«Дбати про благо Вітчизни та добробут українського народу» — це слова з присяги народного депутата України. Тобто нардепи буквально є «слугами народу». «Служіння», зокрема, полягає в тому, що депутати займаються законотворчістю, ухвалюють рішення щодо призначень або звільнень суддів, міністрів, керівника Нацбанку тощо. 

Утім, існує ймовірний ризик, що нардепи «служитимуть» не лише народу, а лобіюватимуть вигідні бізнесменам закони. 

Слідство.Інфо простежило зв’язки між депутатами найбільшої фракції — «Слуга народу» — та виокремило три умовні групи. Вони пов’язані з «Приватом», «Кварталом 95» та УКРОПом. 

Група «Приват»

Декілька нардепів з партії «Слуга народу» можуть бути пов’язані з групою «Приват» та Ігорем Коломойським, який, зокрема, володіє телеканалом «1+1». 

Серед власників «плюсів» був Олександр Ткаченко, який працював генеральним директором «1+1 медіа». Також він мав частку в телерадіокомпанії «Студія 1+1», «1+1 Продакшн» і видання theБабель

Артем Ковальов, перш ніж стати нардепом від «Слуги», був гендиректором інформаційного агентства УНІАН, яке входить у холдинг «1+1 Media». Як і Ткаченко, він мав частку в «1+1 Продакшн», «ТРК Студія 1+1» та «Книголав». Часткою в «1+1 Продакшн» володів мажоритарник від «Слуги народу», журналіст Олександр Дубінський, а також журналістка «плюсів» Ольга Василевська-Смаглюк.

Сергій Северин пройшов у Раду як мажоритарник по Дніпропетровській області. У 2014 році він був радником тодішнього голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського.

Слідство.Інфо спитало в колишнього медійника Олександра Ткаченка, чи існує така неформальна група народних депутатів, які можуть бути пов’язані з Коломойським, але він назвав таке припущення «маячнею».

Слідство.Інфо простежило зв’язки між депутатами найбільшої фракції — «Слуга народу» — та виокремило три умовні групи. Вони пов’язані з «Приватом», «Кварталом 95» та УКРОПом

Група «Квартал»

Умовно в Раді дев’ятого скликання можна виділити «президентську» групу «Квартал». 

Сюди входить нардеп Максим Ткаченко, який володів разом з братами Шефірами компанією «Квартал-Концерт», що організовує концерти, мажоритарник Юрій Корявченков (відомий як «Юзик») — колишній актор й адміністративний директор студії «95 квартал», а також сценарист «Кварталу» Олександр Кабанов.

У Раду пройшла дочка продюсера «Ліги сміху» Наума Барулі Ірина Борзова. Компанія Барулі Drive Production разом із «Кварталом 95» виробляють «Лігу сміху». А чоловіка Борзової, колишнього КВК-шника з «Вінницьких перців» Сергія Борзова, Зеленський призначив керівником Державного управління справами

Олена Хоменко, раніше працювала директоркою з управління та розвитку цифрових продуктів “Квартал-95”. До ради пройшла від “Слуги народу”. 

Мажоритарник від «Слуги» Андрій Боблях — учасник телепроєктів «Розсміши коміка» та «Ліга сміху». Крім того, він засновник творчої студії Manhattan kids, співзасновник «Полтавської студентської Ліги Сміху» та «Полтавської шкільної Ліги сміху». 

Ігор Кривошеєв — ще один учасник «Ліги сміху», а також колишній автор і засновник українськомовної інтелектуальної гри «Ґік Ґеймз». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній КВК-шник Борзов став керівником Державного управління справами

УКРОП

Троє колишніх депутатів Дніпропетровської облради від партії УКРОП пройшли до Верховної Ради як мажоритарники, тепер від «Слуги народу». Це Юрій Мисягін, Дмитро Чорний, Владислав Бородін

В’ячеслав Медяник, який також пройшов до Ради по мажоритарці, пов’язаний з УКРОП-івцем Андрієм Денисенком. Коли Денисенко був депутатом, Медяник працював його помічником. Крім того, Медяник донедавна був у засновниках підприємств, пов’язаних з Денисенком — будівельного підприємства «Крутогірний», фірми з послуг мобільного харчування «Антар плюс», а також фірм, що займаються здачею в оренду майна — «Атлант» та «Консонанс Дніпро».

Ще один мажоритарник «Слуги», Сергій Демченко 2015 року балотувався до Київської міськради від УКРОПу. А раніше був помічником нардепа від «Партії регіонів» Ільяшова. 

До Ради також потрапляє радник голови Волинської облради Ігоря Палиці В’ячеслав Рубльов. З 2015 року Рубльов керує Волинською обласною організацією УКРОПу та є членом політради партії. А сам Ігор Палиця пройшов у раду по мажоритарці самовисуванцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нова Рада: як безробітні працевлаштовуються в парламенті