детально описувати свої відчуття. Починаємо.

«Попекает в носу, горький привкус. Сейчас начинаю чувствовать больше сердце, и такая как эйфория начинает растекаться, приход, что ли, начался», — доповідає він.

За кілька хвилин після вживання першої дози лікар замірює тиск і слухає серце.

«115 ударов в минуту — это уже тахикардия, то есть это довольно быстро. Было 68.  Тоны сердца стали слышны отчётливее – это говорит, что имеется нагрузка на сердце, я бы сказал, чрезмерная», — говорить лікар.

8 (2)

Прискорене серцебиття, звужені зіниці. За п’ятнадцять хвилин Василь зізнається — хоче ще.

«Хочется, конечно же, ещё понюхать, потому что оно начинает действие оказывать. Я же человек, и это рассчитано на это, поэтому не буду скрывать. Мозг – ему всегда кажется мало. Короче, плевать он хотел на ваши органы, вы можете не получить даже удовольствия, а сердце может просто щёлкнуть», — говорить учасник експерименту Василь.

Після другої дози тахікардія не зупиняється. Додаються нові симптоми. Василь постійно збуджено говорить. Йому також важко заплющити очі. Каже, страшно.

«Закройте глаза, подержите закрытыми, вот видите – подрагивание век идёт, включаются мышцы лица. Это говорит о том, что идёт довольно сильная стимуляция, судя по всему есть вероятность внутречерепной гипертензии, которая в данный момент происходит», — діагностує лікар.

10 (2)

Наш експеримент закінчився успішно. Кілька годин, і Василь приходить у норму. Лікар пояснює, все пройшло добре завдяки тому, що чоловік молодий і зі сформованою особистістю, не мав хронічних захворювань і, за його словами, раніше наркотиків не вживав. Насправді ж передбачити, як подіє той чи інший синтетичний препарат на людину, неможливо. У неконтрольованому середовищі наслідки часто набагато гірші, іноді навіть летальні.

Про це розповідає колишня наркоманка Юля: «Кто-то в окно выходил, или шел и под машину попал. Оно зомбирует, у тебя помутнение в мозгу можно сказать ты не понимаешь, что происходит, я тоже ловила один раз передоз. Я думала, что у меня душа вылетела и я наблюдала за собой сверху. Разное было, очень разное».

Фахівці це підтверджують: «К сожалению, я хоронил многих молодых ребят, которые умирали от этих солей и спайсов, потому что за год-два человек доходит до психиатрии, до галлюцинаций».

9 (2)

Ініціатором заборони цього нового виду наркотиків мало б виступити Міністерство охорони здоров’я. Це розв’язало б руки правоохоронцям. Та у Міністерстві на просте запитання, чи планує МОЗ щось робити з цього приводу, відповісти так і не змогли.  Нардеп Антон Геращенко, близький до керівництва МВС, каже, що активізувати боротьбу проти легальних наркотиків можна інакше.

«Раньше была служба, которая определяла какие вещества являются наркозависимыми, какие нет. Она была самостоятельной вне рамок МВД, потом её передали в министерство здравоохранения, но эффективного государственного контроля нет», — говорить Геращенко.

Поки нардепи добиватимуть це питання, легальний наркотик далі гулятиме країною і викошуватиме молоде покоління українців. І щоб наступною їхньою жертвою не стала ваша дитина, треба вже зараз бити на сполох і змушувати владу діяти. І діяти негайно.