У п’ятницю 13 вересня колишній президент України Петро Порошенко прийшов на допит у Державне бюро розслідувань (ДБР). На сьогодні він фігурує у понад десяти кримінальних провадженнях.

Попри те, що офіційно Порошенко у всіх справах ДБР проходить як свідок, детективи провели обшуки в Міжнародному інвестиційному банку, бенефіціаром якого є Порошенко, а допитати п’ятого президента навіть пропонували на поліграфі, щоправда, той відмовився.  

Про що допитують Петра Порошенка й до чого тут колишній радник Януковича Андрій Портнов, розбиралося Слідство.Інфо.

Допит і обшук в один день

О 10 ранку 13 вересня попередній президент України Петро Порошенко прийшов на допит у ДБР. Як він сам розповів, допити стосувалися наради в РНБО після визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку Окружним адмінсудом Києва, а також обставин того, як потрапили в полон українські моряки.

«Задавали запитання по моряках, по справі Керченської протоки…», — сказав він «Українській правді».

Однак, за словами речниці ДБР Анжеліки Іванової, заява Порошенка про допит щодо моряків не відповідає дійсності.

«Він допитаний у межах одного кримінального провадження, яке стосується можливого втручання в роботу судді», — прокоментувала вона Слідству.Інфо.

Пізніше 13 вересня з’явилася інформація, що детективи ДБР обшукують офіс Міжнародного інвестиційного банку. Як сказала Іванова, обшук проводили в межах справи щодо можливого порушення закону під час продажу заводу «Кузня на Рибальському». 

П’ятий президент Петро Порошенко сказав журналістам, що допит у ДБР стосувався полону моряків. Однак речниця Держбюро повідомила Слідству.Інфо, що Порошенко допитаний у межах кримінального провадження, яке стосується можливого втручання в роботу судді. На фото — Порошенко біля будівлі ДБР, 13 вересня 2019 року. Поліщук Максим / УНІАН

13 кримінальних проваджень

Загалом триває 13 кримінальних проваджень стосовно можливих протиправних дій колишнього керівництва країни, зокрема й Порошенка. 

На початку серпня ДБР почало перевіряти інформацію про відпустку Порошенка на Мальдівах. Зокрема, йдеться про ймовірно незаконний перетин українського кордону: як розповідали «Схеми», він користувався паспортом з іменем «Петро Інкогніто».

Порошенко також фігурує у справі про вивезення до Молдови скандально відомого судді Миколи Чауса, як розповідало «Громадське». Суддю підозрюють в отриманні 150 тисяч доларів хабара. Детективи НАБУ знайшли ці гроші у скляних банках, закопаних на подвір’ї Чауса.

Ще одне провадження відкрили через можливі порушення під час обрання Володимира Гройсмана прем’єр-міністром. У зверненні, яке подали нардепи Нестор Шуфрич та Василь Німченко, йдеться, що Порошенко та ексспікер Андрій Парубій зловживали службовим становищем. Вони нібито внесли подання на призначення прем’єр-міністра, коли у Верховній Раді не було коаліції.

Також Порошенко фігурує у справі щодо зникнення техніки із ситуативної кімнати Адміністрації президента та ухиленні від сплати податків при купівлі-продажу телеканалу «Прямий».

Але підозру Порошенку щодо цих кримінальних проваджень не вручали, повідомили Слідству.Інфо в ДБР. У всіх провадження Порошенко проходить як свідок.

До чого тут Портнов

Андрій Портнов — колишній радник Януковича та заступник його голови Адміністрації. Після п’яти років перебування за межами України Портнов повернувся перед інавгурацією новообраного президента Володимира Зеленського. Й одразу розпочав «юридичну війну» з Петром Порошенком. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такий Андрій Портнов і Чому він «воює» з Порошенком

За інформацією «Української правди», з 13-ти кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко, 10 відкрито за скаргами Портнова.  Зокрема, у справі полонених моряків, угод щодо заводу «Кузня на Рибальському», телеканалу «Прямий» тощо.

Через це голову ДБР Романа Трубу колеги по партії Порошенка «Європейська солідарність» назвали «інструментом в руках поплічника Віктора Януковича». А його адвокат поскаржився на «завідомо неправдиві повідомлення» Портнова й запевнив, що поліція буде їх розслідувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Честь і гідність Портнова можуть обійтися Україні в майже 7 млн грн